Mars'tan veri gönderme rekoru kırılacak

Güncelleme Tarihi:

Marstan veri gönderme rekoru kırılacak
Oluşturulma Tarihi: Şubat 08, 2007 17:12

NASA'nın Kızıl Gezegen'e gönderdiği en gelişmiş uzay aracı Mars Yörünge Kaşifi, bu ay içinde Kızıl Gezegen'den en çok veri gönderen uzay aracı olma rekorunu kıracak.

NASA'dan yapılan açıklamada, bilimsel araştırma aşamasına sadece geçen kasımda başlayan aracın şu ana dek 1000 CD-ROM'u dolduracak kadar veri geçtiği belirtilerek, bunun NASA'nın diğer uzay aracı Mars Global Surveyor'ın 1997 ve 2006 arasında gönderdiği veri miktarına eşit olduğu kaydedildi.

Bu arada araç verilerini göndermeye devam ederken, aracın son derece gelişmiş yüksek çözünürlüklü kamerası HiRISE'da (High Resolution Science Imaging Experiment) ortaya çıkan bir sorun bilim adamlarının canını sıktı.
Teleskopik kamerada geçen yıl sonunda ortaya çıkan ve görüntü kalitesini etkileyen arızanın giderek kötü bir hal alması kamerayı geliştiren Arizona Üniversitesindeki bilim adamlarını endişelendirdi.

NASA'dan yapılan açıklamada, Yörünge Kaşifi'nin Kızıl Gezegen'in yüzeyini düzenli olarak tarayan cihazında da küçük bir arıza belirdiği, ancak bu arızanın giderildiği belirtildi.

Araç, Kızıl Gezegen'in yörüngesinden Jüpiter'in ve uzayın diğer ilginç noktalarının fotoğraflarını da çekmişti.
Aracın üzerindeki HiRISE kamerasını kullanacak bilim adamları, Jüpiter ve başlıca uydularını görüntülemişti.

YÖRÜNGEDE TOPLAM 4 ARAÇ VAR

Halen Mars'ın yörüngesinde dönen dört uzay aracı bulunuyor. Bunlar, NASA'nın Mars Yörünge Kaşifi, Mars Global Surveyor ve Mars Odyssey, Avrupa Uzay Dairesinin Mars Express uzay araçları.
NASA'nın ikiz robotları Spirit ve Opportunity ise Kızıl Gezegen'in yüzeyinde bilimsel araştırmalarına devam ediyor.

-TARİHİN EN BÜYÜK MARS ARACI

Ancak Mars Reconnaissance Orbiter'ı diğerlerinden ayıran bir özelliği var. Şimdiye dek Mars'a gönderilmiş en gelişmiş ve en güçlü uzay aracı olan Mars Yörünge Kaşifi, diğer tüm araçların göndermiş olduğundan çok daha fazla bilgi elde edecek.

Aracın bir önemli görevi de gelecekte Mars'a gidecek uzay araçları için uygun iniş yerleri keşfetmek. Uzay aracının görevinin 2010'da sona ermesi öngörülüyor.

JAMES WEBB TELESKOBUNUN İNŞASI

Öte yandan Hubble uzay teleskobunun yerini alması beklenen James Webb Uzay Teleskobu'nun (JWST) inşası sürüyor.

NASA mühendisleri, teleskobun 6,6 metre çapındaki dev aynasını oluşturacak 18 adet altıgen şeklindeki özel aynalarının yapımını tamamlayarak, Hubble'ın ardılının tamamlanmasında bir adım daha attı.

Dev aynasıyla Hubble'dan çok daha fazla ışık toplayabilecek ve böylece çok daha fazla ayrıntı gözlemleyebilecek JWST, Evren'in tarihinin tüm aşamalarını inceleyecek.

Kozmos'taki diğer gezegenli sistemlerdeki yaşam kökenlerini dahi aydınlatması beklenen JWST'nin 2013'te Fransız Guyanası'ndaki Kourou uzay merkezinden Ariane 5 roketiyle uzaya fırlatılması öngörülüyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!