Geçen hafta merkez bankaları birbiri ardına faiz kararlarını açıkladı. Alınan kararlarda bir sürprizle karşılaşılmadı. ABD Merkez Bankası (Fed) faiz oranını 25 baz puan arttırdı. İngiltere Merkez Bankası 50 baz puan faiz artırırken, Brezilya’daki artış 100 baz puan oldu. Japonya ve Türkiye’de ise faizde değişim olmadı. Şimdi ise Avrupa Merkez Bankası’nın faiz kararı bekleniyor. Buradaki beklenti de Avrupa Merkez Bankası’nın Fed’in yolundan gitmesi.
#PiyasalarTürkiye ekonomisi bu yılın ikinci çeyreğinde yüzde 21,7'lik rekor büyüme gösterirken, uluslararası kuruluşlar, ülke ekonomisinin bu yıla ilişkin büyüme tahminlerinde yeni revizyonlar gerçekleştirdi. Moody's, JPMorgan ve Goldman Sachs gibi kuruluşlar, Türkiye ekonomisine ilişkin büyüme beklentilerinde pozitif güncellemelere gitti.
#EkonomiDOĞAN Holding Yönetim Kurulu Başkanı Begümhan Doğan Faralyalı, Boğaziçi Üniversitesi’nde katıldığı ‘Finans dünyasının başarılı kadınları’ konulu seminerde üniversite öğrencilerine sevdikleri işi yapmalarını tavsiye etti. Begümhan Doğan Faralyalı, “İnsan gerçekten sevdiği işi yapmalı. Yani yüreğini koymadığın yerde gerçek başarıyı alamıyorsun. Onun için de sevdiğimiz işleri bulmaya çalışmalıyız. Gerçekten potansiyelimizi o zaman ortaya çıkartabileceğimize inanıyorum” dedi.
ABD'de açıklanan verilerden alınan sinyallerle faiz indirimine yönelik beklentiler güç kazanırken, yatırımcıların risk iştahında artış görüldü. Fed'in gelecek haftaki toplantısında 25 ya da 50 baz puanlık faiz indirimine gidebileceği yönündeki beklentiler "yüzde 50'ye yüzde 50" düzeyinde eşit oranda bulunuyor.
#FedGeçen hafta dışarıda yaşanan türbülansın kısa zamanda toparlanması BIST100 Endeksi’ndeki düşüşün daha fazla derinlik kazanmasını önlerken tepki alımlarının gelmesine neden oldu. Yine de gerek Ortadoğu, gerekse ABD ve Japonya’daki sorunlar tamamen ortadan kalkmış değil. Yatırımcılar bir şok daha yaşamak istemiyorlar. Borsa İstanbul’da dalgalı seyrin devamı beklenmekle birlikte temkinli görünümün dağıldığını söylemek için henüz erken.
#Dış PiyasaMoody’s’in not artırımı geride kaldı, şimdi iç piyasaların yeni bir beklentiye ihtiyacı var. Gündem bulmakta zorlanan borsadaki düşüşün bir nedeni de kâr satışları. Öte yandan para girişlerinin azalması ve dış borsalardaki satıcılı seyir de düşüşe katkı yapıyor. Yabancı yatırımcı ise borsada bir hamle yapmak için banka bilançolarını görmek istiyor olabilir.
#Borsa İstanbulBorsada kritik eşik aşıldı. BIST 100 endeksi tarihinde ilk kez 10 bin puanı aşarak rekor kırdı. Hürriyet’e konuşan uzmanlar, bu yükselişte uygulanan sıkı para politikasının piyasaya yansımalarının ve uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P’nin cuma akşamı Türkiye’nin kredi notunu artırmasına yönelik beklentilerin etkili olduğunu anlattı. Uzmanlara göre endeksin yaz aylarında 12 bin puan seviyesine ulaşması bekleniyor.
#BorsaGeçtiğimiz yıl art arda 4 toplantıda 75 baz puanlık artış kararı veren, bu yıl hız kesse de faiz artışlarını sürdüren Fed’in bu kararıyla ABD’de politika faizi, 2007’den bu yana en yüksek değerine çıktı. Makroekonomik gelişmelerden etkilenen Bitcoin'e ilişkin tahminler de gelmeye başladı. Matrixport tarafından yayımlanan araştırma raporunda bu artış kararının son olduğuna ilişkin sinyaller verdiğine, bu durumun da Bitcoin'de yüzde 20'lik bir ralliyi tetikleyebileceğine işaret edildi.
#BitcoinDış piyasalar oldukça dalgalı bir süreçten geçiyor. Takipte olunması ve gerekirse tedbirlerin alınacağının hissettirilmesinin verdiği güven sert düşen borsalara tepki alımlarını beraberinde getirdi. Ancak bankacılık sektöründeki tedirginliğin ortadan kalkması zaman alacak. Piyasaların verdiği olumlu tepkiyi temkinli karşılamakta yarar var. Borsa İstanbul’da ise dış piyasalara duyarlılık arttı, dış borsalarla birlikte hareket etmeye başladı.
#TCMBBorsada geçen hafta olumlu bir hava vardı. Yerli yatırımcı için borsa önemli bir alternatif olarak geçerliliğini koruyor. Borsada yaşanan çıkışa tamamen yerli çıkışı demek yerinde olacak. Gelecek hafta ise Avrupa Merkez Bankası’nın yapacağı toplantı yakından izlenecek. Faiz arttırımı için temmuz işaret edilse de toplantı sonrası yapılacak açıklamalar önümüzdeki döneme ilişkin projeksiyon açısından oldukça önemli.
#BorsaTüm dünya Rusya-Ukrayna savaşına kilitlenmiş durumda. Herkesin aklında benzer sorular var. Bundan sonra ne olacak? Rusya, Ukrayna’nın tamamını işgal edecek mi? Orada kalacak mı yoksa yönetimi kendine göre değiştirip çekilecek mi? İşte tüm bu cevapsız sorular piyasaları da derinden etkiledi. Hâkim olan belirsizlik durumu nedeniyle piyasalarda bir süre daha dalgalı seyrin devam edeceği, yön arayışının süreceği söylenebilir.
#PiyasaTürkiye ekonomisi, 2021'in ikinci çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre, yüzde 21,7 büyüme kaydederken Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) ülkeleri arasında Birleşik Krallık'ın ardından ikinci sırada yer aldı. Buna bağlı olarak uluslararası kuruluşlar, ülke ekonomisinin bu yıla ilişkin büyüme tahminlerinde yeni revizyonlar gerçekleştirdi. Moody's, JPMorgan ve Goldman Sachs gibi kuruluşlar, Türkiye ekonomisine ilişkin büyüme beklentilerinde pozitif güncellemelere gitti. Bunun yanında ihracatta da yeni rekorlar ortaya çıktı. Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Ağustos ayında 19 milyar dolarlık ihracat gerçekleştiğini ve yıllık bazda 207 milyar dolara ulaşıldığını açıkladı.
#Türkiye