Güncelleme Tarihi:
10’u 100 milyon doları aşan yıldız kategorisi olmak üzere 4 kategoride 724 ödülün dağıtıldığı ödül töreni ‘Türkiye Dokuma Atlası’ projesi kapsamında hazırlanan dokumalar özel bir gösteriyle başladı. Geceye Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı Ahmet Öksüz, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe ve çok sayıda sektör temsilcisi katıldı. Bakan Varank, gecede yaptığı konuşmada, “Dünyanın en büyük 5. tekstil üretici ve ihracatçısı konumuna yükseldik. Biz bunu çok daha ileri taşıyabilecek kabiliyete sahibiz. En kısa sürede biz dünya liderliğine oynayabileceğiz” ifadelerini kullandı.
İTHİB Başkanı Ahmet Öksüz ise 4 yıl önce bu kürsülerden Türkiye’yi en iyi 5 ihracatçı ülkesinden biri yapmak üzere verdiği sözü hatırlatarak, “Sözümüzü tuttuk. İtalya ve Güney Kore gibi ülkeleri geride bırakarak dünyanın en büyük 5. tekstil ihracatçısı olduk. Şimdi hedefimiz ilk 3” dedi. Geride kalan dönemde küresel tekstil ihracatından alınan payı ise yüzde 3.6’ya çıkararak tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştırdıklarına dikkat çeken Öksüz, şöyle devam etti: “Bu başarı sadece ihracatla kalmadı daralmaya rağmen Türkiye, aynı zamanda tekstil üretiminde de dünyanın 5. büyük ülkesi olma başarısını gösterdi. Son 2 yılda gerçekleştirilen 3 milyar doların üzerinde yeni yatırımla üretimde basamak atlamaya devam edeceğiz. Bu yeni yatırım atağı ile Türk tekstiline dünyada ilk 3 yakışır. Altyapımız nitelikli ihracat gücümüz ve entegre üretim yapımız ile bu hedefe ulaşacak güce sahibiz.”
24 MİLYAR DOLAR
TİM Başkanı Mustafa Gültepe de, “Türk tekstili, 200’ü aşkın ülkeye yaptığı ihracatla, tüm dünyada markalaştığımız sektörlerin başında geliyor. Yaşadığımız pek çok krize rağmen, tekstil sektörümüz ihracatını ilmek ilmek işleyerek; hep daha fazlasını hedefledi. 200’ü aşkın ülkeye ihracat demek; 8 milyara yaklaşan dünya nüfusunda hemen hemen herkesin Türk kumaşını görmesi, kaliteyi hissetmesi ve yaşaması demek. Yılın 9 ayını geride bıraktık. Tekstil ve hazır giyimin 9 aylık ihracatı 24 milyar dolara ulaştı. Bu tablo bize tekstil ve hazır giyimin Cumhuriyet tarihinin en yüksek ihracatına gün saydığını gösteriyor. İki sektörümüzün bu yıl 32 milyar doları geçeceğine yürekten inanıyorum” dedi.
BAKAN VARANK: KÜRESEL PAZARLARLA REKABET EDİYORUZ
Bakan Varank konuşmasında Dokuma Atlası Projesi’ne de işaret ederek, “Bu proje aslında tekstil sektörümüzün gücünü gösteriyor. Zamanında birilerinin beğenmediği sektör, bugün sizlerin gayretiyle tüm dünyaya üretim yapıyor. Sektör; Ar-Ge, tasarım ve inovasyonu merkezine alan yaklaşımla, küresel pazarlarda rekabet edecek ürünler artık ülkemizde üretiliyor. Hazır giyim ile birlikte 30 milyar doları aşan ihracat da bunun en büyük kanıtı. İhracata değer katmak, aslında Türkiye’ye değer katmak demektir. Bu sebeple ülkemize değer katan yatırım, üretim, istihdam ve ihracat vizyonumuza omuz veren cengaverlerimizi ödüllendirmek istedim” diye konuştu.