İhracatçılar deprem bölgesindeki üreticilerin taleplerini Merkez’e iletti: ‘Krediler faizsiz ötelensin’

Güncelleme Tarihi:

İhracatçılar deprem bölgesindeki üreticilerin taleplerini Merkez’e iletti: ‘Krediler faizsiz ötelensin’
Oluşturulma Tarihi: Mart 10, 2023 07:00

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, geçtiğimiz günlerde ihracatçılar olarak Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu’yla bir araya geldiklerini, toplantıda deprem bölgesinde özel bankaların verdiği kredilerin faizsiz ötelenmesi konusunun görüşüldüğünü söyledi.

Haberin Devamı

Gültepe, “TCMB’nin faizsiz ötelemeleri oldu. Özel bankalara ilişkin talebimizi de ilettik. Başkan, konuyu Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’na (BDDK) taşıyacağını söyledi” dedi. İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı Ahmet Öksüz de “Merkez Bankası kaynaklı reeskont kredileri faizsiz uzatıldı ama özel bankalarda böyle bir şey yok; en azından politika faiziyle uzatılsın. Bu talebimizi ilettik ama bunu bizim söylememize de gerek yok” dedi.

Merkez Bankası, depremin ilk günlerinin ardından deprem bölgesinde firmaların reeskont kredilerle Yatırım Taahhütlü Avans Kredisi (YTAK) geri ödemelerine 180 güne kadar faizsiz olarak vade uzatımı getirdiğini açıklamıştı. Özel bankalardan da arka arkaya kredi ödemelerinin ertelendiğini dair duyurular gelmişti.

Haberin Devamı

TOPARLANMA İÇİN 2 YIL

Deprem bölgesinde tamamen çöken fabrikaların toparlanması için iki yıla ihtiyaç olduğunu belirten Ahmet Öksüz, bölgede iş dünyası için yapılacak düzenlemelerin seçim sürecinden etkilenmemesi gerektiğini ve kararların ivedilikle alınması gerektiğini söyledi. Öksüz, “Tesisleri tekrar ayağa kaldırmak için gerekirse sıfır faizli 5-10 yıl vadeli krediler verilebilir. Tamamen çöken fabrikalar yüzde 10’u geçmez. İnsanların tekrar burada çalışması cazip hale getirilmeli. Bölgede demografik yapıyı korumak önemli. Türkiye’deki pamuk ipliğinin yüzde 50’si üretiliyor Kahramanmaraş’ta. Tabii olumsuz bir etkisini göreceğiz. Bölgeye ikinci el gönderilen ürünlerin bir kısmını geri dönüşüm merkezlerine gönderdik. Bunu yapan dört-beş şirket var. Bölge sanayicileri tesislerinin bir an önce toparlanmasını istiyor” yorumunu yaptı.

İhracatçılar deprem bölgesindeki üreticilerin taleplerini Merkez’e iletti: ‘Krediler faizsiz ötelensin’

Ahmet Öksüz

‘PAHALI BİR ÜLKE OLUYORUZ’

TİM Başkanı Gültepe, depremin ardından yurtdışında tüm firmaların Türkiye’ye destek verdiğini belirterek, “Ancak herkesin kurulu bir düzeni var. Bizimle devam edebilmeleri için en azından başka ülkelerden alacakları fiyatlara yakın bir fiyat verebilmemiz lazım. Türkiye gittikçe pahalı bir ülke haline geliyor. Merkez Bankası’yla yaptığımız toplantıda da rekabet gücümüzün düştüğünü, rekabetçi kurda ve fiyat tutturamama konusundaki sıkıntılarımızı da anlattık. Ekonomide ve kurda sürdürülebilirliğin olması lazım” diye konuştu.

Haberin Devamı

İhracatçılar deprem bölgesindeki üreticilerin taleplerini Merkez’e iletti: ‘Krediler faizsiz ötelensin’

Mustafa Gültepe

‘ÇÜRÜK FABRİKA MÜHÜRLENMELİ’

Aksöz, üretim tesislerinin depreme dayanıklılığının kontrolünün zorunlu olması gerektiğini belirterek, “Daha önce satın aldığımız bir fabrikada, güçlendirme yapmıştık. Güçlendirme yaptığımız yerde hiçbir şey yok. Bir sanayicinin bunun için harcayacağı para toplamda, tesise harcayacağı paranın yüzde 2’si, 3’üdür. Onun için bu güçlendirme konusu önemli. Konutların olduğu gibi bütün fabrikaların da elden geçirilmesi gerek. Orada biraz daha devletin de katkı sunması, çürükse bir şekilde gerekirse mühürlenmesi lazım” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!