Çin ekonomisindeki zayıflamaya ve büyümedeki gerilemeye dikkat çeken Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Fatih Birol, “Çin’in daha az enerji tüketmesi, elektrikli araçlar ve üretimdeki artış, petrol fiyatlarını yaz başından bu yana 15 dolar düşürdü. Daha da düşecek. Biten projelerle muazzam bir de LNG dalgası geliyor. Üretimdeki artış doğalgaz fiyatlarını da aşağı çekecek. Bu bizim gibi ülkeler için güzel bir haber” dedi.
#Fatih BirolKüresel piyasaların, para politikalarının yönü hakkında ipuçları aradığı Jackson Hole Ekonomi Politikası Sempozyumu’nda konuşan üç önemli merkez bankasının yetkilileri, faiz indirimine başlayacakları veya gelecek aylarda indirime devam edecekleri sinyalini verdi. Böylece başlıca merkez bankaları, 2022’de ‘yüksek enflasyonla mücadele’ adı altında başlayan sıkılaştırma sürecine son vereceklerinin işaretini vermiş oldu. Bu mesajlar sonrası uzmanlar, küresel ekonomi için enflasyonun tehdit olmaktan çıktığını, yeni önceliğin ise istihdam olduğunu söylüyor.
#FaizGeçen hafta dışarıda yaşanan türbülansın kısa zamanda toparlanması BIST100 Endeksi’ndeki düşüşün daha fazla derinlik kazanmasını önlerken tepki alımlarının gelmesine neden oldu. Yine de gerek Ortadoğu, gerekse ABD ve Japonya’daki sorunlar tamamen ortadan kalkmış değil. Yatırımcılar bir şok daha yaşamak istemiyorlar. Borsa İstanbul’da dalgalı seyrin devamı beklenmekle birlikte temkinli görünümün dağıldığını söylemek için henüz erken.
#Dış PiyasaOrtadoğu’da artarak devam eden gerilimin ABD’nin resesyona gireceğine yönelik beklentilerle birleşmesi, küresel piyasalara ‘kara pazartesi’ yaşattı. Geçen haftayı bu endişelerle sert düşüşle kapatan borsalar, yeni haftada kayıplarını daha da artırdı. Dün bu gelişmelerin etkisiyle Japon borsası son 37 yılın en kötü gününü yaşarken; Japonya’da başlayan satış dalgası Çin, Güney Kore, Tayvan’ın ardından Türkiye, Avrupa ve ABD borsalarını da vurdu. Hürriyet’e konuşan uzmanlar, jeopolitik risklerle finansal risklerin üst üste gelerek piyasalara ‘kusursuz fırtına’ yaşattığını anlattı.
#ABDABD Merkez Bankası ve diğer merkez bankalarının faiz oranlarını düşürmeye yakın olduğuna dair artan umutlar, Londra, Frankfurt, Amsterdam ve Paris borsalarının Cuma günü rekor kırmasını sağladı. Asya'daki hisse senetleri, Wall Street'teki S&P 500 endeksinde yaşanan rallinin ardından Cuma günü yüksek işlem gördü.
#AvrupaDış piyasalarda son açıklanan verilerin beklentilerin üzerinde gelmesiyle olumlu hava sorgulanmaya başlandı. Özellikle ABD enflasyonunda düşüşün hafif de olsa yerini yükselişe bırakması, haziran sonrası Fed’den beklenen faiz indiriminin ertelenmesi kaygısını beraberinde getirdi. Bu durum borsalara kâr satışı olarak yansırken ABD tahvil faiz oranlarında yükselişe, dolarda değerlenmeye ve bu gelişmelere bağlı olarak altına kâr satışı olarak yansıdı. Faiz indirimiyle ilgili baz senaryo değişmese de zamanlaması konusunda tereddütler oluştu.
