Güncelleme Tarihi:
Nature dergisindeki habere göre, dünyadan 600 km uzakta bulunan Hubble Uzay Teleskobu, 1990'dan beri bilim adamlarına yakın ve uzaktaki galaksiler hakkında çok değerli bilgiler veriyor.
Son zamanlara kadar, NASA görevi sona erdikten sonra Hubble'ı dünyaya geri getirerek bir müzede sergilemeyi planlıyordu. Ancak NASA'nın astromoni ve fizik bölümünün başkanı Anne Kinney, bunu artık kimsenin istemediğini söyledi.
Teleskobu geri getirmek gibi bir görev için astronotların hayatını riske atmanın ve neredeyse 700 milyon dolarlık bir bütçe ayırmanın mantıklı olmadığı görüşü ağır basmaya başladı. Bunun yerine NASA'nın 2010 yılında göndereceği bir roketle teleskobun atmosfere yönlendirilip, okyanus üzerinde yakılarak yok edilmesi gündeme geldi.
Bu görüşe karşı çıkanlar ise, Hubble'a yapılacak ilave desteklerle ömrünün uzatılması gerektiğini savunuyor. Biraz ekstra bütçe kullanılarak yörüngesi genişletilirse Hubble'ın bir süre daha, en azından James Webb Uzay Teleskobu (JWST) devreye girinceye kadar bilgi toplamaya devam edebileceği belirtiliyor. Yeni kameralar ve dedektörlerle Hubble'ın performansını on kat artabileceği söyleniyor.
Arizona Üniversitesi'nden JWST üzerinde çalışan George Rieke ise, zaten kısıtlı olan NASA bütçesini, Hubble'ın kapasitesini artırmak için harcamak yerine yeni ve daha gelişmiş bir teleskoba harcamak gerektiğine dikkat çekiyor.
Yeni teleskobun Hubble'dan daha hassas olmakla birlikte, Hubble'ın taşıdığı bazı özelliklere (kızıl ötesi ışınların dalga boyunu araştırma gibi) sahip olmadığı belirtiliyor. Bilim adamları Hubble'ın NASA'nın geçmişteki bütün teleskoplarından daha verimli olduğunu belirtiyor.