Güncelleme Tarihi:
150. yılını kutlayan Boğaziçi Üniversitesi, bu çerçevede düzenlenen etkinlikler kapsamında finans dünyasından başarılı kadın yöneticilerin katılacağı bir seminere ev sahipliği yaptı. Uygulamalı Bilimler Yüksek Okulu tarafından düzenlenen seminere Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Begümhan Doğan Faralyalı’nın yanı sıra, ING Bank CEO’su Pınar Abay, UBS Türkiye CEO’su Gonca Gürsoy Artunkal, JPMorgan Türkiye ve Azerbaycan Kurumsal Bankacılık Başkanı Ayşe Zadil, Indiana Üniversitesi Bloomington School of Business öğretim üyesi Prof Dr. Merih Sevilir ve Ernst&Young Türkiye Sorumlu Ortağı Demet Özdemir katıldı.
Moderatörlüğünü, eski Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı ve Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Vedat Akgiray’ın yaptığı seminerde konuşan Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Begümhan Doğan Faralyalı, okul hayatından ve finans sektörüne giriş yıllarını anlatarak Stanfort Üniversitesi'nde ciddi finans eğitimi aldığını dile getirdi. Stanfortta mezun olduktan sonra Doğan Grubu'na katıldığını ve yurtdışında iş geliştirmeye başladığını belirten Faralyalı, şunları söyledi:
“Finans bilgisinin gerçekten çok büyük faydasını gördüm. Daha sonra Kanal D Romanya’yı kurduk. Orada sıfırdan bir şirket kurmanın, işte banka borçları, stratejisi, modellemesi, rakip analizleri vb. her türlü finans bilgisini orada da kullandım ve çok faydalı oldu benim için. Daha sonra Star TV CEO’luğunu yaptım. CEO’luk görevinde finansçınız hep sağınızda olacak. Bizim onursal başkanımız Aydın Doğan hep böyle söylerdi. Çok ciddi finans kültürü vardır bizim grupta. Hep der ki, ‘Güvendiğin bir finansçın olacak ve onu hiç yanından ayırmayacaksın.’ Dolayısıyla finansçılarla hep yakından çalıştık. Tabii ki sizin de bu bilgilere sahip olmanız ve anlıyor olmanız ve bir yerde bir şeyler yanlış gittiği zaman o tablolardan çok rahat okuyabilmeniz gerekiyor. Bunlarda da çok faydasını gördüm finans tecrübesinin. Doğan Holding yönetim kurulu başkanı olarak birçok farklı şirketin ne şekilde gidiyor, nerede problem var, finansal nasıl iyileştirmeler yapabiliriz? Bunları da bu finansal tablolarda büyük ölçüde görüp yakalıyoruz. Demin de söylediğim gibi Doğan grubunda finans kültürünü aslında grubun önemli şirketlerine baktığın zaman bir çoğunun başında finans kökenliler var. Örneğin Doğan TV, Kanal D’nin de içinde olduğu. CEO’su İrfan Şahin finans kökenlidir.”
FİNANS VE KADIN
Kadınların finans sektörüne girmekten çekindiklerini anlatan Begümhan Doğan Faralyalı, şöyle konuştu:
“Neden olabilir bunlar? Çok erkek hegemonyası olan bir sektör. ‘Burada bana yer açılır mı, ben yapabilir miyim, bana yol verirler mi ? Belki becerebilir miyim?’ Böyle korkularımız var. Bir de kadın olarak tabii ki iş ve hayat dengesi. Çoluk çocuk. ‘Uzun saatler çalışmam lazım. Bunu yapabilir miyim? Bu sektör bana bu fırsatı verir mi?’ Bu da büyük bir soru işareti. Bunlar önemli engeller aslında. Yani ben kadın konusunun üzerinde çok duruyorum. Kadın istihdamını arttırmamız gerektiğine çok inanıyorum Türkiye olarak. Türkiye’de bugün kadının iş gücüne girişi yüzde 28’lerde. Bu Avrupa’da bunun en az iki katı. Ve biz 2023 hedeflerinde samimiysek ülke olarak aslında nüfusumuzun yarısını ekonomiye dahil etmeden bu hedeflerimizi gerçekleştirmeyi çok olası görmüyorum. Dolayısıyla burada çok ciddi adımlar atmamız gerekiyor. Kadın istihdamı ve kadının önünü açmak için. Esnek çalışma saatleri vb... Hükümetin de üzerine düşen çok şey var. Ama aynı zamanda nüfusun geri kalanını eğitmemiz lazım.”
Seminere katılan kadınları göstererek, “Gördüğünüz gibi bu işe kafa koyan kadınlar en az erkekler kadar, erkeklerden de daha iyi hem çocuğu hem işi becerebiliyorlar. Onun için de hemcinslerimle gurur duyuyorum” dedi.
GENÇLERE FİNANS SEKTÖRÜNÜ TAVSİYE ETTİ
Finansın çok önemli olduğunu tekrarlayan Begümhan Doğan Faralyalı, şöyle devam etti:
“Ben gençlerimizi, iş dünyasında önemli yerlere gelmek istiyorlarsa, yönetici olmak istiyorlarsa finansla işe başlamasını, kariyerine başlamasını, gerçekten yürekten tavsiye ederim. Ama bir de şu var tabii. İnsan gerçekten sevdiği işi yapmalı. Yani yüreğini koymadığın yerde gerçek başarıyı alamıyorsun. Onun için de sevdiğimiz işleri bulmaya çalışmalıyız. Gerçekten potansiyelimizi o zaman ortaya çıkartabileceğimize inanıyorum. Kısa, orta ve uzun vadeli planlar yapmaya inanan da bir insanım ben. Kendine hedef koydukça insanın hedef kamçısı oluyor. Hedefe varacağım, diye daha bir hızlı koşuyorsunuz. Ama bazen hedefler koyuyoruz. Yolda giderken bakıyoruz mutlu değiliz o işi yapmaktan. O zaman da cesur olmak gerektiğine inanıyorum. Her zaman cesaretli olup kariyer değişikliği de yapılabilir. Hayat bir sürü sürprizlerle dolu. Bambaşka yerden bambaşka bir şey çıkabiliyor karşınıza. Dolayısıyla 'hayat cesur olanın' diyorum, finansa girmeniz için sizi teşvik ediyorum.”