Amerikalı koleksiyonerin yemek odasında tuttuğu Perge lahitinden parça, müzede sergilenen imparator heykeli, İsviçre’ye kaçırılmış Bizans dönemi kandili... Kültür Varlıkları ve Müzeler Kaçakçılıkla Mücadele Daire Başkanı Zeynep Boz, kaçak tarihi eserlerin iadesi için yürüttükleri mücadeleyi Hürriyet’e anlattı.
#Tarihi EserSon 22 yılda kaçak yollarla yurtdışına çıkarılmış 12 bin 155 eser, ülkeye geri getirildi. Bu eserler bir dedektif titizliğiyle çalışan, incecik bir toz zerreciğinin bile izini süren müthiş bir ekibin sayesinde yuvaya döndü. Bu ekibin başındaki Birol İnceciköz, başarılarının sırrını Hürriyet’e anlattı...
#Kültür Ve Turizm BakanlığıMark Zuckerberg, Bill Gates, Elton John, Jackie Chan, Daniel Craig ve daha pek çok ünlünün de dahil olduğu "çocuklarının miraslarını harcayanlar" anlamına gelen SKI Kulübü hızla büyüyor. Kulübün üyeleri paralarını ya hayır işleri için harcıyor ya da kendi keyfi için kimseye kuruş bırakmadan servetini bir güzel yiyor. Peki, zenginliğe alışan ve ileride büyük bir servete konmanın hayalini kuran ama mirastan mahrum bırakıldığını öğrenen çocuklar bu işe ne diyor?
#MirasKültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Gökhan Yazgı'nın açıkladığı 'olası İstanbul depreminde müzelerde bulunan tarihi eserlerin işgal döneminde olduğu gibi gizli depolara taşınması' planına duayen sanat tarihçisi ve yazar Prof. Dr. Nurhan Atasoy tam destek verdi. Atasoy DHA'ya yaptığı açıklamada, alınan kararın çok doğru olduğunu, kendisinin de yıllar önce konuyla ilgili çok çaba harcadığını, yetkilerin bu konuda çalışmalar yapıyor olmasının yerinde söyledi.
#İstanbulİtalya’nın dillere destan San Marco Meydanı’ndan Yunanistan’ın turistik Mikonos Adası’na kadar, Amerika’nın renkli şehri Las Vegas’tan İspanya’nın muhteşem Tenerife sahillerine kadar şu anda nasıl göründüğünü merak ettiğiniz dünyanın herhangi bir noktasını canlı kameralarla izlemeye ne dersiniz? Ya da Berlin Filarmoni Orkestrası’nın yakın zamanda gerçekleştirdiği konserleri, sanki konser salonundaymış gibi ama ücretsiz bir şekilde dinlemek ister misiniz? Çocuklarınızla beraber evdesiniz, Amerika’nın en çok ziyaret edilen Yosomite Hayvanat Bahçesi’nde, kendi halindeki hayvanları izlemeyi tercih eder misiniz? İşte detaylar…
#Online Gezilen Yerler2019 yılı sanatseverler için şubat ayında başlıyor desek çok da yanlış olmaz. Bu yıl İngiltere’den ABD’ye, İsviçre’den Fransa’ya pek çok heyecan veren sergi ve sanat şovu şubat ayından itibaren dünyanın dört bir yanından ziyaretçilerle buluşacak. İşte duyduğunuzda yollara dökülme isteği oluşturacak yılın en iyi sergileri...
#Sanat Peşinde SeyahatDünyanın ilk dizüstü bilgisayarı Antik Yunan'da yapılmış olabilir mi? Ya da zaman yolculuğuna çıkan birilerinin o döneme gidip yanlarına da dizüstü bilgisayarlarını götürme olasılığı yüzde kaçtır? Bu sorular bir bilim kurgu romanında ya da filminde sorulsa çok da fazla üzerinde durulmaz belki, hayal gücü deyip geçiştirilebilirdi. Ama tüm bunlar ve çok daha fazlası ABD'deki J. Paul Getty Müzesi'nde sergilenen bir Antik Yunan kabartma heykelinden kaynaklanıyor. Son günlerde de sosyal medya gündeminde ilk sırada.
#Antik YunanTürkiye, Anadolu’dan kaçırılan tarihi eserleri iade etmeyen ünlü İngiliz ve Amerikan müzelerinin geçici sergilerine parça vermeme kararı aldı. Bakan Günay ise konuyla ilgili müzelere 'Sizin müzenizin kayıtlarında bir çalıntı Türkiye eseri var. Onu bize verin ondan sonra işbirliği yapabiliriz' diyoruz" açıklık getirdi.
2007’yi 6.3 milyar dolarlık eser satışıyla kapatan, 142 yıllık müzayede şirketi Christie’s, Türk koleksiyonerlerin İslam ve oryantal sanatların dışında; empresyonist sanat, modern tasarım ve mücevhere ilgi göstermesini hayretle izliyor. Christie’s Türkiye’deki faaliyetlerini artırmaya hazırlanıyor.
Just Stop Oil grubunun Vincent Van Gogh'un Londra’da sergilenen ünlü tablosu Ay Çiçekleri'ni hedef almasının ardından, bu kez da Letzte Generation adlı çevreci grup Claude Monet'in 110 milyon dolara değerindeki Les Meules (Tahıl Yığını) tablosuna patates püresi fırlattı. Ses getiren eylemleri başarılı bulanlar da var, öfkeyle karşılayanlar da. Neden böyle bir eylemi seçtiler? Hangisi daha değerli; sanat mı yoksa hayat mı? Eylemlerin tepki çeken finansörleri kim? Biz de tartışmalara biraz daha yakından baktık.
#İklim KriziKoronavirüs önlemleri kapsamında tüm etkinlikler iptal olup herkes evlere kapanınca Türkiye’de ve dünyada çok sayıda sanat olayı ve etkinlik dijital hale geldi. Sadece sanat müzeleri ve konserler değil, arşivler, kütüphaneler ve tarihi mekânlar da salonumuzun içine girdi. İşte dünyayı evimize getiren etkinliklerden bazıları:
#GazetehaberiDört gün önce, 21 Mart’ta gün ve gece eşitlendi; artık önümüz gittikçe erken ağaran günler ve uzadıkça uzayan akşamüstleri. Sokağa çıkmak, seyahat etmek, keşfedip ilham almak için daha çok vaktimiz, daha müsait bir iklim ama asıl önemlisi yaşam dolu bir doğa ve cıvıl cıvıl insanlar var. Sadece tabiat ve toplum mu? Sinemadan tiyatroya, müzik dünyasından festivallere kadar her şey canlanıyor ve göz alıcı renklere bürünüyor... Peki şunu yoksa bunu mu giymeli, acaba evi nasıl dekore etmeli, önce kimi seyretmeli, nasıl kokteyl içmeli? Bunca alternatif içinden hangisine, nasıl karar vermeli? İşte bunlar da baharın tatlı ikilemleri...
#Viyana