Ankara Resim ve Heykel Müzesi’nde Atatürk’ün ilk Türk operasını izlediği locanın kilitli kapıları Hürriyet’e açıldı. Atatürk’ün 1934’te İran Şahı Rıza Pehlevi’yle birlikte oturduğu loca olduğu gibi korunmuş. Atatürk’ün koltuğuna o günden bu yana kimse oturtulmazken kapıda Cumhurbaşkanlığı forsu da yer alıyor.
#Kültür Ve Turizm Bakanlığı6 Şubat depremleri nedeniyle bu yıl ülkece yastaydık. Yaza doğru canlanmaya başlayan kültür-sanat ve spor etkinliklerinde bir arada olmak bir nebze de olsa iyi geldi. Sinemaya gittik; ‘Hayat’, ‘Tanrının Unuttuğu Yer’ gibi başyapıtları izledik. Konserlere, festivallere katıldık; Cumhuriyetimizin 100’üncü yılı için özel bir şov hazırlayan Edis’le coştuk. Tiyatroyu da ihmal etmedik, Haluk Bilginer ve Zuhal Olcay’ın 20 yıl sonra ‘Kel Diva’da buluşmasına tanık olduk. Brieflyart’taki sergisini gezerken değerli sanatçı Şenol Yorozlu’nun kısa bir süre sonra aramızdan ayrılacağı aklımıza bile gelmedi. Canımız evde oturmak istedi, açtık Murathan Mungan’ın ‘995 km’sini okuduk, Mert Demir’in ‘Ateşe Düştüm’ şarkısıyla hüzünlendik. Akşam olunca Gallada’da güzel bir yemek yiyip arkasından Frankie’de müzik dinledik. İstanbul Modern’in önünden geçerken Renzo Piano imzalı binasını hayranlıkla inceledik. Bu arada spordaki başarılarımız bizi mutluluktan ağlattı. Antalya yine tatil için ilk tercihimiz oldu. Barbie çılgınlığı modayı esir alırken herkesin dilinde iklim değişikliği vardı… Ve elbette bir de şu soru: “Yapay zekâ dost musun, düşman mısın?”
#Melis Yılmazİzmir’deki Folkart Gallery, ‘Ayasofya ressamı’ olarak anılan Türk resminin büyük ismi Şevket Dağ’ın Türkiye tarihindeki ilk kişisel sergisini ağırlıyor. Hazırlığı dört yıl süren ‘Zaman ve Mekânın Büyüsünde Bir Ressam: Şevket Dağ’ sergisinde aralarında sanatçının başyapıtı ‘Ayasofya İçi’nin de olduğu çeşitli koleksiyonlardan derlenen 60 eser yer alıyor.
#Şevket DağYapımı 1900 yılında tamamlanan Orsay Gar binası, Orsay Müzesine dönüştürülmüştür. Fransızca adı Musee D'orsay olan sanat müzesi her yıl 3 milyondan fazla sanatsever tarafından ziyaret ediliyor. Orsay müzesi nerede, giriş ücreti ne kadar? Sizin için derledik.
#Orsay MüzesiSanat dünyası genç dahilere alışkın. Ancak 10 yaşında olup da tablolarını yüz binlerce dolara satan yetenekler çok sık karşımıza çıkmıyor. Yakın zamanda onlara bir yenisi eklendi. Peki bu "küçük Picasso" sanat dünyasında kalıcı olabilecek mi yoksa bazı akranları gibi kısa sürede unutulup gidecek mi?
#Andres ValenciaSabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi’nde İstanbul Üniversitesi işbirliğiyle sanat tarihinin başlangıcından Batı sanatı tarihindeki üslup değişimlerine, erken Ortaçağ döneminden 20. yüzyıla uzanan sürecin kronolojik olarak ele alınacağı bir sanat tarihi programı başlıyor.
