Türkiye’de İtalyan okulunun temsilcisi olan Özel İtalyan Lisesi 1861’den bu yana faaliyette. Osmanlı İmparatorluğu döneminde Cenevizli, Venedikli ve Sicilyalılar, İstanbul’un Haliç kıyılarında ve özellikle Galata semtinde ticaretle uğraşmak için padişahtan izin alarak açılan bu okul 1888’de Polonya Sokağı’nda “Kraliyet İlk ve Ortaokulu” olarak eğitim verdi. Bu okul 1885’te Beyoğlu Hayriye Caddesi’nde 16 numaralı binada eğitime açılan “İtalyan Ticaret Okulu”na bağlandı. 1900’de bu üç yıllık ticaret okuluna, dört yıllık lise bölümü eklendi. 1910’dan sonra okula Türk ögrencilerin kaydı yapılmaya başladı. Trablusgarp Savaşı süresince öğrenimine ara verdi. 1913-1914 ögretim yılında yeniden açıldı, ancak 30 Nisan 1915’te Birinci Dünya Savaşı nedeniyle kapatıldı. 1919’da İtalyan Ortaokulu ve Lisesi o tarihte Avusturya tarafından savaş tazminatı olarak İtalya’ya verilen, Tom Tom Kaptan Sokağı’nda bulunan şimdiki binasına taşındı. 1920’de Polonya Sokağı’ndaki Ticaret Okulu ve Lisesi de aynı binaya nakledildi. Böylece Latince’nin okutulduğu orta ve lise bölümüyle orta ticaret ve lise ticaret bölümlerinden oluşan iki alanlı bir eğitim kurumu oldu. İtalyanca bilmeyen öğrenciler için hazırlık sınıfı da açıldı. Ticaret Bölümü 1966’da kapatıldı. Bir yıl hazırlık, üç yıl ortaokul, dört yıl lise olarak klasik fen alanında eğitim veren Özel İtalyan Lisesi, İlkögretim Kanunu’nun yürürlüğe girmesiyle birlikte, ortaokul öncesi hazırlık sınıfını, lise öncesi hazırlık sınıfı haline dönüştürerek Fen ve Türkçe-Matematik alanlarında eğitim ve öğretimine devam ediyor. 8 yıldır İtalyan Lisesi Müdürü olan Massimo Di Segni, fen ve matematik ağırlıklı olan okula gelecek öğrencilerin dile yatkın olması gerektiğini belirtiyor. Segni ile okulu konuştuk:
#Özel İtalyan LisesiGAZİ Üniversitesi ve Tüm Bilimsel, Kültürel ve Stratejik Araştırmalar Merkezi (TUBİKAM) ile İtalyan Urbino Üniversitesi ve SindNova iklim değişikliği, enerji tasarrufu, yenilenebilir enerji kullanımı, doğal kaynakların sürdürülebilirliği konularında ortak bir çalışma yapacak.
“Dünyanın en iyi 100 üniversitesi” listesine giren tek Türk okulu Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) oldu. ODTÜ'nün başarısını değerlendiren İtalyan gazetesi Il Giornale, “İtalyan üniversiteleri sınıfta kaldı. Türkler bile bizi solladı. Ankara ODTÜ, ilk kez listeye girdi. Ama bu prestijli üniversite akademik performansıyla eğitimde lider Amerikalıları da hayran bırakıyor” dedi.
Türkiye’den Schengen Bölgesi ülkelerine seyahat için vize almak son zamanlarda giderek daha zor hale geliyor. Bazı ülkelerden değil vize, vize başvuru randevusu bile güçlükle alınabiliyor. Vize sorunu yurtdışında eğitim gören ya da eğitim görmeyi planlayanları da etkiliyor. Geçtiğimiz günlerde Hürriyet’te yurtdışı eğitimi için hangi ülkeden daha kolay hangisinden daha zor vize alındığına dair detaylı bir haber yayımlanmıştı. Özellikle çocuğunu yurtdışında okutmak isteyen aileler için konu hassasiyetini koruyor. İşte bu hassasiyet bazen asılsız haber ve kaygılara da neden olabiliyor. Bunun son örneği İtalya vizesi ile ilgili haberlerde yaşandı.
#Schengen VizesiHer anne ve babanın en büyük hayalidir evlatlarının her açıdan kendilerine uygun bir hayat arkadaşı bulup yollarına onunla devam etmesi. Hele bir de onları gelinlik ya da damatlık içinde, sevdiği insanın kolunda gördüğünde dünyalar kelimenin tam anlamıyla onun olur. Sonra da içini büyük bir ferahlık duygusu kaplar. Biricik evladı artık "tamamlanmış" ve kendi ailesini kurmuştur.
