‘Emlağın da gurmesi mi olurmuş?’ demeyin, çünkü var...

Haberin Devamı

SERDAR Dağıstan, Boğaziçi mezunu bir inşaat mühendisi.
Sonrasında Chicago Northwestern Üniversitesi’nde yüksek yapmış.
Yetmemiş, aynı üniversitede bir de işletme yüksek lisansı bitirmiş.
Mezuniyeti takiben 75 yıllık bir İtalyan inşaat şirketi olan Valenti Builders’da çalışmaya başlamış.
İş geliştirme direktörü iken, 10 senelik Amerika macerasını bitirip 2006 Eylül’de vatana dönmüş.
“İzmir’de ne yaparım, nasıl yaparım?” derdine düşmüş.
Doğal olarak, eğitimini aldığı ve bildiği işi yapmak için kız kardeşiyle CDS Yapı’yı kurmuş.
İzmir’in en eski inşaatçılarından Ege Yapı ile birlikte Palmiye Park markasını yaratmış.
Ama bunlar onu kesmemiş.
Aynı yıl, yani 2007’nin ortalarında, bakıp gördüklerini eş, dost ve akraba ile internet ortamında paylaşmaya başlamış.
Derken bir gün, liseden arkadaşı Gökhan, “Eee sen emlak gurmesi olacaksın yani!” demiş ve sayfanın adı bir anda ortaya çıkıvermiş: www.emlakgurmesi.com
Şimdilerde bir yandan ortağı olduğu firmayla konut projelerine imza atarken, bir yandan da meraklı insanlar için gayrimenkul sırları, tavsiyeleri ve ipuçları veriyor.
Tüm bu sıkıcı ama önemli konuları da karşısındakiyle konuşur gibi hap/vitamin formatında ufak ve kısa cümlelerle daha okunabilir ve ilgi çekecek şekilde paylaşıyor.
Hapla yetinmeyip daha detaya inmek isteyenlere de soru/cevap, ilk evini alacaklara yönelik oluşturduğu www.evlenmeuniversitesi.com ve hatta bazen yüz yüze görüşmelerle yardımcı oluyor.
Sayfasında reklam yok, gelir ve kar derdi yok!
Bu yüzden, “Kimi üzerim, kimi kırarım” derdi yok!
Kötü soru, eleştiri ve paylaşımlara da yer yok!
Ama yaklaşık 8 bin kayıtlı takipçisi var.
Ayrıca, kayıt yaptırmayıp, “Hakkımızda ne yazmış?” diye sayfayı gizli gizli takip eden rakip inşaatçı firmalar ve satışçılar da var.
2010’da kaleme aldığı, ünlü gazeteci Ayşe Arman’ın da noktasına, virgülüne dokunmadan köşesine taşıdığı, “Ayşe Arman gibi ev aramanın 8 kuralı” yazısı hala okunma rekorları kırıyor.
Unutmadan, Serdar Bey’in isim babası olduğu bir de ‘Evmenaj’ hastalığı var ki, panzehirini doğal olarak bir tek o biliyor!

Haberin Devamı

‘Emlağın da gurmesi mi olurmuş’ demeyin, çünkü var...

Haberin Devamı

‘Emlak Gurmesi’ kimdir, necidir?
- Emlak Gurmesi, genelde pek sevilmeyen müteahhit ve emlakçı imajından kendi dili, gözü ve bazen de çok bilmiş tarzıyla sıyrılan, Türkiye’de ilk defa bir inşaat firması sahibinin gözlem ve deneyimlerini kendi ağzından paylaştığı emlak içerikli bir blogdur.
‘Emlak Gurmesi’ ne zaman, nasıl doğdu? İsim babası kim?
- Emlak Gurmesi’ni konuşturan ben inşaat mühendisi Serdar Dağıstan, Amerika’da 10 senelik inşaat macerasını bitirip 2006’da vatana döndükten sonra, “İzmir’de ne yaparım, nasıl yaparım?” derdine düştüm. Doğduğum ve büyüdüğüm kente ABD’de edindiğim girişimci, disiplinli ve organize bakış açısıyla tekrar baktım. Baka baka bir hal olmaya az kalmıştı ki, 2007’nin ortalarında bakıp da gördüklerimi eş, dost ve akraba ile internet ortamında paylaşmaya başladım. İzmir gayrimenkul piyasasını bir emlakçı gibi değil, gerçek müşteri gözüyle adım adım dolaşıp değerlendirirken, liseden arkadaşım Gökhan, “Eee sen emlak gurmesi olacaksın yani!” dedi ve sayfanın adı ortaya çıktı.