#SSMGenç kuşağın başarılı ressamlarından Onur Arıkan, Arda Sanat Galerisi’nde (Yıldız) açılan ve 14 Şubat’a kadar sürecek olan ‘Döngüsel Zaman’ adını verdiği kişisel sergisinde, kentlerdeki tren istasyonlarını ve şehirleri birbirine bağlayan demir ağları konu edinmiş.
#UĞUR ERGANAkademi’deki hocalık yıllarında Türk resmine damga vuran onlarca sanatçı yetiştiren İbrahim Çallı, bugüne kadarki en kapsamlı sergisiyle İzmir’deki Folkart Galeri’de. Hazırlığı beş yıl süren ‘Türk Resminin Bohem ve Asi Fırçası: İbrahim Çallı’, büyük ustanın öncü portre, nü, ölüdoğa ve manzaraları ile ‘Mevleviler’inden bir seçkiyi arşivsel bir yayın eşliğinde izleyiciyle sunuyor.
#İbrahim ÇallıSanat, insanlık tarihinin ortak kültürel mirasıdır. Medeniyetlerin seviyesi sanat ile ilişkilerinin düzeyi ile doğru orantılıdır. Resim sanatının ise apayrı bir yeri vardır. Evrensel bir dildir. Ünlü ressamlardan biri olan Paul Cezanne merak konusu olan sanatçılardandır. İşte, Paul Cezanne kimdir, hayatı, eserleri ve konu hakkında çok daha fazlasını sizler için derledik.
#Paul Cezanne Kimdir?Sanat, insanlığın ortak dilidir. Medeniyetin ölçüsü ve kültürün önemli bir parçasıdır. Sanat içerisinde resim sanatının özel bir yeri bulunmaktadır. Müzik gibi resim sanatı da evrenseldir. Bazı sanatçılar ve eserler ise insanlığın ortak değeri kabul edilmektedir. Claude Monnet de merak edilen ressamlar arasında bulunmaktadır. İşte, Claude Monnet kimdir, Claude Monnet ve yapıtları, hayatı ve konu hakkında çok daha fazlasını sizler için derledik.
#Claude Monet Kimdir?Ankara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nde bir dönem öğretim üyeliği yapmış olan, Erciyes Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Adnan Öztürk, hekimliğin yanı sıra resim atölyesine çevirdiği evinin bir odasında yağlı boya çalışmaları yapıyor.
#ADNAN ÖZTÜRKTürkiye’de modern resmin kurucusu kabul edilen 1914 Kuşağı’nın en önemli ismi Avni Lifij, ilk kez bir araya getirilen 800’ü aşkın eseriyle Sabancı Müzesi’nde. Lifij’in 20’li yaşlarında yaptığı ve kendisini 40’lı yaşlarında bohem bir ressam olarak tasvir ettiği ‘pipolu otoportre’si Türk resminin en ünlü tablolarından. Otoportreleriyle bohem sanatçı kimliğini kuran, Türkiye’de resim sanatının terminolojisini değiştirdiğini Lifij, bu kuşak sanatçıları arasında Ahmet Haşim’in sembolizmine en yakın isimdir.
#Avni LifijCumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 29 Ekim resepsiyonunda bu yıl ‘Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri’ni açıkladığında, resimle ilgilendiğim için ressam Selahattin Kara’nın resim dalında bu ödüle layık görülmesi benim için sürpriz oldu.
#Cumhurbaşkanlığı Kültür Ve Sanat Büyük ÖdülleriBirleşmiş Milletler’in bu yılki İnsani Gelişme Raporu’nda eşitlik, sürdürülebilirlik, işbirliği gibi alanların yanı sıra yaratıcılık da ele alınacak. Yarın Etiyopya’da açıklanacak rapor için Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk’tan da bir makale istendi. Pamuk yazısında “İşimizi yaparken yeni fikirlerimiz önemseniyor mu yoksa mevcut kalıpları taklit etmemiz mi bekleniyor” diye soruyor.
#Orhan Pamuk