Ticaret Bakanı Ömer Bolat İhracat Seferberliği Zirvesi’nde konuştu. Bolat, 2024 yılı ilk çeyreği ihracat verilerini paylaşarak, "Hedefimiz ne OVP'de, 267 milyar dolar mal, 110 milyar dolar hizmet ihracatı. Yani 377 milyar dolar döviz geliri elde etmek" diye konuştu.
#Ticaret BakanıCumhuriyetin 100’üncü yılını kutlayan ihracatçılar gelecek yüzyıl için de mesajlarını paylaştı. Türkiye’nin 100 yıllık süreçte çok büyük bir gelişim kaydettiğine dikkat çeken temsilciler, ikinci yüzyılda daha çok üretme, daha çok istihdam sağlama, daha çok ihracat yapma sözü verdiler.
#ATATÜRKYakın dönemde Amerika’ya ihracatı 5 milyar dolara çıkarmayı hedefleyen tekstil ve hazır giyim sektörü, New York’ta gövde gösterisi yaptı. İhracatçılar, Amerika’nın önde gelen 120 şirketiyle yüz yüze görüştü. Hedefte orta ve üst gelir grubu Amerikalılar var.
#AmerikaTalep daralması ve düşen rekabet gücü nedeniyle zorluk çeken tekstil sektörü üretim gücünün artması için ilgili bakanlıklardan koruyucu önlemler almasını istedi. İstihdam kayıpları yaşayan ve kapasite kullanım oranı hızla düşen sektör adına konuşan İTHİB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Öksüz, “Dahilde İşleme Rejimi Türkiye’de üretimi olmayan ürünler için kullanılmalı. Pamuk ipliği ve kesik elyaf gibi ürünlerde ilave gümrük vergileri en az yüzde 20 olmalı” dedi.
#Tekstilİhracatçıların son dönemde sıklıkla dile getirdiği finansman sorununa bankalardan kredi yanıtı geldi. Türkiye İhracatçılar Meclisi ile 11 kamu ve özel banka arasında imzalanan protokole göre, ihracatçılara 1 milyar dolar büyüklüğünde “Vade(SİZ) İhracat Kredi Paketi” verileceği açıklandı. Altı ay ödemesiz, dolar cinsinden yıllık yüzde 7.99 faizli paket gerektiğinde yükseltilebilecek.
#İhracat21.2 Milyar dolar ile otomotiv ve kimyanın ardından Türkiye’nin en çok ihracat yapan üçüncü sektörü hazırgiyim, 6 şubat depreminin yaralarını sardı. TGSD’nin (Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği) Adıyaman, Gaziantep ve Kahramanmaraş’a düzenlediği seyahatte, depremden etkilenen sektörün öncü firmaları ve üretim tesisleri alım ofisi temsilcileriyle birlikte ziyaret edildi. TGSD Başkanı Ramazan Kaya, ziyaret kapsamında yaptığı açıklamada, “İstihdam kaybının önüne geçmek için, pandemide olduğu gibi yıl sonuna kadar kısa çalışma ödeneğinin sağlanmasını bekliyoruz” şeklinde konuştu.
#DepremzedeAsgari Ücret Tespit Komisyonu’nun üçüncü toplantısından 2023’ün ikinci yarısından geçerli olmak üzere yüzde 34’lük artış oranı çıktı. Bu artışla asgari ücret net 8 bin 506 liradan 11 bin 402 liraya yükseldi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, işverenlere yönelik asgari ücret desteğinin kalan altı aylık süreçte 500 TL’ye çıkarıldığını açıkladı.
#Asgari ÜcretKuraklık pamuk üretimini, pamuk üretimindeki düşüş ise tekstil üreticisini etkiliyor. Kuraklığa afet bölgesindeki ekim alanlarında daralma beklentisi eklendiğinde tekstil sektörü için ithalat artışı kaçınılmaz görünüyor. Uzmanlar ise hem kuraklığın yaşandığı bölgelerde hem de depremin etkilediği şehirlerde, denetimli kuyu açma izinlerinin verilmesi gerektiğine dikkat çekiyorlar.
#DepremKahramanmaraş’ta sanayici, depremzede teşviklerinin ilçelere özel belirlenmesi gerektiğine dikkat çekti. 6 Nisan’da çek takas sisteminin yürürlüğe gireceğini hatırlatan sanayiciler, “Çeklerin takas işleminin durması, uzaması lazım. Yoksa Türkiye’de bizimle birlikte diğer işletmeler de batar. Üretimi ayağa kaldıramazsak 40 yıllık başarıları kaybederiz” dediler.
#KahramanmaraşTürkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, geçtiğimiz günlerde ihracatçılar olarak Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu’yla bir araya geldiklerini, toplantıda deprem bölgesinde özel bankaların verdiği kredilerin faizsiz ötelenmesi konusunun görüşüldüğünü söyledi.