Haberin Devamı

‘Emlağın da gurmesi mi olurmuş’ demeyin, çünkü var...


Emlak Gurmesi tamam, peki Serdar Dağıstan ne iş yapar?
- Esas işim ‘Palmiye Park’ markasıyla ilk evini alacakları ev sahibi yapmak. 2008’de Levent Veryeri ve kardeşim Ceyda’yla başlattığımız ortaklığımızla geçen ağustos itibariyle 550’nci dairemizi teslim ettik. Özellikle genç ve ikinci baharını yaşayan ailelerin konut sahibi olmasını kolaylaştıran projeler geliştiriyoruz.
Serdar Dağıstan, Emlak Gurmesi’nde neler paylaşıyor?
- Site bugünkü içeriğiyle ev, dükkan, arsa alacakların/satacakların verecekleri karar hakkında içlerinin rahat etmesini sağlıyor. İster oturmak, ister yatırım için olsun, konut, dükkan, arsa vs almak hayatımızda iş ve eş seçiminden sonra vermek zorunda kaldığımız en önemli ve riskli kararlardan biri. Bunların herhangi birinde hatalı seçim yapılması sonucunda maddi/manevi sıkıntılar çok büyük ve keyifsiz olabiliyor. Okulda çoğumuz matematik, coğrafya, fizik, psikoloji gibi dersleri aldık ama tüm bu dalları içeren emlak alma süreci konusunda hiçbir ders görmedik. Çoğu kişinin bu konuda tek bilgi kaynağı anne, baba, amca ve dayılardan duydukları kaçan müteahhit, bitmeyen kooperatif, üç yerine beş verip kazıklanmak gibi korku hikayeleri oluyor. Emlak Gurmesi işte bu sıkıcı ama önemli konuları karşısındakiyle konuşur gibi hap/vitamin formatında ufak ve kısa cümlelerle daha okunabilir ve ilgi çekecek şekilde paylaşıyor. Hapla yetinmeyip daha detaya inmek isteyenlere de soru/cevap, www.evlenmeuniversitesi.com ve hatta bazen yüz yüze görüşmelerle de yardımcı oluyorum.
Kaç takipçiniz var?
- Yaklaşık 8 bin kayıtlı takipçim var. Sayfanın aylık ortalama ziyaretçi sayısı 10 bin civarında. Belki çok yüksek bir rakam değil ama sadık bir takipçi grubu.
Yaşları ne?
- Yüzde 65’i 24-45 yaş aralığında.
Daha çok erkekler mi, yoksa kadınlar mı takip ediyor sizi?
- Yarıya yakını kadınlardan oluşuyor.
Takipçileriniz daha çok nereden?
- Genelde İzmir piyasasını yazdığım için çoğunluğu İzmir’den. Ama ciddi bir İstanbul ve Ankara takipçi grubum da var. Yüzde 90’ı Türkiye’den gelen ziyaretçilerin, kalan kısmı da Almanya, Amerika, İngiltere ve Rusya’dan.
Rakipleriniz de gizli gizli sizi takip ediyor olabilir mi?
- Olmaz mı! Birkaç sene önce öğle yemeği yerken, sonradan emlak danışmanı olduğunu öğrendiğim bir arkadaş, “Siz Emlak Gurmesi’siniz değil mi?” dediğinde şaşırmış ve biraz da havaya girmiştim.
Sayfanızı bu kadar okunur kılan ne?
- Sıkıcı olmaması, güncel kalması, reklam içermemesi ve düz bir dille konuşması. Bazı sorulardan ben de sıkılıyorum ama zaten o da cevaplarımdan belli oluyor.
Ne tür sorular geliyor?
- Önemli bir konuda karar verirken, sizden öncekiler aynı durumda ne yapmış, diğerleri ne yapıyor diye bakar insan. Emlak Gurmesi’ne gelen soruların çoğunluğu da bu amaçla kaleme alınıyor. “Alacağım evin fiyatı iyi mi?”, “Sizce ne kadar eder?”, “A projesini seçtim, doğru yapmış mıyım?”, “Oradan arsa alınır mı?” gibi...
Diyelim ki, “A projesinde bu var, B bu projesinde şu yok, hangisini tercih edeyim?” diyene ne cevap veriyorsunuz?
- Proje değerlendirme konusu benim için zor oluyor. Kendim de bir inşaat firması sahibi olmam sebebiyle haksız rekabetle başkasının ekmek teknesiyle oynamak istemiyorum. Ancak bazen o kadar bariz hatalar görüyorum ki, ister istemez yazdıklarımla canlarını sıkabiliyorum.
Müteahhitler tarafından mağdur edilmiş olduğunu düşünenlerden de soru geliyor mu?
- Gelmez mi... Ya inşaat bitmemiş müteahhit yok ya da inşaat bitmiş ama müteahhit oturma raporu almadan kaybolmuş... Bu durumlarda ne yazık ki alıcının yanında olmuyorum. Bile bile lades yapanlar ve hayal tacirlerine sırf ucuz diye inananlara yardımcı olabileceğimi düşünmüyorum. Biraz vakit ayırıp araştırmadıysan, soruşturmadıysan, en azından bir emlak danışmanını yanına almadıysan suç sende arkadaşım!
Proje değerlendirmelerinin haricinde başka neler merak ediliyor?
- Bölge/semt değerlendirmesi, fiyat karşılaştırması, kat mülkiyeti ve oturma raporu, konut kredileri ve ödeme planları hakkında da birçok soru geliyor. Unutmadan, özellikle konut alma sürecindeki kafa karışıklıklarını gidermek ve süreci kolaylaştırmak amacıyla takipçilerime gönderdiğim anket ve raporlarım da var. Örneğin; ev alma sürecindeki karı koca kavgalarını önleyebilecek evlenme profili anketi, öncelikleri belirleyen eleme ve puanlama sistemi, ziyaret değerlendirme anketi ve kredi hesaplama makinesi gibi hizmetleri de sayfam aracılığıyla sunuyorum.
İnanılmaz keyifli bir anlatım diliniz var. Bu dil nasıl oluştu?
- Yazıları ancak akşamları ailemden çaldığım zamanlarda yazabildiğim için editlemeye fırsatım olmuyor. Zaten sayfanın dili de bu yüzden bu kadar düz ve konuşma tarzında. Çok düşününce kafa karışıyor ve yazılar farklı yönlere gidiyor. Beni sayfadan takip edip bir şekilde sonradan tanışanlar, “Aaa aynen sayfada yazdığınız gibi konuşuyorsunuz” diyor.

