İsteğe bağlı sigortalı olmak isteyen vatandaşlarımız konunun detaylarını internette araştırıyorlar. İsteğe bağlı sigortalı olmak isteyen vatandaşların yoğunlukla cevap aradığı sorulardan biri de sigorta işlemlerinde başvurularını nereye yapmaları gerektiği. Peki İsteğe bağlı sigortalılık nedir, şartları nelerdir?
#İsteğe Bağlı SigortalılıkEmeklilik statüsünü belirleyen ‘yedi yıl kuralı’ birçok kişinin merak ettiği bir konu. Bu kurala göre kişi son yedi yılda, yani 2.520 gün boyunca hangi statüde çalışmışsa emekliliği de ona göre oluyor. Aylığı buna göre belirleniyor. Son yedi yılda ödenen primin yarısı kadar prim hangi sosyal güvenlik sistemine ödenmişse kişi o sistemden emekli olunuyor.
#EmekliSayın okurlarımız, geçen haftaki yazımızda, Almanya’daki emeklilik uygulamaları konusunda doğru bildiğimiz yanlışları irdelemeye başlamıştık. Bu haftaki köşemizde, bu konuya devam edip, hafızalarda yer edinmiş yanlış kanıların silinmesine ve yerine doğru bilgilerin yerleşmesine vesile olmayı arzu ediyoruz.
#AlmanyaTürkiye geçen yüzyılın ortalarından bu yana dış ülkelere sadece göç vermiyor. Yaklaşık 2.5-3 milyon Türk nüfusunun yaşadığı Almanya’ya her yıl binlerce Türk göç ederken, Almanya’dan Türkiye’ye çeşitli sebeplerle geri dönenlerin sayısı da giderek artıyor. Türkiye’ye tersine göç olarak tabir edebileceğimiz kesin dönüşle ilgili en çok merak edilen konuların başında prim iadesi geliyor. Yıllarca aylıklarından yapılan emeklilik kesintilerinin geri alınması olarak bilinen prim iadesi konusunu Türkiye’den Burhan isimli okurumuzun altta yer alan sorusunu vesile edip, sizler için araştırdık.
#AlmanyaEYT konusu gündemde yer almaya devam ediyor. Emeklilikte yaşa takılanlar kendileri hakkında bir düzenleme yapılıp yapılmayacağını merak ediyorlar. EYT'li sayılmak için sigorta başlangıcı 9 Eylül 1999 tarihinden önce olup, emeklilik için gereken yaş dışındaki sigortalılık süresi ve prim günü şartlarını sağlamış olmak gerekiyor. Konu hakkında son açıklama AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş tarafından yapıldı. Peki, EYT ne zaman çıkacak? İşte merak edilenler
#EYTEYT'de son durum gelişmeleri, son günlerin sıcak gündemi arasında yer alıyor. Temmuz ayı memur zammı, asgari ücret düzenlemesi için açıklamalar gelirken Emeklilikte Yaşa Takılanlar yasası için gözler atılacak adımlara çevrildi. Primlerine ödemelerine rağmen yaşını bekleyen vatandaşları ilgilendiren EYT meselesi ile ilgili en son açıklama AK Parti Genel Başkanvekili Kurtulmuş, yaptığı açıklamada, "Orada da çalışmalar yapılıyor. Ama bu işler öncelik ve zamanlama meselesidir. " dedi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin de çalışmalarla ilgili değerlendirmelerde bulunmuştu. Peki, EYT ne zaman çıkacak, son durum nedir? İşte, EYT ile ilgili ayrıntılı bilgiler.
#EYTEYT ile ilgili açıklamalar yakından takip ediliyor. Emeklilikte yaşa takılanlar konusu hakkındaki açıklamaları merak ediyorlar. AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, ‘EYT'li kardeşlerimizle ilgili ne yapacağımızı bu yıl açıklayacağız’ demişti. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin yeni bir açıklama yaptı. Peki, EYT nedir, ne zaman çıkacak?
#EYT3600 ek gösterge hesaplama bilgileri çalışmalar tamamlanırken gündeme gelmeye başladı. Milyonlarca memuru yakından ilgilendiren 3600 ek göstergenin mayıs sonunda çıkması bekleniyor. Öğretmen, hemşire, din görevlisi, polis ve yönetici konumunda olan memurları ve bu pozisyondaki emeklileri etkileyecek olan 36000 ek gösterge SSK’lı ya da Bağ-Kurları kapsamıyor. Peki, 3600 ek gösterge ne zaman çıkacak, kimleri kapsayacak, emekli ikramiyelerini etkileyecek mi? İşte, 3600 ek göstergede son durum bilgileri.
#Ek Gösterge3600 ek gösterge 18 Mayıs son durum bilgileri, kamuoyu tarafından yakından takip ediliyor. Emekli kamu çalışanları ve emeklilerin aylardır beklediği 3600 ek gösterge düzenlemesinde sona gelindi. Temsilciler ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yapılan toplantılar sonrası 3600 ek gösterge son şeklini alırken konuyla ilgili Bakan Bilgin yaptığı açıklamada, mayıs sonunu işaret gösterdi. Polis, hemşire ve din görevlilerine verilecek 3600 ek gösterge Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girecek. Peki, 3600 ek gösterge ne zaman çıkacak, nedir ve son durum ne? İşte, 3600 ek göstergede son dakika gelişmeleri.
#3600 Ek GöstergeÖzellikle son günlerde okuyuculardan, ‘prim gün sayım eksik nasıl emekli olacağım, çalışmaya ara verdim emeklilik için ne yapmam lazım?’ benzeri sorular alıyorum. Salgın nedeniyle kısa çalışma ödeneğinden yararlandırılan ve işvereni tarafından ücretsiz izne çıkartılanlar da eksik prim günlerini nasıl tamamlayacaklarını merak ediyor. Benzer soruları, işten çıkarma yasağının kalkması üzerine işten çıkartılanlardan da alıyorum.
#NOYAN DOĞANOkuyuculardan sosyal güvenlik borçlarının yapılandırılmasıyla ilgili çokça soru alıyorum. Bu soruların çok azına dünkü soru-cevap köşesinde yer verebildim. Yapılandırma geniş kapsamlı olduğu için sorular da birbirinden farklı. Yapılandırma konusunda en çok merak edilenleri 10 soru halinde toparladım.
#Yazarİflas eden ya da işyerini kapatan esnaflar için işsizlik sigortası 2020 yılında başlıyor. Bu kapsamda Esnaf Ahilik Sandığı kurulacak ve tüm Bağ-Kur’lular, kendi adına çalışanlar, şirket ortakları her ay prim ödeyerek, yılbaşından itibaren zorunlu olarak sigortalanacak. Ödenecek prim tutarı yeni yılda belirlenecek asgari ücretle birlikte netleşecek. Gerekli şartları yerine getirenler 2023 yılından itibaren Sandıktan maaş almaya başlayacak. İşte milyonlarca esnafı ilgilendiren Esnaf Ahilik Sandığı ile ilgili tüm merak edilenler.
#Yazar“SOSYAL Güvenlik Kurumu (SGK), sadece yurtiçinde yaşayanların sosyal güvenliğinden sorumlu değil, aynı zamanda yurtdışında yaşayıp da Türkiye’ye dönenlerin de sosyal güvenlik şemsiyesi altına alınmasından da sorumlu. Bunun için kanunlar çıkarılıyor ve kanunların nasıl uygulanacağına ilişkin genelgeler yayınlanıyor.