Üsküdar Meydanı’nda düzenlenen Sahaflar Festivali’nde yaklaşık 43 sahaf stant açtı. İzmir, Ankara, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Erzurum olmak üzere farklı bölgelerden okuyucular festivale akın etti. Sahaflar Birliği Derneği’nin Başkanı Emin Nedret İşli, “Sahaflar olarak bu etkinlikten çok memnunuz. Kitap fiyatlarının yükselmiş olması kitap ticaretini etkilemiş durumda fakat sahaflara dair bu biraz daha iyimser bir tablo çiziyor. Çünkü sahaflarda bazı kitaplar, özellikle ikinci el, baskısı olmayan kitaplar; yeni kitap piyasasındaki oluşmuş fiyatlara göre biraz daha ekonomik ve daha ucuz. Gençlerin, özellikle öğrencilerin ve kitaba düşkün olanların sahaflara olan ilgisi daha fazla artmaya başladı” dedi.
#SahafBir dönem kitap tutkunlarının ‘kutsal mekânı’ sayılan Sahaflar’ı dolaştık. 4 milyar TL’lik olduğu tahmin edilen kitap piyasasında e-ticarete kayış, sahaflar esnafını ve kitapçıları zora soktu. İkinci el kitap piyasasında satışlar yüzde 80 düştü, dükkân sahipleri ise ‘yayınevleri’ni suçladı. İnternetten kitap satışının yasaklanmasını talep eden esnaf, belediyelerden uygun şartlarda kiralık bir alan tahsisi istiyor.
#SahafBu yıl Topkapı Sarayı’nın müze oluşunun 100. yılı. Burayı dikkatlice kullanmamız gerekiyor. Sarayın yıllık ziyaretçi sayısı çok kalabalıktır. Bunun lüzumu yoktur. Bütün dünyada kontenjan sistemine gidiliyor, ziyaretçi sayısı azaltılıyor. Ayasofya ve Topkapı gibi makamların şuurlu ve bilgili ziyaretçiye ihtiyacı vardır. Herkesin önüne anlayıp anlamayacağı bir hazineyi çıkarıp içeride taban teptirmenin manası yoktur.
#Topkapı Sarayıİstanbul Beylikdüzü’nde sahaf festivali düzenleniyor. Festivalde yer alan Sahaflar Birliği Derneği Başkanı Emin Nedret İşli, “Festivalde mevcut depolarımızda ya da çeşitli kaynaklardan aldığımız güzel kitapları, edebiyat kitaplarını, baskısı tükenmiş kitapları burada meraklıya, gençlere, öğrencilere, araştırmacılara, okuyucuya sunuyoruz. Böylelikle sahaf festivalleri hem sahafların güçlenmesi, çoğalması adına iyi bir etkinlik oluyor. Hem de yeni ve genç müşteriler, dostlar edinmemizi sağlayan önemli bir etkinlik” diye konuştu.
#BeylikdüzüParis Olimpiyatları'nın başlamasına 10 günden az bir süre kala oyunlarla ilgili birçok soru işaretleri bulunuyor. Bazı yarışmaların düzenleneceği Seine Nehri'nin hala sağlığı tehdit edecek kadar kirli olduğu gözlenirken sokaklardaki kronikleşen çöp sorunu dikkat çekiyor. Son seçimlerden sonra çıkan gösteriler güvenlik endişelerini arttırırken Fransız istihbaratı oyunlara yönelik terör tehdidi olduğunu da doğruladı. Bunun yanında artan trafik zorunu ve oyunlara özel zamlar Parislileri çileden çıkarmış durumda.
#ParisYaşamın her alanında hissedilen fiyat enflasyonu, iyi bir lisede ve hayalindeki üniversitede okumak için sınavlara hazırlanan adayları da etkiledi. Özel ders, kurs ve diğer eğitim kalemlerinin yanında sınava hazırlığın olmazsa olmazı test kitaplarının fiyatlarındaki artış, adayları ikinci el kitaplara yönlendirdi.
#LGSBeyoğlu’nun kıdemli sahaflarından Emin Nedret İşli, sahaflık mesleğine olan ilgisinin 1970’li yıllarda başladığını ve kitaba olan sevgisinin hiç bitmediğini ifade ederek iyi bir sahaf olmanın kurallarını anlattı. Demirören Yayınları'nın tıpkıbasımını yaptığı Fossati albümünü çok beğendiğini söyleyen İşli, “Bir sahaf olarak roman boyutu ve akademik boy kitapları daha çok seviyor ve tercih ediyorum ama bazı prestij kitaplar da çok özel" ifadelerini kullandı.
