Yakında balık, istakoz ve böceği rüyamızda görürüz

Haberin Devamı

Böcek ve istakoz deyince sadece Ege’de değil, tüm Türkiye’de hemen akla gelen yerlerden biri de Çiftlikköy’deki Can Baba. Uzun yıllar işi nedeniyle dünyayı gezen ve özellikle kabuklu yiyeceklere merak salan Esen Göksel, daha sonra bunu meslek haline getirmiş ve kendi yerini açmış. Babasının isim babalığı yaptığı Çiftlikköy’deki restoranda 12 yıldır dünyanın her yerinden konuk ağırlayan, kabuklu yemek kültürünün üstadı Can Baba Esen Göksel ile sohbet ederken bir dokunup bin ah işittim. Çünkü onlar da bilinçli birçok kişi gibi denizlerimizin hoyrat kullanılmasından çok rahatsız.
 
AMERİKAN BARO BİRLİĞİ BAŞKANI HAYRAN KALDI
“Proteini müthiş yüksek olan istakoz ve böcekler Gökçeada ve Bozcaada’dan geliyor. Aslında piyasada (Maine istakozu) denilen ithal bir çeşit de olmasına rağmen lezzeti Ege ürünlerinin yanında zayıf olduğundan tercih edilmiyor. Zaten Amerika’da kabuklu yiyecekler genellikle soslarla servis ediliyor” diyen Göksel, “Bizim farkımız, böcek ve istakozumuza, sossuz servis edebilecek kadar güvenmemiz. Onlar da bunu söylüyor zaten” diye devam ediyor. Hatta birkaç yıl önce Amerikan Barolar Birliği Başkanı, 25 kişilik grubuyla gelmiş. Yedikten sonra sossuz olmasına rağmen nasıl bu kadar lezzetli olabiliyor diye sormuş. Esen Hanım, “Sırrımız Ege Denizi ve ızgara diye yanıtlıyor.

Haberin Devamı

Yakında balık, istakoz ve böceği rüyamızda görürüz
 
TUNUS VE CEZAYİR OLTAYI BİLE YASAKLADI BİZDE TROL VAR
“Peki, denizimizde balık kalmadı deniyor. İstakoz ve böcek ne durumda?” diyorum, yanıtı şöyle:
“Sormayın, yüzde 70 azaldı. Hatta biz avlanma yasağı için çok uğraştık. Çünkü kalanı korumamız gerekli. Troller, gırgırlar yasaklanmalı. Hatta Tunus ve Cezayir yıllarca olta balıkçılığını bile yasakladı da balıkları arttı. Bizde de ciddi önlemler alınmazsa yakında balık ve böcekleri zor bulacağız. Oysa biz tam tersi alımı kolaylaşsın, herkes böcek yiyebilsin derken bu yoklukla bugün yiyenler için bile lüks kalacak.”

MÜŞTERİYE ADİSYON GÖTÜRÜRKEN UTANIYORUZ.
“Bu yokluk fiyatlara nasıl yansıyor?” soruma, Esen Hanım, “Hiç iyi yansımıyor” yanıtı veriyor ve ekliyor:
“Fiyatlarımız geçen yıla göre yüzde 100 artmak zorunda kaldı. Biz adisyonu götürürken sıkılıyoruz, ama gerçek bu. Böcek ve istakozları korumazsak, yakında kilosu 500 TL’ye çıkar biz de burayı kapatmak zorunda kalabiliriz. Hatta babam böyle giderse seneye burayı köfteci ya da makarnacı yaparız diyerek üzülüyor.”
İnsanın kendine ettiğini başkası etmezmiş ya, biz de bu derya denizi hiç tükenmeyecekmiş gibi harcarsak Can Baba’nın dediği gibi yakında balığa, deniz böceğine hasret bir kıyı ülkesi oluruz.

Haberin Devamı

Yakında balık, istakoz ve böceği rüyamızda görürüz

 

Yazarın Tüm Yazıları