Paylaş
Hâlâ Varlık Yıllığı’ndan, Aziz Nesin Yıllığı’ndan yararlanıyoruz.
Bu gerekçelerle Zeytinburnu Belediyesi’nin yayımladığı ‘Kültür Sanat Yıllığı 2020’ örnek bir çalışma. Diğer kurumların, yerel yönetimlerin de bu tarz çalışmalar yapmasını hatırlatırım.
Başkan Ömer Arısoy, Sunuş’ta yıllıkların önemine değiniyor, bu yayınların gerekçelerini sunuyor, saptamalarının tümüne katılıyorum, birkaç satır aldım:
“İşte böylesi bir ihtiyaçtan yola çıkarak hazırladığımız ‘ZKS Kültür Yıllığı’, Türkiye’de kültür sanat alanında 2019–2020 kültür sanat sezonu boyunca olup biteni kayıt altına almayı deniyor.
Ankara’dan Siirt’e, Samsun’dan Antalya’ya, İstanbul’dan Trabzon’a, ülkemizdeki kültür sanat faaliyetlerinin oluşturduğu o büyük resmi ortaya çıkarmak, iyisiyle kötüsüyle eksiğiyle fazlasıyla manzarayı kuşatabilmek, son tahlilde Türkiye’nin kültür sanat renklerini, ilgi alanlarını, kişi ve kurumların yönelimlerini belirlemek fikri, takdir edersiniz ki fazlasıyla heyecan verici.”
Her aya ayrı bölüm ayrılmış. Sanatın bütün türleri, ödüller, yarışmalar eksiksiz biçimde yer alıyor.
Her konu için hazırlanan yazılar, haberin ardındaki ayrıntıyı bize veriyor.
Yıllıkların anılması gereken işlevi, günübirlik yaşamımızda atladığımız, dikkatimizden kaçan sanat olaylarını, özellikle aramızdan ayrılan sanatçıların öneminin üstünde durmanızı sağlamasıdır.
İyi yazarlardan bazılarının başarı ya da ölüm haberi günlük gazetede bir satır olarak geçmektedir.
Yıllık Ara Güler’in bir portresi ile açılıyor.
Bazı soruların yanıtlarını da yıllıkta bulacaksınız.
Üzerinde durduklarım:
Sahaflar nedir, nereye gidiyor.
Özdemir Nutku
Nuri Pakdil
Yıldız Kenter hakkında yazılar.
James Joyce’un Ulysses’ini dilimize çeviren Nevzat Erkmen’in aramızdan ayrılışı.
Dergileri anımsatma:
Hürriyet Gösteri 40 yaşında.
Dergâh 30 yaşında.
Bir uçak kazasında aramızdan ayrılan Ceren Necipoğlu anısına düzenlenen, ‘İstanbul Uluslararası Arp Festivali’.
Kitaplığınızda saklayacağınız bir yıllık.
EVDE SANAT ZAMANI
ZUHAL ÜRETEN (genel müdür) ve Defne Turaç (sanat yönetmeni) imzalı İş Sanat’ın yeni sezon çalışmaları programını gönderdiler. Ayrıca pandemi dönemindeki geçmiş etkinlikleri hakkında da bilgi verdiler:
“COVID–19 salgınının getirdiği ‘yeni normal’ yakından bildiğiniz üzere yaratıcı sektörleri küresel ölçekte diğer pek çok sektörden belki de daha fazla zorlukla karşı karşıya bıraktı. Sürecin beraberinde getirdiği tedbir ve zorunluluklar başta sanat emekçileri olmak üzere sanatçısından izleyicisine kadar herkesi etkiledi.
Biz de İş Sanat olarak, 11 Mart’taki Richard Bona–Alfredo Rodriguez konserinin ardından pandemi nedeniyle maalesef konser salonumuzu, sanat galerilerimizi ve müzelerimizi sanatseverlere kapatma kararı aldık.
18 Mart gününden itibaren ise Türkiye’den ve dünyadan sanatçılarla işbirliğine giderek ‘Evde Sanat Zamanı’ başlığı ile mayıs sonuna kadar devam eden bir yayın modeline geçtik. 75 günde, 400’ü aşkın içeriği dijital platformlar üzerinden gerçekleştirdik.
Yeni sezonumuzda da, klasik müzik konserlerinden yerli projelere, hikâye ve şiir dinletilerinden, masal tiyatrosuna, tiyatro okumalarından sanal sergilere uzanan pek çok etkinliğimiz 5 Kasım’dan itibaren çevrim içi olarak başlayacak. Kayıtların tamamı İş Sanat’ın sosyal medya hesapları üzerinden ücretsiz olarak izlenebilecek.”
HASTANEDE ATATÜRK SERGİSİ
MEDICANA International İzmir Hastanesi’nde “Gözleri Çelik Mavi / Mustafa Kemal Atatürk” adlı Atatürk’ün özel eşyasından, ona ait belgelerden oluşan bir sergi açıldı.
Sergilenenler İzmir Folkart Gallery koleksiyonundan alınmış.
Ziyaretçilerin en çok ilgi gösterdiği belge de Atatürk’ün Time dergisinde kapak olan fotoğrafıdır.
Sergi 15 Kasım akşamına kadar gezilebilir.
Paylaş