#Emin Nedret İşlSon iki üç yıldır tamamen ‘kendine kapanıp’ yoğun bir tempoda 50’ye yakın büyük resim üreten usta sanatçı Ergin İnan, 80’inci yaşını EArt Galeri’deki ‘Ben, Ergin İnan’ başlıklı sergiyle kutluyor. Karakteristiğini yansıtan böcekler, kelebekler ve ‘soyut patlamalar’dan oluşan sergiyi İnan’la konuştuk.
#Ergin İnanAnkara’da bulunan Cantürk Coşkun, baba mesleği olan sahaflığı devam ettirenlerden... Coşkun, eskiye oranla sahaflara ilginin azaldığını belirterek “İnternet ve e-ticaretin devreye girmesiyle birlikte sahaflık değişime uğradı, adeta kimlik değiştirdi” diyor.
#Ekin Hazal DOĞRUYUSEVERFulya İbanoğlu, Filiz Dığıroğlu ve İsmail Kara’nın hazırladığı ‘Sahaflar Kitabı-Son İstanbullu Sahaflarla Konuşmalar’, Sahaflar Çarşısı dışında mekân tutan yeni nesil sahafların hikâyelerini kayıt altına alıyor. Kitap, bu dükkânlardaki atmosferi ustaca bize aktarıyor.
#Fulya İbanoğluBiyografi denince ilk akla gelen yazar olan Beşir Ayvazoğlu, bir zamanlar şöhret sahibi olsalar bile unutulmuş değerli insanları gün ışığına çıkarıp yeniden tanıtmak gerektiğini düşünmüş. ‘Her Kuyuda Bir Yusuf’ta Cinuçen Tanrıkorur, Nuri Arlasez, Hakkı Süha Gezgin, Hasan Ferit Cansever, Florinalı Nâzım ve Hanende Nedim’in hayatlarına odaklanıyor.
#Beşir AyvazoğluSalgın döneminde kitap satışları e-ticarete kaydı. Kitap satışının yüz yüze gerçekleştiğinde ortaya zengin bir kültür çıkardığını söyleyen sahaflar ise kısıtlamanın kalkması ile birlikte ‘Sahaflara bekleriz’ çağrısında bulundu. Onlara göre dükkânlardan yapılan alışverişte daha fazla kitap satışı gerçekleşebiliyor.
#GazetehaberleriBugün 92 yaşında olan Kore gazisi Necdet Yazıcıoğlu ile Dr. Ceyhun İrgil, eski Bursa’yı ve Kore Savaşı’nın ilk elden tanıklığını “Bursa’dan Kore’ye 80 Yıllık Öykü” kitabı ile tarihe not düştü. Necdet Yazıcıoğlu, 1930-60 arası Bursa manzarasından, en şiddetli cephelerinde bulunduğu Kore Savaşı’nda yaşadıklarını çarpıcı anılarıyla anlatırken, içinde yıllardır yanıtlayamadığı “Bu savaş gerekli miydi? Biz neden savaştık?” sorularına da kitabında cevap arıyor.
#BursaBursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, düzenlenen 2020-2021 kültür ve sanat etkinlikleri tanıtım toplantısında, hem geçen yıl hayata geçirdikleri kültür sanat faaliyetlerini hem de yeni dönemde yapılacak çalışmaları kamuoyu ile paylaştı. Başkan Aktaş, “Geçtiğimiz dönemde hayata geçirdiğimiz etkinliklerden geriye kalan, halkımızın yüzündeki tebessüm ve gözlerinde gördüğümüz ışık oldu. Biz o tebessümü kaybetmemek ve o ışığı söndürmemek için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz” dedi.
#BursaKruvaze ceketi ve fötr şapkasıyla hemen fark edilen 22 yaşında bir delikanlı hızlı adımlarla Babıâli yokuşundan aşağı iniyordu. Az sonra aralarında Oktay Akbal, Fazıl Hüsnü Dağlarca, Behçet Necatigil, Haldun Taner gibi Türk edebiyatının efsane isimlerinin olduğu masada yerini alacaktı. Kulağa Woody Allen’ın ‘Paris’te Gece Yarısı’ filmi gibi gelen bu sahnenin kahramanı, yazar Erdal Öz’ün deyimiyle ‘kültür sanatın cumhurbaşkanı’ Doğan Hızlan’dı... Hızlan, bizi kendi kuşağının ‘Belle Epoque’ çağından bugünün ‘nefes nefese dönemi’ne doğru yolculuğa çıkardı.
#Gazetehaberleri