İletişimin son derece yoğun ve geniş seçenekli olduğu günümüzde yeni gelişmeler ve haberler de aynı hızda yayılmaktadır. Her alanda meydana gelen olaylara sosyal medyadan erişmek oldukça kolaydır. Sadece günlük hayatın içindeki meseleler değil bilim alanındaki güncel olaylarda son derec çabuk yayılabilmektedir. Coğrafya ve ekoloji ya da jeoloji gibi bilim alanları ile ilgisi olmayanların pek işitmemiş olabilecekleri bir teori vardır. "Kıtaların Kayması Teorisi" diye bilinen bu kuram kişilerin merakını uyandırmaktadır. İşte bu bağlamda ilgiyle okuyacağınız kıtaların kayma teorisi nedir, kıtaların kayma teorisi kime aittir, kıtaların kayma teorisinin kanıtları ve konu hakkında çok daha fazlasını sizin için derledik.
#EğitimSeyahatlerden eve gelirken o yeri hatırlatan anahtarlıklar, kahve kupaları, magnetler getirmek âdettendir. Ancak bu listedeki yerler oldukça farklı... Buraları ziyaret edenler, değerli mücevherlerden gömülü korsan sandıklarına kadar birçok hazine buldular.
#HazineJurassic Coast Path, İngiltere’nin ünlü üniversite kenti Exeter’in kıyı kasabası Exmouth’tan başlayıp, doğuda Swange kentinde biten 150 kilometrelik bir patika. Okurumuz, tıp doktoru Prof. Dr. Nadir Paksoy, 10 kiloluk sırt çantası ve bastonuyla betonlardan arınmış bu patikada 12 gün boyunca yürüdü. Yolun hikâyesini ve yürüyüş sırasındaki izlenimlerini yazdı.
#İngiltereGüney Afrika’daki bir kraterde dev bir meteoride ait kalıntılar bulundu. Quebec Üniversitesi’nden Wolfgang Maier, kalıntıların 145 milyon yıl önce krateri açan meteoride ait olduğunu söylüyor. Bulgu, dünyaya çarpan büyük meteoritlerin tamamen buharlaştıklarını ya da tümüyle eridiklerini söyleyen tezle ters düşmekte.
İsviçre’nin Jura kantonundaki yol yapım çalışmaları sırasında, 150 milyon yıl önce yaşamış Jura Dönemi’nden dinozorlara ait 500 ayak izi bulundu. Büyük bilimsel değer taşıyan ve her biri 50-60 santimetre genişliğinde olan, Yer’in jeolojik tarihi içinde en eski sekizinci dönem olan Jura Dönemi’ne (190-136 milyon yıl önce) ait bu izlerin, bugüne dek iyi tanınmayan dört ayaklı genç bir dinozor grubuna ait olduğu belirtiliyor.
İnsanlar yaklaşık 66 milyon yıldır Dünya'da varken, dinozorların saltanatının yaklaşık 165 MİLYON YIL sürdüğünü düşünmek akıllara durgunluk veriyor! Bu görkemli canavarların soyu yaklaşık 67 milyon yıl önce yok oldu. Bilim adamları 1000'den fazla dinozor türünü keşfetti ve adlandırdı. Her biri hakkında benzersiz ve heyecan verici bilgilere erişildi. Peki, en çok bilinen dinozor türleri ve isimleri nelerdir tüm detayları ile derledik.
ERZURUM Değerli Taşlar Derneği Kurucu Başkanı Oğuzhan Türk, arazide bulduğu fosil ağaç kalıntılarını İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Ünal Akkemik'e gönderdi. Erzurum, Gümüşhane ve Tokat'ta fosil ağaçlarla ilgili araştırmalar yapan Prof. Dr. Akkemik, Türk'ün gönderdiği fosil ağaç kalıntılarının 160 milyon yıllık olduğunu belirledi.
#ErzurumSizler için zeytintaşı mağarası nerede? Zeytintaşı mağarasına nasıl gidilir? Zeytintaşı mağarası özellikleri nelerdir? Gibi mağara hakkında detaylı bir şekilde araştırdık ve derledik.
#Zeytintaşı MağarasıSanki bir elma kurdu elmanın altından girip üstünden çıkmış. Tepenin eteklerinden oymaya başlayıp kıvrıla kıvrıla bir tünel açıp üst noktaya ulaşmış. Kırklareli’nin vahşi görünümlü ormanlarındaki Dupnisa, Trakya’nın turizme açılan ilk ve tek mağarası. İçinden Türk-Bulgar sınırını çizen Rezve Deresi’nin kollarından biri çıkıyor. Çevresi de en az mağarakadar güzel.