Kimi kitaplar diğerlerine kıyasla bizi biraz daha fazla etkisi altına alır, defalarca okuma isteği uyandırır. ‘Çavdar Tarlasında Çocuklar’ın kahramanı Holden Caulfield ya da ‘Suç ve Ceza’nın Raskolnikov’u olabilir zihnimizi açan, hayata bakışımızı değiştiren... 39. Uluslararası Kitap Fuarı’nı fırsat bildik; sanat, müzik ve edebiyat dünyasından isimlere onlarda bu etkiyi yaratan kitapları sorduk.
#KitapÖykü ve roman yazımında kullanılan pek çok farklı yazım tekniği bulunmaktadır. Bu teknikler pek çok özellik bakımından farklılık göstermektedir. Bunlardan birisi de bilinç akışı tekniğidir. Türk ve Dünya Edebiyatında bu tekniğe göre yazılmış birçok roman ile karşılaşmak mümkündür. Peki, bilinç akışı tekniği nedir ve özellikleri nelerdir? Bilinç akışı tekniği kullanan yazarlar ve romanları sizlere detaylıca derledik.
#EğitimAstronomik olarak gök küre içerisinde mevcut halde bulunan on iki takım yıldızının ismine burç adı verilir. Doğmuş olduğunuz aya bakılarak belirlenmekte olan bir burcunuz bulunmaktadır. Bir senede on iki ay vardır. Bir senede on iki ayın mevcut olmasından dolayı da on iki tane burç mevcuttur. Doğduğunuz ay, gün ve saate göre burcunuzun yorumları yapılmaktadır. Aylık olarak, günlük, yıllık ve haftalık olarak burçların yorumlanması mümkün olmaktadır. Özellikle 1 Ocak tarihinde doğan kişilerin hangi burca sahip olduğunu sizler için derledik.
#23 Ocak Hangi Burç Ve Burcu Ne?Normalleşme süreciyle birlikte onbinlerce kişi tatil beldelerine akın etti. Oysa şehirde de her bütçeye ve her zevke göre tatil seçenekleri var. İstanbul’daysanız Atatürk Arboretumu’nda kuğuları izleyebilir, İzmir’deyseniz Doğanbey köyünü gezebilir, Ankara’daysanız Beypazarı’na gidip Türkiye’nin ilk açık hava müzesi olan ‘Yaşayan Köy’ü görebilirsiniz. İstanbul’da olanlar programlarına yeni açılan ‘Müze Gazhane’yi de mutlaka eklemeli.
#NormalleşmeYeniden açılan sinema salonlarında yarın 9 film gösterime girecek. Kovid-19 salgını önlemleri kapsamında kademeli normalleşmenin 3. etabının hayata geçirilmesiyle faaliyetlerine yeniden başlayan sinema solanlarında, yarın 3'ü yerli 9 film gösterime girecek. Peki, sinemalar bu hafta hangi filmler var?
#Sinemalar Bu Hafta Hangi Filmler Var?Yapılan canlı yayınlarda fonda sürekli kitaplıkların olması sosyal medyanın yeni eğlencesi. Kimileri bunu gösteriş olarak görürken kimileri de arkalarında hangi kitaplar var, onları nasıl yerleştirmiş, zengin bir kütüphane mi diye daha da merakla izledi. Kültür-sanat ve yayıncılık dünyasından önemli isimlere bu tartışmayı, kendi kütüphaneleriyle ilişkilerini, okuma-düzenleme alışkanlıklarını sorduk.
#GazetehaberleriDünyaca ünlü Japon romancı Haruki Murakami, kişisel arşivini mezunu olduğu Waseda Üniversitesine bağışladı. Murakami'nin el yazmaları, çalışma notları, mektupları ve 10 bin parçalık plak koleksiyonundan oluşan kişisel arşivi, mezunu olduğu Waseda Üniversitesinde muhafaza edilecek
#MurakamiÜlkemizde Edebiyat denince akla gelen en önemli isimlerden birini, büyük bir heyecanla sayfalarımıza taşıyoruz: Semih Gümüş. Yıllardır en ücra köşelerinden, en yüksek tepelerine kadar tüm edebiyat coğrafyasını dolaşmış, eleştirileriyle yol gösterici olduktan sonra kendi romanını da yayımlayarak bambaşka bir açıdan edebiyata katkı sunmuş Semih Gümüş, Dünya Kitap Günü’nü de içini alan bu haftada gururla, Hürriyet Kampüs sayfalarında.
#Semih Gümüş35 yıldır yolunu gözlediğimiz yeni Blade Runner filmi, Denis Villeneuve imzasıyla perdede. Ryan Gosling’in yeni Blade Runner rolünde izleyeceğimiz filmde, Harrison Ford’u yeniden Rick rolünde görecek olmak bile heyecan verici. J.D. Salinger’ın meşhur romanı “Çavdar Tarlasındaki Çocuklar”ı yaratış sürecini anlatan “Çavdar Tarlasındaki Asi” ve korku sevenlere “Korku Kayıtları”, haftanın diğer seçenekleri...
#Sinema'Gençler kitap okumuyor' eleştirisi çok yaygın. Ama bazı gençler de kitap kurdu olmasına rağmen, hangi yaşlarda hangi kitapları okumaları gerektiğini bir rehber olmadan kestiremiyorlar. Ebeveynler de lise çağındaki 15-19 yaş arasındaki çocuklarına her zaman doğru kılavuzluk yapamıyor. Biz de üç yazara sorduk: Gençler ne okumalı? İşte, dünya klasiklerinden Türk edebiyatının şaheserlerine, öyküden romana, şiire uzanan; yetişkinlerin de nasiplenseler pişman olmayacakları o liste...
#Ahmet ÜmitJohn Lennon'ın katili Mark David Chapman'ın şartlı tahliye talebi bir kez daha reddedildi. Chapman mahkemeye sunduğu dilekçede, 'aptallık ettiği için özür dilediğini' ve 'ünlü olmak için yanlış bir yol seçtiğini'ni söyleyerek bir kez daha pişmanlığını dile getirdi.
#John LennonGeçen hafta yaşamını yitiren, Amerikalı ressam, heykeltıraş ve kaligraf Cy Twombly sokak sanatının babalarından biri olmasına karşın hep zor anlaşılmaktan şikayetçiydi. Ama zor anlaşılmasının nedenlerinden biri de medyadan adeta köşe bucak kaçmasıydı. Ölene kadar sadece iki röportaj veren Twombly’nin ilginç yaşamında bir yolculuğa çıkalım.