Defne Karaosmanoğlu’nun ‘Kitap Yayınevi’nden çıkan ‘Yemekle Devriâlem’ adlı kitabındaki bir makaleden, ‘heyecan yapan’ yemeklerin de artık turist çektiğini öğrendim. Yani bir tür macera turizmi! Karaosmanoğlu’na göre macera turizminden söz edebilmek için endişe ve zevk; korku ve haz; umutsuzluk ve neşe aynı anda yaşanması gerekiyor.
#Tuhaf YemeklerAlaçatı’da yeni açılan Meftun Meze&Balık, bu düzeyi korursa sadece bulunduğu bölgenin en iyisi olmakla kalmaz, ülkemizin de en iyi ve özgün deniz ürünleri lokantaları arasında yer bulur. Soğuk mezeler şahane, şef yaratıcılığını konuşturuyor, mekânın yemek ve malzeme kalitesi dışında da pek çok artısı var. Üstelik bana saygı gösterip herkesten aldıkları hesabı aldılar.
#Meftun Meze&BalıkALDIĞIMIZ her yaş farklı nedenlerle fiziksel ya da ruhsal yaşlanmayı hızlandırabilen bazı değişikliklere neden oluyor. Bu değişiklikler beden ve ruhu farklı dozlarda etkiliyor. Bununla birlikte belirli yaş dönemeçlerinde yaşlanma süratinin beklenilenden daha hızlı bir sürece girebileceğini de biliniyor.
#KolajenHorasan Balık’ın şefi Ahmet Horasan işini seven, özsaygısı olan, dürüst biri. Çok güzel ve çeşitli malzemelerle çalışıyor. Mavi kuyruk karides, götügöz, böcek, karavida, barbun… Hepsi taze. Böcekle gelen orzo, mekânın imza lezzetlerinden. Çim çim karidesleri de çok başarılı kızartılmıştı.
#Horasan BalıkSöğüt’teki Manzara lokantasının çok güçlü bir mutfağı var. Özellikle deniz ürünleri söz konusu olduğunda ülkemde ilk sıraya yerleştireceğim restoran burası. Sabah toplanmış denizkestanesi, böcekli yarma buğday keşkek ve akya balığından yaka pilaki en beğendiğim yemeklerinden...
#GastronomiAHHH sonbahar... Yaz mevsiminin son dönemine girdiğimiz bugünlerde bir hüzün kaplar içimizi... Biten aşklar, kış korkusu, yeni başlangıçlar... Ttüm bunların terapisi ise keyifli bir mekanda roka+balık... Henüz melankoli kanımıza işlemeden hazırlıklarımızı tamamlayalım istedik ve keyifli bir dosya hazırladık. İşte, Çeşme’nin balık konusunda en iddialı restoranları ve sizler için birkaç tüyo...
#1Orfoz’da yediğim ‘orkinos pate’yi, lagos balığından yaptıkları balık çorbasını ve başlangıçları başarılı buldum ama kabuklularda önemli sorunlar var... Bana kalırsa asıl mesele, denizlerimizin durumu... Deniz fakirleşmiş, kirlenmiş, muhtemelen çiftlikler kabuklulara ciddi zarar vermiş.
#OrfozSon yıllarda yurtdışındaki örnekleriyle yarışır düzeyde estetik ve kalite anlayışına sahip bağlar, mutfaklarıyla da ön plana çıkıyor. Usta şeflerin dokunuşlarıyla lezzetlenen yerel malzemeler tadı kolay kolay unutulmayacak gastronomi deneyimleri yaşatıyor. Bağbozumu haftaları başlamışken bağlarda gezip maharetli ellerden çıkan lezzetler arasında bir tur yapalım.
