Cumhuriyet’in kuruluşundan bu yana ülkemizde en çok önem verilen sektörlerin başında gelen ‘havacılık ve uzay sanayi’, günümüzde de artan çalışma ve iş alanlarıyla aday öğrenciler tarafından en çok talep gören sektörlerin başında geliyor. Uçak ve uzay mühendisliği hakkındaki detaylara girmeden önce tercih döneminde karar vermenize faydalı olabilecek genel tavsiyeler vererek başlayacağım.
#İTÜ Uzay Ve Uçak MühendisliğiYükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, “Üniversiteler ne kadar çok bilim insanını tebrik, takdir ve iltifat eder, ödüllendirirse bilim orada gelişme kaydeder” dedi. İstanbul Teknik Üniversitesi’nin (İTÜ) 250’nci yılında ilk kez düzenlenen ‘İstanbul Teknik Üniversitesi Ödülleri’ ile bilim, teknoloji ve sanat alanlarında özgün çalışmalarıyla öne çıkan bilim insanları ödül aldı.
#250’İnci Yılında İTÜ ÖdülleriÇocukken aklı hep uzaydaydı. Yaşıtları bebekle oynarken o bilim dergilerindeki gezegen kartlarını biriktirdi. İTÜ’yü bitirip uzay mühendisi olan Dr. Demet Çilden Güler, uzay araçlarının yönünü kontrol eden çalışmalarıyla literatürü değiştirdi. TÜBA TEKNOFEST Doktora Bilim Ödülleri’nde birinciliği kazandı...
#Demet Çilden GülerKaradeniz’in dereleri, ağaçları, dağları içinde geçen bir çocukluktan sonra İstanbul’a taşınıyor. Kıbrıs Harekatı sırasında henüz lisede... Yunan uçaklarına karşı karartma yapıldığı gecelerde kararını veriyor: Mühendis olup kendi uçaklarımızı yapmalı! Ve sonrasında Kotil için istikbal hep göklerde... İlk tercihi İTÜ Uçak Mühendisliği’ni dereceyle bitiriyor. Yıllarca mezun olduğu okulda uçak mühendisi yetiştiriyor. Bugünse, ta gençken bursunu aldığı kurumu yönetiyor… Temel Kotil ile Ankara’da bir araya geldik, eski albümleri karıştırdık..
#Temel Kotilİnsan neden üniversite okur? Meslek edinmek için mi? Çalışacağı alanda yeni insanlar tanıyıp çevresini genişletmek için mi? Yoksa kaynaklara kolayca ulaşabilmek ya da ilham verici akademisyenlerle tanışabilmek için mi? Cevap, hepsi ve çok daha fazlası…
#ÜniversiteTürkiye Uzay Ajansı yönetim kurulu geçen hafta belirlendi, ajansın başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım oldu. Uzay ajansı neler yapacak, üniversitelerle nasıl çalışacak, kendi uzay limanını inşa edebilecek mi, bu girişim yeni bir ekonomi yaratacak mı, Türkiye’nin insan gücü yeterli mi, finansı nereden sağlayacak? Uzayla ilgili hangi projeler öne çıkıyor? İlk röportajını Hürriyet’e veren Yıldırım, ‘Türkiye 5-10 yıl içinde yarışta yerini alacak. Hedef uzaya erişim. Zaten 10 yıl içinde uzayda olmayanın Dünya’da da söyleyecek sözü olmayacak’ diyor.
#YazarlarGediz Ovası’nda bir bağ bozumunun sonlarına doğru dünyaya geldim. İçimdeki okuma şevkini buğday tarlaları, şırıl şırıl akan dereleri ve yemyeşil üzüm bağları arasında geniş meralarıyla şirin bir Ege köyünde kendimle bütünleştirmiştim. İlk kez İstiklal marşımızı var gücümle okuduğumda ülkeme ve milletime faydalı bir insan olacağımın bilinci beni heyecanlandırmıştı.
#İstanbul Teknik Üniversitesiİstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) öğrencileri, İngiltere’de düzenlenen yarışmada ‘uçan at’ Tulpar adını verdikleri insansız hava aracıyla, aralarında Cambridge’in de olduğu 26 takımı yenerek birinci oldu. Takım ayrıca jüri tarafından ‘iyi yağlanmış bir makine’ye benzetilerek övgüleri de topladı.
#İtüKamran Türkoğlu... Amerika’da sürücü olmadan 256 kilometre hıza ulaşan otonom aracının algoritmasını yazdı, yani beynini tasarladı. Uzay ve uçak yüksek mühendisi olan, 2 yıla yakın NASA’da çalışan 35 yaşındaki Doçent Dr. Türkoğlu, Hürriyet’e yaptığı özel açıklamada, “NIO EP9 ile en hızlı insansız gidebilen otomobili geliştirdim. Dünyada otonom teknolojisine yön veren insanlar arasında yer almak istiyorum” dedi.
#Kamran TürkoğluKış saati uygulaması için tepkiler gelmeye devam ediyor. Öğrencilerin ve çalışanların sabah karanlıkta yola çıkması nedeniyle büyük tepkilere yol açan kış saati uygulaması, kampanyalara da konu oldu. Sabah erken saatlerde, gün doğmadan yola çıkmanın ne kadar riskli olduğunu dile getiren vatandaşlar, sosyal medya üzerinden #Saatler1SaatGeriAlınsın etiketi ile tepkilerini dile getirdi. Peki kış saati uygulaması tekrar başlayacak mı? İşte konuyla alakalı detaylı bilgiler
#Kış Saati Uygulaması“Muhteşem Yüzyıl”da sultan kostümüyle görmeye alıştığımız Halit Ergenç, bu kez en cool haliyle GQ Türkiye için objektif karşısına geçti. Telefonunda “Ana Sultan” olarak kayıtlı annesini, ünlü bestekar babası Sait Ergenç’i, oyunculuk öncesinde yer göstericiliğinden fuarda robot kılığına girmeye kadar yaptığı işleri, müzikal oyunculuğu hayaliyle gidip müzikal fuayesinde barmenlik yaptığı Amerika macerasını ve hayatında dönüm noktası olan daha pek çok şeyi ilk kez anlattı.
İstanbul Teknik Üniversitesinin (İTÜ), merkezi İngiltere'de bulunan dünyanın saygın sıralama kuruluşlarından biri olarak gösterilen QS'nin “World University Rankings (Dünya Üniversiteleri Sıralaması)” yaptığı değerlendirmeye göre, dünyanın en iyi üniversiteleri arasında yer aldığı bildirildi.