Faiz artırımı yolda

Güncelleme Tarihi:

Faiz artırımı yolda
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 04, 2010 15:52

Nisan ayında enflasyonun yeniden çift haneli seviyelere yükselmesinin Merkez Bankası üzerinde faiz yükseltme baskısını artıracağı ifade ediliyor.

Haberin Devamı

Türkiye İstatistik Enstitüsü'nün dün açıkladığı verilere göre, Nisan ayında tüketici fiyatları yüzde 0.60; üretici fiyatları ise yüzde 2.35 oranında artış gösterdi. Böylelikle, endekslerin yıllık artış oranı da sırasıyla yüzde 10.19 ve 10.42 oldu.      

 

RBS analistlerinden Timothy Ash, açıklanan enflasyon rakamlarının Türkiye için hem iyi hem de kötü haberleri beraberinde getirdiğini söyledi. Tüketici fiyatlarında beklentilerin altındaki yüzde 0.6’lık gelişmeyi iyi haber olarak değerlendiren Ash, Mart ayındaki tek haneli enflasyonun Nisan’da yine çift haneye yükselmesini kötü haber olarak gösterdi.

  

Ekonomistler, çift haneli rakamların görülmesine karşın tüketici fiyatlarındaki artış hızının beklentilerin altında kalmasının Merkez Bankası'na para politikası konusunda daha fazla hareket alanı sağlayacağını söyledi. Ancak yine de enflasyondaki yükseliş, faiz artırımları konusunda da baskı oluşturacak.

 

Haberin Devamı

JPMorgan Türkiye Başekonomisti Yarkın Cebeci, “TÜFE’nin beklenenden daha düşük gelmesi, Merkez Bankası’nın ileriki dönemde daha fazla söz sahibi olmasını sağlayabilir. Ancak, yüksek ÜFE rakamı, maliyet enflasyonu baskısının devam ettiğini ortaya koyuyor” dedi.  

 

İLK ARTIRIM SON ÇEYREKTE  

 

İtalyan UniCredit’in gelişmekte olan piyasalar ekonomistlerinden Ferrazzi Matteo, Türkiye’de tüketici fiyatları beklenenden düşük gelse de üretici endeksi tarafında baskının devam edeceğini belirtti.  

 

Matteo, “Liranın güçlü duruşu, TÜFE’nin yükselmesini engellemeye yardımcı oluyor. UniCredit olarak biz, Türkiye Merkez Bankası’nın yıl sonuna kadar faizleri yükseltmesini bekliyoruz. İlk faiz artırımının 2010’un 4’üncü çeyreğinde gerçekleşmesini bekliyoruz” dedi.

 

Haberin Devamı

Ancak bu beklenti, ekonomi yetkilileri tarafından paylaşılmadı. Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, enflasyonla ilgili yaptığı değerlendirmede enflasyondaki bu tarz iniş-çıkışların sorun olarak görülmemesi gerektiğini ve bu nedenle de faizler üzerinde ciddi bir baskı oluşturmasını beklemediklerini söyledi.

         

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!