#Kimora Lee SimmonsTürk ressam ve heykeltıraş Ahmet Güneştekin, 3 milyon 261 bin dolara satışa çıkan Venedik’in önemli simgelerinden biri olan ve Rönesans dönemine ait bir yapı olan Palazzo Gradenigo’yu aldı. 600 yıllık tarihi yapı, Güneştekin’in sanat çalışmalarına ev sahipliği yapacak ve “Güneştekin Art Refinery” adını taşıyacak.
#Ahmet Güneştekinİnşaat ve elektrik elektronik mühendisliği okuyan üç öğrenci, mühendislik alanında dünyanın önde gelen üniversiteleri arasında yer alan Milano Politeknik Üniversitesi’ne kabul edildi. Emre Çağlar Çelik (22), Gökhan Öncül (22) ve Kerem Daylan (22), İtalyan hükümetinin verdiği tam bursla yüksek lisans yapacak.
#İtalyaKKTC’deki Doğu Akdeniz Üniversitesi, ilk kurulan devlet üniversitesi. Bu yıl 40’ncı yılını kutluyor. Bugüne kadar aralarında milletvekili, iş insanı, sanatçı binlerce mezun veren üniversite, uluslararası üniversite derecelendirme kuruluşu Times Higher Education (THE) tarafından sıralamalarda üstte yer aldı. 65 bin mezunu olan üniversitenin Rektörü Prof. Necdet Osam, tüm üniversite çalışanlarının seçimi ile göreve geldi.
#Prof. Dr. Necdet OsamDoğalgaz enerji kaynağı hakikaten önemlidir. Güney Kıbrıs’taki cumhuriyet, üyesi bulunduğu Avrupa Birliği’ni ve Ortadoğu’da Arap dünyasının alışılmış atmosferi dışında olan ve oraya doğru kayanları arasına alma becerisini göstermiştir. Bazı işlerde etkin olmamızın kaçınılmaz olduğu açıktır. Bugüne kadarki Kıbrıs politikamızda bazı çevrelerin duyarsız davranışlarının ne kadar yersiz olduğu anlaşılmıştır.
#DoğalgazÖmrünün son dört yılında çok sıhhatli değildi ama çok yoğun çalışıyordu. Lügatin ‘K’ bölümü bitmişti. İkinci dizisi hemen hemen hazırdı. Son iki ciltlik bölümünü ise ardından kalanlar tamamladı. TÜBA’nın bu altı cildi yayınlaması Türkiye Türkçesinin tarihi gelişimi ve etimolojisi için şu ana kadar hazırlanan en değerli çalışmanın bilim dünyasına ve halkın istifadesine sunulması demektir.
#Yazarİtalya'da 4 Mart'ta gerçekleştirilen seçimlerin ardından bir koalisyon hükümeti kurmada anlaşan popülist partilerin ortak başbakan adayı, hukuk profesörü Giuseppe Conte'nin özgeçmişinde belirttiği bazı bilgilerin doğru olmadığının iddia edilmesi infial yarattı.
#ItalyaAvrupa Uluslararası Eğitim Birliği’nin (EAIE) İspanya Seville’deki konferans ve fuarının yıldızı Türkiye oldu. Ülkemizden 100, dünya üniversitelerinden 6 bini aşkın katılımcının olduğu toplantıda gündem, Türkiye’nin Kanada ve Avrupa’ya gönderdiği üniversite öğrencileriydi. Amerikalı üniversiteler Türk öğrencilerini bu yıl yüzde 30 oranında kaybetmekten mutsuzken Almanya, İtalya, İsveç, Polonya ve Macaristan’ın ise yüzü güldü.
#EğitimYükseköğretim derecelendirme kuruluşu THE'nın hazırladığı ‘Dünyanın En İyi Küçük Üniversiteleri 2017’ sıralamasında Türkiye’den de iki üniversite yer aldı. Koç 11’inci, Sabancı Üniversitesi ise 14’üncü sırada kendisine yer buldu ancak her iki üniversite de 2016 sıralamasına göre ilk 10’daki konumlarını kaybetti.
#THEDünyaca ünlü ailelerin çocuklarını okutmak için tercih ettiği İsviçre’de yatılı okulların fiyatları yıllık 70 bin ile 110 bin Avro (yaklaşık 192 bin TL-302 bin TL ) arasında değişiyor. 50’den fazla ülkeden gelen öğrencilerin birarada eğitim aldığı kurumlara her yıl en az 30 Türk öğrenci katılıyor.
#Kral