‘Yerli üretici ithalata karşı korunmalı’

Güncelleme Tarihi:

‘Yerli üretici ithalata karşı korunmalı’
Oluşturulma Tarihi: Ekim 02, 2022 07:00

Türk tekstil sektörünün çatı kuruluşu İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB), Kahramanmaraş’ta bir araya geldi.

Haberin Devamı

İTHİB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Öksüz ve yönetim kurulu üyelerinin katılımıyla gerçekleşen organizasyonda sektörün bugünü ve geleceği değerlendirildi. Türkiye’de tekstil üretiminin modern altyapısı ve entegre üretim gücüyle dünyada sayılı ülkeler arasında yer aldığını ifade eden İTHİB Yönetim Kurulu Başkanı Öksüz, tekstil sektörünün tüm alt ürün gruplarında güçlü üretim ve ihracat ağına sahip olduğuna dikkat çekti. Öksüz, yatırım yapan üreticinin ithalata karşı korunması gerektiğine de dikkat çekti.

ÜRETİM 78 MİLYAR DOLARA ULAŞTI

Sektörün güçlü üretim yapısı ile farklılaştığını dile getiren Öksüz, sözlerini şöyle sürdürdü: “2021 yılında tekstil sektörünün üretimi 49 milyar dolara ulaştı. Bu rakamın daha net anlaşılabilmesi için geçmiş yıllara da bakmak gerekir. 2017’de tekstil sektörünün üretim değeri, 38.6 milyar dolar, 2018’de 38.2 milyar dolar, 2019’da ise 38.1 milyar dolardı. Pandemi etkilerinin en güçlü şekilde hissedildiği 2020’de ise bu veri 36 milyar dolara kadar geriledi. 2021 yılında ise Türkiye’nin rakip ülkelerden pozitif ayrışmasıyla birlikte üretim 49 milyar dolara kadar yükseldi. Söz konusu yıllar içinde hazır giyim sektörünün üretimi de yükseliş gösterdi. Hazır giyim sektörü 2021’de ise 29 milyar dolarlık üretim gerçekleştirdi. Böylece 2021 yılında tekstil ve hazır giyim sektörünün üretim değeri 78 milyar dolara yükseldi. Tekstil ve Sektörün haksız rekabetle baş başa kaldığına belirten Öksüz, “İhracattaki artış, ülkemize döviz kazandırmak bizim milli sorumluluğumuz. Ancak ithal ürünler konusunda sektörümüz haksız rekabetle karşı karşıya. Pandemi sürecinde üreticilerimiz iplik ve kumaş sektöründe çok büyük yatırımlara imza attı. Bu yatırımlar sayesinde üretim kapasitesi yükselirken, ihracatın artışı noktasında da büyük fayda sağladı.

 

Haberin Devamı

‘ACİL ÖNLEM ALINMALI’

Türk üreticiler büyük yatırımlara imza atarken, dampingli ürünlerin ülkemize çok yoğun bir şekilde giriş yapması ve ithal ürünlere uygulanan ilave gümrük vergilerinin düşük kalması üreticilerimizi zor durumda bıraktı. Yaşanan bu durum yerli üretim yapan firmaların haksız rekabetle karşı karşıya kalmasına sebep oldu. Yerli üretici maliyet baskısıyla üretime devam etmeye çalıştı. Bu esnada ithalatta da rekor seviyede artış yaşandı. İthalatın rekor seviyede artmasının çeşitli nedenleri var. Bunların en başında özellikle Asya Ülkelerinin dampingli ihracat yapması geliyor. Eğer bu sorunlar karşısında acil önlem alınmazsa 78 milyar dolarlık dev bir büyüklüğe ulaşan üretimde düşüş yaşanması kaçınılmaz olacak” ifadelerini kullandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!