#Bağ TuruSonbaharın etkisiyle doğa rengini yeşilden turuncu ve kırmızıya dönüştürmüşken kamp tutkunları kendilerini her fırsatta doğanın kucağına atıyor. Ancak manzaralar muhteşemken anlık hava değişiklikleri için yeterince hazırlıklı değilseniz kamp keyfiniz yarım kalabilir. İşte size sonbahar kamp deneyiminizi artıracak öneriler…
#SeyahatSonbaharın etkisiyle doğa rengini yeşilden turuncu ve kırmızıya dönüştürmüşken kamp tutkunları kendilerini her fırsatta doğanın kucağına atıyor. Ancak manzaralar muhteşemken anlık hava değişiklikleri için yeterince hazırlıklı değilseniz kamp keyfiniz yarım kalabilir. İşte size sonbahar kamp deneyiminizi artıracak öneriler…
#Sonbaharda Gidilecek YerlerSonbaharın etkisiyle doğa rengini yeşilden turuncu ve kırmızıya dönüştürmüşken kamp tutkunları kendilerini her fırsatta doğanın kucağına atıyor. Ancak manzaralar muhteşemken anlık hava değişiklikleri için yeterince hazırlıklı değilseniz kamp keyfiniz yarım kalabilir. İşte size sonbahar kamp deneyiminizi artıracak öneriler…
#SonbaharYaz mevsimi henüz bitmedi. Hatta önümüzde yazın keyfini çıkarabileceğimiz bir bayram tatili bizi bekliyor. Çoğumuz planlarını yaptı bile. Ben de bayram için işinize yarayacağını düşündüğüm bir Alaçatı mekanlar dosyası yapmaya karar verdim. Yazın birkaç gittiğim Alaçatı’da en beğendiğim ve keyif aldığım mekanları karışık olarak sıraladım. İşte o mekanlar...
#AlaçatıGastronomik bir Ege adaları yolculuğuna ne dersiniz? Dördüncü kitabı ‘Merhaba Cancağızım/Ya sou vre!’ Mylos Kitap’tan çıkan Ufuk Kaan Altın, Hürriyet Seyahat okurları için hangi Ege adasında, hangi yemeği, nerede yemek gerektiğine dair özel bir seçki yaptı.
#Ege AdalarıGeçen hafta Portekiz’e gittim. Önce Lizbon’un, daha sonra da Porto’nun daracık sokaklarında dolaşıp küçücük lokantalarında damağımı şenlendirdim. Portekiz’e giderken eklerin kaptanı Çınar Oskay, “Abi, gördüklerin senin olsun, yediklerini bize bildir” deyince her gittiğim yeri Çınar’a tweet’ledim. Bir de baktım ki bir yazı oluşturacak kadar çok mesaj atmışım...
#Portekiz MutfağıTürkiye’nin en popüler tatil yeri Bodrum, bu sezona bir sürü değişiklikle girdi. Yeni açılan mekânlar, müzeler, sergiler, konserler ve etkinlikler... Ramazan nedeniyle sezon biraz sönük başlasa da Türkiye’nin hâlâ gözbebeği. Bodrum’la ilgili tüm bilmeniz gerekenleri yazdım bu hafta.
#BodrumDoğa, denge ve döngü üzerine kuruludur. Döngü zengin bir Omega-3 kaynağı olan otlarla başlar. Bu değerli besin zincirleme bir şekilde, önce otları yiyen böceklere, ardından böcekleri yiyen kuş ve diğer hayvanlara aktarılır. Bu döngüyü devam ettirmek ve doğadaki Omega-3 kaynaklarını korumak için elimizden geleni yapmalıyız.
Mankenlikle başladığı meslek hayatına şimdilerde tasarımcı olarak devam eden İvana Sert mutfakta da en az modadaki kadar yaratıcı ve renkli. Çocukluğundan beri yemeklerle arası iyi olan Sert her şeyi yediğini anlatıyor hatta o kadar yemek ayırmıyor ki eğer karnı açsa yılan, böcek, timsah bile fark etmiyor.
Nordic Naturals, balıktaki Omega 3 yağ asitleri konusunda uzman bir şirket. Patronu Joar Opheim, “Eğer haftada üç kez balık yiyorsanız yeterli Omega 3’ü de alıyorsunuzdur ama pişirme yöntemine dikkat edin” diyor. Şirket balık yağı üretirken, avlanma kotalarından balıktan çıkan ağır metalleri yok etmeye kadar, her alanda çevreci bir yaklaşım izliyor