Lübnan, Arap dünyası içinde Hıristiyanlığı ilk benimseyen ve bugüne kadar koruyan da bir Cumhuriyet’tir. Hiç şüphesiz ki renkli bir halktır. Aynı âdetleri, aynı ruhu benimsemekle birlikte din farkı onların tarihinde çok büyük çatışmalara da neden olmuştur. Bugün Lübnan uzun ve yıkıcı bir iç savaştan sonra yeniden kurulma çabasında. Mutlu ve işe yarayan Lübnan’ın varlığı etrafa da yarar sağlar. Aksi ise ortalığı bulandıran bir rejim haline dönüşebilir.
#Lübnan“Kültürümüzde opera ve bale diye bir şey yok” diyen gazeteci Hacı Yakışıklı’ya yanıt Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Batuhan Mumcu’dan geldi: “Osmanlı padişahlarımız, dünyaca ünlü bestecileri İstanbul’a davet ederek pek çok opera ve bale eserinin sahnelenmesinin önünü açmıştır.”
#Hacı YakışıklıCumhurbaşkanı Erdoğan ve heyeti, daha ilk gün Katar’da çok sıcak bir ilgiyle karşılanıyor. İki uçak halinde geldiğimiz başkent Doha’da kelimenin tam anlamıyla müthiş bir ‘ticari sefer’ izlenimi alıyorum. 15 maddelik dev anlaşmalar zinciri ile Körfez’deki ‘Türkiye seferi’nin en önemli durağı Doha oluyor...
#Cumhurbaşkanı ErdoğanSırp asıllı Bosnalıydı. Uzun Mehmed Paşa diye de anılırdı. Bir yanıyla da geldiği bölgenin adıyla Sokoloviç, Şahinoğlu diye anıldığı için tarihimizde Sokullu Mehmed Paşa olarak kaldı. İtidal sahibiydi. Döneminde kolay düşünülemeyecek projeleri vardır. Volga-Don kanalı üzerinden Orta Asya Türkistan hanlıklarına ulaşacağını, İran şahlarını kontrol edebileceğini düşünmüştü. İkincisi Süveyş Kanalı’dır. Erken bir teşebbüstü.
#YazarYunanistan Başbakanı Çipras’ın Ruhban Okulu ziyaretini Yunan politikacılar olumlu yorumlarken, basın “Bir şey çıkmaz” diyormuş. Başbakan Çipras ise iki ülkede Rum azınlığın ve Batı Trakya’daki Müslüman azınlığın (“Türk” demedi) dinleri yüzünden sıkıntı yaşamalarının üzüntü olduğunu belirtti, “Gelecek ziyaretimde Cumhurbaşkanı Erdoğan’la birlikte bu okulun kapısını açmayı ümit ediyoruz” dedi.
#YazarTürkiye'de ihracatın lokomotiflerinden olan mobilya sektörü 6-11 Kasım tarihleri arasında CNR Expo Yeşilköy'de bir araya geldi. Yabancı ilgisinin yoğun olduğu ve 85 ülkeden ziyaretçilerle VIP alım heyetlerinin ağırlandığı fuarın iş hacmi 1 milyar doların üzerine çıktı.
#Mobilya Fuarı20’inci yüzyılın en önemli opera sanatçılarından olarak kabul edilen ‘La diva Turca’ Leyla Gencer, aramızdan ayrılışının 10’uncu yıldönümünde bir dizi özel etkinlikle anılıyor. ‘Leyla Gencer: Primadonna ve Yalnızlık’ sergisi Borusan Müzik Evi’nde açılırken , İKSV, Borusan Sanat ve La Scala Tiyatrosu Akademisi tarafından düzenlen 9. Leyla Gencer Şan Yarışması’nın final serisi de 23-28 Eylül’de gerçekleştirilecek. Yapı Kredi Yayınları’ndan çıkacak Leyla Gencer biyografisi de sanatçının doğum günü olan 10 Ekim’de okurlarla buluşacak.
#Leyla Gencer10’uncu kitabı ‘Liderin Kitaplığı’nı yazan Türkiye’nin önde gelen global iş insanlarından Cem Kozlu ile liderlik üzerine konuştuk. Kozlu, Amerikan literatürü ve özellikle Anglosakson medyasının karizmatik, maço, büyük egolu liderleri, belki de magazin değerleri daha yüksek olduğu için mütevazı ama etkin takım kaptanlarının önüne çıkardığını belirterek, “Bu da gençlerin önündeki çıtayı gereksiz yükseltiyor” yorumunu yapıyor.
#Cem KozluTBMM Başkanı İsmail Kahraman, Roma’daki Yunus Emre Enstitüsü’nün, II. Mahmud tarafından ‘paşa’ unvanı verilen ve Mehter´in kaldırılmasının ardından kurulan Batı tipi askeri bando Mızıka-yı Hümayun’un başına getirilen İtalyan Giuseppe Donizetti´ye ilişkin etkinlik düzenlenmesine tepki gösterdi.
#İsmail KahramanİZMİR'in Aliağa İlçesi'ndeki Kyme Arkeoloji Müzesi ve Kazıevi'nin belediye tarafından sağlam olmadığı gerekçesiyle boşaltıldıktan sonra yerinin başka amaçla kullanılacak olması tepkilere neden oldu. Müze ve kazı evindeki 3 bine yakın tarihi buluntunun ise belediye ait kız öğrenci misafirhanesinin sığınağında saklanmak üzere taşınması Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi Kurucu Başkanı Ahmet Tuncay Karaçorlu'yu isyan ettirdi. Karaçorlu, eserlerin bu şekilde olumsuz koşullarda, yetkisiz kişilerce taşınmasının suç olduğunu belirtip, savcılığa suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi.
Türkiye Cumhuriyeti bugün 91’inci yaşını kutluyor. Bu kutlu günde tarihte iz bırakan ‘Cumhuriyet kadınları’nı hatırlıyoruz. Sanatta, sporda, siyasette hep öncü oldular. Kimi bilimde çığır açtı, kimi söylediği şarkıyla gönlümüzde taht kurdu. Ülkemizi ileriye taşıdılar. İşte Cumhuriyet’in sembolü 91 kadın...
Türkiye Cumhuriyeti bugün 91’inci yaşını kutluyor. Bu kutlu günde tarihte iz bırakan ‘Cumhuriyet kadınları’nı hatırlıyoruz. Sanatta, sporda, siyasette hep öncü oldular. Kimi bilimde çığır açtı, kimi söylediği şarkıyla gönlümüzde taht kurdu. Ülkemizi ileriye taşıdılar. İşte Cumhuriyet’in sembolü 91 kadın...