#Depremİklim değişikliği ve sürdürülebilirlik konularını, risk ve fırsatlar açısından yakından takip ettiklerini kaydeden İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Öksüz, “Örneğin AB’nin jeopolitik konum olarak uzak pazarlardan ürün alması lojistik süreçlerdeki karbon salınımını arttıracak. Bu sebeple yakın olan Türkiye’nin daha sürdürülebilir bir tercih olarak konumlanacağını düşünüyoruz. Bu avantajımızı çok iyi kullanmalı ve en büyük ihracat pazarımız olan Avrupa Birliği’nde pazar payımızı arttırmalıyız” diye konuştu.
#İklim DeğişikliğiSanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, "Dünyanın en büyük 5. tekstil üretici ve ihracatçısı konumuna yükseldik. Biz bunu çok daha ileri taşıyabilecek kabiliyete sahibiz. En kısa sürede biz dünya liderliğine oynayabileceğiz" dedi.
#Sanayi Ve Teknoloji BakanlığıTürkiye’nin hazır giyimde dünyanın en nitelikli üreticilerinden biri haline geldiğini söyleyen Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Ramazan Kaya, “Fırsatlar tamam ama yapmamız gerekenler var. Yeşil dönüşümü gerçekleştirmek zorundayız. Küreselleşmenin ucuz fiyatlı dönemi sona eriyor. Sektör yüksek katma değer-kalite öncelikli alıcıların tedarikçisi olacak” dedi.
#Giyim Sanayicileri DerneğiDünyanın önde gelen pamuk üreticileri kuraklığın etkisiyle rekoltede rekor düşüş beklerken kuraklık, Türkiye’de de tekstil sektörünün gündemine girdi. Hazirandan bu yana konfeksiyon ve tekstil siparişlerinde daralma gözlenirken üretici ülkelerin hammaddeleri elinde tutmaya başladıkları belirtiliyor. Sektör temsilcileri, kısa vadede tedarik sorunu yaşanmasa da orta ve uzun vadede olası sorunların önüne geçmek için yeni bir ‘Türkiye Pamuk Standardı’ oluşturulması gerektiğine dikkat çekiyor.
#Tekstilİstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) tarafından New York’ta 3üncüsü düzenlenen ‘Sektörel Türk İhraç Ürünleri Fuarı I of the World’, 20-21 Temmuz tarihleri arasında kapılarını ziyaretçilerine açtı.
#İstanbul Tekstil Ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliğiİstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Öksüz, tekstil sektöründe bu yıl 15 milyar dolar hedefleri olduğunu belirterek, "2021 yılını rekorla kapattık. 13 milyar dolar ihracat bizim sektörümüz açısından Cumhuriyet tarihinin rekoru oldu. Bu yıla da iyi başladık. 4 ayı geride bıraktık. Artış oranlarımız devam ediyor. yüzde 20'ye yakın artış söz konusu. Bu yıl da tekstil sektörü olarak kendimize 15 milyar dolar hedef koyduk. İnşallah yakalayacağız, rakamlar onu gösteriyor. Güzel bir başlangıç oldu. Bunu sürdürebiliriz" dedi.
#TekstilÖzbekistan pamuğuna, 300’den fazla global markanın 2011’den bu yana uyguladığı yasak geçtiğimiz mart ayı itibarıyla kaldırıldı. Dünyanın altıncı büyük üreticisi olan ve bir zamanlar dünya pamuk ihracatında ikinci sırada yer alan Özbekistan’ın geri dönüşü, Türkiye’de tekstil ve hazırgiyim sektörünü de ikiye böldü. Özbekistan’ın tekstil sektörü odaklı büyüme stratejisi, yetkililere göre Türk tekstil sektörünü etkileyecek başlıca konulardan biri olacak.
#PamukMilli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, İstanbul Tophane-i Amire Kütür Sanat Merkezi’nde düzenlenen ve Anadolu’nun geleneksel dokumalarını modern tasarımlarla 'Türk Markası' olarak dünyaya tanıtmak amacını taşıyan 'Türkiye Dokuma Atlası' sergisine katıldı.
#Milli Eğitim Bakanı Mahmut ÖzerEv tekstilinde dünyanın en büyük fuarları arasında yer alan HOMETEX Ev Tekstili ve Aksesuarları Fuarı, pandemi nedeniyle verilen aradan sonra 26. kez kapılarını açıyor. Sektörün çatı kuruluşu Türkiye Ev Tekstili Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TETSİAD) ile Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) iştiraki KFA Fuarcılık Şirketi tarafından düzenlenen fuar, 17-21 Mayıs tarihlerinde İstanbul Fuar Merkezi’nde sektör profesyonellerini ağırlayacak.
#Tekstil