Bir yıl daha umutlarla, beklentilerle başladı. Bugün dünyanın dört bir yanında takvimlerin sayfalarında 1 Ocak yazıyor. Peki bugün kullandığımız takvimin tarihçesini biliyor musunuz? Eskiden yılın Ocak'ta değil de Mart'ta başladığını duymuş muydunuz? İşte binlerce yıl öncesine uzanan ilginç ayrıntılar...
#TakvimSaç, farklı ve değişken yapısı ile belki de bedenin en ilginç parçası. Kolaylıkla kontrol edilebilen ve değişken olan saç, gerek sosyal ve kültürel gerek düşünce açısından anlatmak, dışa vurmak istediklerimizi yansıtan bir parçamız. Hayata dair tüm yansıttıklarıyla, kimi zaman yöneticilerin gücünü pekiştirmiş, kimi zaman şairlerin dizeleriyle sevgilinin gönlüne çözülmeyen bir zincir, kimi zamansa renkleriyle ve örgüleriyle bir yas, bir sevinç, bir statü sembolü olmuştur.
#Jül SezarVezüv Yanardağı'nın MS 79'da püskürmesiyle Pompeii'de bir medeniyet yok oldu. 1700'lü yıllarda yapılan bir kazıyla lavların altında kalan eserlerin bir kısmı yeniden gün yüzüne çıkarılsa da bilim insanları, kömürleşmiş kâğıtların zarar göreceği endişesiyle o eserlere dokunmaya bile korkuyordu. Ama gelişen teknoloji bir kez daha imdada yetişti. Peki bu neden önemli?
#Vezüv FelaketiÜlkemizde binlerce yıllık bir tarihe her an tanık olmak mümkün. Bunu yapmanın en kolay yolu ise medeniyetlerin kalıcı izleri olan kaleleri keşfe çıkmak. Biz de bu hafta uzmanlarımıza ‘Türkiye’de mutlaka görülmesi gereken kaleler hangileri?’ diye sorduk. 13 şehirden birbirinden etkileyici 15 kaleyi anlattılar
#RotaPandeminin ardından ilk karnelerini alan 18 milyondan fazla öğrenci için yarı yıl tatili başlıyor. İki hafta sürecek yarıyıl tatili 7 Şubat’ta öğrencilerin ders başı yapmasıyla sona erecek. Tatili nasıl değerlendirmeli? Çocuklar ve veliler için müzelerden sanat etkinlikleri ve gösterilere kadar yurt çapında iki haftalık etkinlik rehberi derledik.
#Tatili AtölyeleriTarih boyunca pek çok medeniyetin yıkılması ve pek çoğunun da güçlenmesine sebep olan, tarihin akışını değiştiren pek çok meydana geldi. Bu savaşlardan bazıları hakkında çok geniş bilgiye sahip değiliz, bazılarının ise nedenlerinden sonuçlarına kadar tüm bilgileri günümüze kadar gelmeyi başarmış. Bu savaşlardan biri de Alesia Savaşı. Peki Alesia Savaşı kimler arasında oldu, nedenleri ve sonuçları nelerdi? İşte Alesia Savaşı hakkında bilinmesi gerekenler.
Geçen hafta Mısır’da 18 kral ve dört kraliçe mumyası, ‘Firavunların Altın Geçidi’ isimli bir kortej eşliğinde Kahire’deki neo-klasik müzeden Gize’deki Mısır Medeniyeti Ulusal Müzesi’ne devlet töreniyle taşındı. Biz de bu vesileyle Antik Mısır’da geçen, tarihe göndermeler yapan ve zihinlerde yer edinen filmlerden oluşan bir seçki hazırladık.
#Sinemaİngilizcedeki ay isimlerinin birçoğu Roma takviminden alınmıştır. Örneğin Türkçe karşılığı September sözcüğündeki ''septem'' Latince de 7 demektir. September de 7. ay anlamına gelir. October hangi ay ve Türkçesi nedir? Oct hangi ayın kısaltmasıdır? Merak edenler için örnek cümleler ile birlikte derledik.
