Paylaş
LONDRA’DAKİ British Museum koleksiyonlarından 2 bine yakın eserin çalınmasına tepkiler devam ediyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün Türkiye’den giden eserlerin akıbeti ve iadesi için yaptığı başvurunun ardından sivil toplum kuruluşları ve vakıflar da devreye girdi. Türkiye’de kültürel ve tarihi mirasın korunması, toplumun bu konulardaki bilincinin yükseltilmesi için çalışan Aşıklı Höyük Dostları Derneği, Kültür Bilincini Geliştirme Vakfı ve Tarih Vakfı da ortak bir girişimle imza kampanyası başlattı.
Üç kuruluş ayrıca British Museum yönetimine açık mektup gönderdi. Soygunun ancak çalınan objelerin bir kısmının internette satışa çıkmasıyla anlaşılmasını ve etkin bir soruşturma yürütülmemesini dehşetle izlediklerini belirten dernek ve vakıf yöneticileri “Çalınan eserler arasında Türkiye coğrafyasından giden eserler olup olmadığını bilmek, bu ülke kamuoyunun hakkı ve meşru talebi, bu nedenle, çalınan eserlerin listesinin açıklanmasını, en azından ilgili ülkelerin yetkili kurumlarıyla paylaşılmasını talep ediyoruz” dediler. Mektup, British Museum’un en üst yönetim organı olan Mütevelli Heyeti’ne iletildi.
Açık mektupta dile getirilen kaygı ve taleplere bireysel olarak destek vermek isteyecekler için change.org platformu üzerinden bir kampanya da başlatıldı.
Destek vermek isteyenler, https://chng.it/wTLMTQXRhV adresinden bu kampanyaya imzalarıyla katılabilirler.
60 ESER GERİ GELDİ
British Museum önceki gün yaptığı açıklamada, çalınan eserlerden 60’ının geri geldiğini, 300’ünün ise yerinin tespit edildiğini ve çok yakında geri geleceklerini açıkladı. Ancak 1.600 eser hâlâ kayıp durumda. Çalınan eserlerin nasıl bulunduğunu açıklamayan müze, bunların büyük kısmının Yunan ve Roma koleksiyonundan olduğunu duyurdu. Çalınan eserlerle ilgili soruşturmaya yardımcı olmak üzere bir de web sayfası açıldı.
AL Dİ MEOLA’NIN TÜRKİYE SEVGİSİ NEREDEN GELİYOR
GİTARIN yaşayan efsanesi diye tanımlanıyor İtalyan asıllı Amerikalı sanatçı Al Di Meola. 25 Eylül Salı akşamı 33. Akbank Caz Festivali kapsamında Atatürk Kültür Merkezi Tiyatro Salonu’nda bir konser verdi. Gitarda Peo Alfonsi ve perküsyonda Sergio Martinez eşliğindeki konser tam bir virtüozite gösterisiydi.
Berklee Müzik Koleji’ndan sonra Chick Korea’nın grubu ‘Return to Forever’ ile tanınan sanatçı, daha sonra Paco De Lucia ve John McLaughlin ile bir üçlü oluşturarak flamenko etkili albümlere imza attı. Astor Piazzolla ile tanıştıktan sonra ise tango müziğinin yoğunlukla etkin olduğu albümler çıkardı. Paco De Lucia ve John McLaughlin’le dünya turnesi yaptı. Fusion müziğin geride kalan yaklaşık 50 yılını şekillendiren müzisyenlerden biri.
Kariyeriyle efsaneler liginde anılsa da 69 yaşındaki sanatçı, hayli genç görüntüsüyle bunu inkâr ediyordu. İki saate yakın sahnede inanılmaz bir performans sergiledi.
Ülkemizde pek çok kez konser veren Al Di Meola’nın hayatında Türkiye’nin özel bir yeri olduğunu öğrendim konser akşamı.
İlk konserini 1987 yılında şimdi Lütfi Kırdar Kongre Merkezi olan Spor ve Sergi Sarayı’nda vermiş.
Konserin sonunda sahneye fırlayan bir genç bir hayranı fularını çıkartıp Meola’nın boynuna takıyor dudaklarından öperek. Büyük bir aşkın ilk kıvılcımları çakıyor bu kutlamayla. Sonrasında sevgili oluyorlar ve ilişkileri genç kızın Amerika’ya yerleşmesiyle uzunca bir süre devam ediyor.
Bu ilişkinin etkisi var mıydı onun Türkiye’ye bu kadar sık gelmesinde bilemem ama kimsenin durumdan şikayetçi olduğunu sanmıyorum.
YAŞAR KEMAL’İN BİNBİR ÇİÇEKLİ BAHÇESİ
YAŞAR Kemal Vakfı ve İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından 2-3 Aralık 2022’de Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde düzenlenen ‘Yaşar Kemal ile Binbir Çiçekli Bahçede’ sempozyumunda sunulan bildiriler kitaplaştı.
Türk edebiyatında doğayı en iyi anlatan yazarların başında gelir Yaşar Kemal. Karıncasından kelebeğine, ceylanından kirpisine, envai çeşit bitkisine sayfalarca yer verir romanlarında. Çukurova’da su bekçiliği yaptığı doğada yaptığı gözlemleriydi en büyük kaynağı.
Editörlüğünü yazar Feridun Andaç’ın üstlendiği kitapta sempozyumda sunulan 35 bildiri yer alıyor. Yaşamı tehdit eden ekolojik sorunların Yaşar Kemal’in edebiyatı aracılığıyla farklı perspektifler ve disiplinler üzerinden ele alındığı kitap, Ahmet Piriştina Kent Arşivi Müzesi’nden (APİKAM) veya dijital olarak İzmir Planlama Ajansı’nın (İZPA) internet sitesi izmirplanlama.org adresinden temin edilebiliyor.
Paylaş