#FEDİsrail-Filistin savaşının yayılma riskinin zayıflaması piyasalardaki baskıyı biraz da olsa hafifletti. Ancak yine de tedirginlik korunuyor. İç ve dış piyasaların gündemleri farklı. İçeride Merkez’in kararlarına bağlı olarak tahvil faiz oranlarındaki yükseliş odukça dikkat çekici. Zira bugünlerde son 20 yılın en yüksek seviyeleri test ediliyor.
#HamasMerkezi Kayıt Sistemi’nin Borsa İstanbul verileri yatırımcının borsaya ilgisini ortaya koyuyor. 31 Aralık’ta 3 milyon 794 bin 409 olan yatırımcı sayısı, 31 Ağustos itibarıyla 2 milyon 462 bin 6 kişi artarak 6 milyon 257 bin 415 oldu. Hisse senedi son dönemin popüler yatırım aracı. Bununla birlikte KKM’yi sonlandırma hazırlıkları da başladı. ‘KKM’den çıkacak para nereye yönelecek?’ sorusuna karşılık döviz, mevduat, borsa, konut seçenekleri tartışılmaya devam ediliyor.
#BORSA İstanbulBorsa İstanbul, getiri, yeni katılımcı ve işlem hacmi açısından verimli bir yıl geçirdi. Yıllık getiri endeks bazında yüzde 200’e yaklaşırken, birçok hissede bu rakamın da üzerine çıktı. 2022’de enflasyona karşı getiri arayışı ve tasarrufları korumada borsa doğru bir tercih oldu. Bunun yanında dış borsalardan pozitif ayrışan Borsa İstanbul’da, prim düzeyi yükseldikçe yorgunluk ve seçiciliğin artacağı bir döneme girdiğimizi de söylemek gerekir.
#BorsaSon aylarda borsaya akın akın yatırımcı geliyor. Yüksek enflasyona karşı getiri arayışı, alternatif piyasaların düşük kazanç sağlamaları, 2022 dönem bilançolarının ekonomideki büyüme ve yüksek enflasyon nedeniyle iyi performans göstermeleri yatırımcıları borsaya çeken önemli etkenler oldu. Ancak perşembe günü sert satışlarla kısa süreli bir panik havası yaşanınca, yatırımcı borsanın düşebileceğini gördü. İşte bu dalgalanma, durumu gözden geçirme ve daha seçici olmayı da beraberinde getirebilir.
#BorsaBorsa İstanbul’da, banka hisselerinin öncülüğünde BIST100 Endeksi’nde yeni zirveler denendi. 3. çeyrek bilanço beklentileri sürece önemli katkı sağladı. Bankacılık dışında ekonomideki büyümenin korunuyor olması nedeniyle sanayi hisselerinde seçici hareketlerle ciddi primler yakalanmış durumda. Düşük faiz ve döviz kurlarındaki yatay seyir borsanın alternatif olarak öne çıkmasında etkili oldu.
#Borsa İstanbulFaiz, enflasyon, doların değerindeki değişimler, merkez bankaları politikaları, fiziki alım satımlar ve jeopolitik gelişmeler, altın fiyatlarını etkileyen öncelikli parametler. Altındaki getirinin iç ve dış piyasalarda enflasyonun altında kalması ise yatırımcıların yüzünü asıyor. Öte yandan dünya siyasetinde gerginliği arttıracak gelişmeler “güvenli liman” ihtiyacını tekrar öne çıkarabilir.
#AltınDünya Köpek Günü’nü geride bırakıyoruz. Bu konuda ülkece ne durumda olduğumuzu yakın geçmişteki haberlere bakarak görmek mümkün. Yaşam hakkının kutsallığına karşı çıkan ve çözümü yaşamı sonlandırmakta bulan oluşumların değil, yaşatmayı, güzelleştirmeyi amaçlayan insanların arttığı toplumu hayal ederek yaşayalım biz. Yaşam hakkına saygı duymayan insanlarla aynı düzlemde buluşup bir konuyu tartışmak ya da konuşmak mümkün değil zaten.
#Dünya Köpek Günü