Arkeolojik çalışmalarda insan atıkları, hayvanlara ait kalıntılar, hatta dışkıları, bulundukları döneme ve günlük yaşamlarına dair önemli ipuçları veriyor. Ayrıca bu biyolojik kalıntılar yüzyıllar boyunca doğada kalabiliyor. İşte son çalışmalarda kazılarda bulunan 6 arkeolojik hazine…
#Arkeolojik Kazılarda Bulunan EserlerAugustus, Roma İmparatorluğunun ilk imparatorudur. Milattan önce 63 yılında doğan imparatorun tam adı Gaius Julius Thurinus'tur. Tarihe ''Pax Romana'' olarak geçen ve yaklaşık 2 asır süren barış dönemini başlatmıştır. Augustus kimdir, yaşadığı dönemde yaşanan en önemli olaylar nelerdir? Merak edenler için detaylı bir şekilde derledik.
#Augustus Kimdir?Kriptoloji içerdiği anlam bakımından önemli bilim dallarından biridir. Bilgi güvenliği bu bilimin ilgi alanıdır. İnsanlar, kurumlar, şirketler, devletler arasında bilgi akışının güvenli şekilde aktarılması yönünde çalışmalar yürütür. Kriptoloji nedir, nasıl çalışır, ne işe yarar detaylı şekilde derledik.
#Kriptoloji NedirArtık kendiyle özdeşleşmiş gibi olan Moliere’in ‘Kibarlık Budalası’nı, geçen hafta 653’üncü kez canlandıran duayen tiyatro sanatçısı Haldun Dormen ile geçmişine yolculuk yaptık. Bize çocukluğunu, ilk oyunculuk tecrübelerini ve bir bulut dekoruyla ‘tiyatro sahnesi’ne dönüşen 92 yıllık hayatını anlattı...
#GazetehaberleriRoma İmparatoru Jül Sezar’ın ünlü generali Marcus Antonius, Mısır Kraliçesi Kleopatra’ya duyduğu aşkın göstergesi olarak Kıbrıs adasını hediye etmiş. Günümüzde ise ada, yazı sabırsızlıkla bekleyenler için en güzel rotaların başında geliyor. Kaotik şehir hayatına kısa bir mola vermek ya da romantik bir tatil yapmak için Kıbrıs’ın yolunu tutabilirsiniz. Bu mevsimde bir ağustos güneşi yok belki ama Akdeniz ruhunun sizi deşarj edeceği kesin!
#SeyahatBüyüleyici kalıntıların, hayranlık uyandıran sanatın ve canlı sokak hayatının çarpıcı bir karışımı olan İtalya'nın sıcakkanlı başkenti Roma… Tıpkı İstanbul gibi yedi tepe üzerine kurulu şehirde keşfedilecek çok şey var. Yalnız ben size Roma denince akla gelen klasik yerler yerine biraz daha farklı bir Roma’dan bahsedeceğim…
#RomaAtillâ Dorsay... Adı Türkiye’de sinema yazarlığıyla özdeşleşmiş bir isim. Aynı zamanda mimar, rehber, müzik tutkunu, ülke meselelerini dert edinen bir aydın... Dolu dolu yaşanmış 80 yıl... Yeni çıkan anı kitabı ‘Bir Ömürden Seçilmiş Portreler’de çocukken uğradığı tacizden küçük yalanlarına, katıldığı tek esrar partisinden küçük hırsızlıklarına pek çok itiraf ve özeleştiriye yer veriyor. Onlarca özel fotoğrafla zenginleşen kitabı Dorsay’la konuştuk.
#Atillâ DorsayBir doktorun himayesinde hayata dönen ‘siber kahraman’ Alita’nın sistemin kötülerine karşı verdiği mücadeleyi anlatan ‘Savaş Meleği’, James Cameron-Robert Rodriguez işbirliğinin ürünü. Film kurduğu bilgisayar destekli görsel dünyayla ilgi çekse de öykü bazında ‘distopik sinema’nın çok tanıdık limanlarına uğruyor.
#Uğur VardanHayırlı seneler! Geçen hafta, Dünya’da hakim olan “Miladi” takvim geleneğinin tarihçesine değinmiş, “yılbaşı” kabul edilen “1 Ocak” gününün aslında hangi kültürün sünneti(“sünnet” kelimesinin sözlükteki “izlenen yol, yöntem, örnek alınan uygulama, örf ve gelenek” mânalarında) olduğunu sorgulamıştık.
#Yazarlar