Haberin Devamı


Ayşe Arman gibi ev aramanın 8 kuralını yazdım, patladı gitti

Şu meşhur Ayşe Arman dopingi nasıl gerçekleşti?
- Ev, arsa, dükkan alma gibi sıkıcı konuları popüler ve okunabilir yapmak için insanların ilgisini çeken daha heyecanlı şeylerle birleştirmek gerekiyor. Ben de her yazısını heyecanla okuduğum ve çok seveni olan Ayşe Arman’ın yazılarından kafamda oluşturduğum karakteri ile ev alma sürecini örtüştürdüm ve ‘Ayşe Arman gibi ev almanın 8 kuralı’ başlıklı bir yazı yazdım.
Nasıl tepkiler aldınız?
- Sayfadaki en çok okunan ve en komik yazılardan biri oldu.
Bu yazıdan Ayşe Hanım’ın nasıl haberi oldu peki?
- Yazıyı yayımladıktan sonra bağlantısını Ayşe Arman’ın Hürriyet’teki e-posta adresine öylesine gönderdim. Birkaç hafta sonra bir arkadaşım sabahın köründe, “Şöhret oldun” diye arayınca, Ayşe Arman’ın tüm yazıyı hem de hiçbir kelimesini değiştirmeden yayınladığını gördüm. Çok heyecanlı ve gururlu bir deneyimdi.
Eee, takipçiniz de artmıştır artık...
- Tabii, Ayşe Arman dopinginden sonra patladı gitti!
Ayşe Hanım’la bu yazıdan sonra tanıştınız mı peki?
- Yazı çıktıktan bir hafta sonra, Kitap Fuarı’na geldiğinde kendisiyle tanıştım. “Bana Urla’da ev bul lütfen” dedi ve yanımda olan eşime de, “Hemen çocuk yapın” diyerek Ayşe Arman damgasını vurdu!

Haberin Devamı


Çeşme ve Alaçatı’da fiyatlar sanki bana inat uçmaya devam ediyor

İzmir’in şu an en pahalı projelerinin yapıldığı bölge neresi?
- Bayraklı... İzmir’de olmayan özelliklerde yüksek binalar yapılıyor ve birkaç sene içinde projeler tamamlandıkça çok ciddi bir yaşam ve iş merkezi oluşacak. “Bu kadar çok ve pahalı malı kim alacak?” diye kendime soruyorum ama sanırım bu sefer arz talebi doğuracak.
İkinci baharını yaşayanlar daha çok nereyi tercih ediyor?
- Güzelbahçe, Urla, Yelki ve Seferihisar.
Peki, ya gençler?
- Merkezde kalmayı tercih etseler de, fiyatların yüksek olması sebebiyle şehrin çeperindeki Çiğli, Ulukent, Menderes, Seyrek, Yeşilova’yı seçmek durumunda kalıyorlar.
Güzelbahçe Yelki ciddi bir eğitim merkezi haline geldi...
- Çok doğru. Site tabelasından daha çok okul tabelası var sanki yol kenarlarında. Okulların çoğalması ile beraber ikinci baharcıların tercihi olan bu bölgede genç aileler de gözükmeye başlıyor.
Arsa yatırımı yapmak isteyenlere nereleri önerirsiniz?
- Batı yönünde Urla, Güzelbahçe–Seferihisar arası; kuzeyde ise, Çiğli–Menemen hattını değerlendirebilirler. Ulukent çok pahalandı ama Koyundere’de hala fırsatlar mevcut.
Bornova Yeşilova’daki kıpırdanmayı nasıl değerlendiriyorsunuz?
- Şu an merkeze en yakın en uygun fiyatlı ve donanımlı site tarzı projeler o bölgede hataya geçiyor. Merkez Garaj dolayısıyla şehrin her yerine tek vasıtayla ulaşım kolaylığı, çevre yolu bağlantısı, Ege, Yaşar ve Şifa üniversiteleri ile Forum Bornova’ya yakınlık senelerdir gölgede kalmış bu bölgeyi çok değerli hale getirdi.
İzmir’de sizi şaşırtmaya devam eden bölge hangisi?
- Çeşme ve Alaçatı. Her sene, “Artık bu kadar hızlı artmaz” dediğim fiyatlar sanki inadına uçmaya devam ediyor. Biz İzmirlilere göre çok pahalı olan bu bölgeler, İstanbullulara göre hala makul olduğu için fiyatlar daha bir süre artacak gibi...


Siz de sürmenaj hastalığının kuzeni evmenajzede misiniz?

Yazılarınızda ‘Evmenaj’ hastalığından bahsediyorsunuz... Nedir bu ‘Evmenaj’ Allah aşkına!
- Bu hastalığın adını ben buldum. Ne yazık ki ev alacak birçok ailede salgın şekilde! Evmanaj, sürmenaj hastalığının kuzeni olup çok uzun süre ev arayan kadın ve erkeklerde ve hatta genç irisi çocuklarında da görülebiliyor. Hastalığın isim babası olarak tedavisi konusunda önerilerim de var tabii ki! Merak edenleri bloguma beklerim.

YARIN: Ne erkekler gördüm sözünü afiyetle yiyen...

Yazarın Tüm Yazıları