Ülkemiz birçok değerli sanatçıya, şaire, ressama, müzisyene ev sahipliği yapmış ülkelerden biridir. Oldukça geniş bir etnik yapıya sahip olan ülkemizde çok farklı alanlarda sanatçılar yetişmiştir. Bazı sanatçılar ise birden fazla alanla ilgilenmiş ve tarihe adın kazımıştır. İşte bu sanatçılardan bir tanesi de Osman Hamdi Bey’dir. Osman Hamdi Bey Türkiye Tarihi için oldukça önemli sanat faaliyetlerine imza atmış kişilerden biridir. Osman Hamdi Bey ve Osman Hamdi Bey Evi ve Müzesi ile ilgili detayları derledik.
#Osman Hamdi BeyAlzheimer hastalığına dikkat çekmek ve bu konuda toplumsal bilinci artırmak amacıyla çekilen "Sadan Hanım: Bir İstanbul Hanımefendisi" belgeseli 21 Eylül Dünya Alzheimer Günü’nde gösterime girdi. Film Sadan Ünüvar’ın hastalık sürecini anlatıyor. Peki, Sadan Ünüvar kimdir?
#Sadan Ünüvar4 Haziran 1876, Sultan Abdülaziz’in ölüm tarihidir. 145 yıl evvel 1.5 asırlık bir tarihçilik muamması ve tartışması da böylece başladı. Sultan Abdülaziz’in intihar ettiği Cerîde-i Havâdis gibi resmi olmayan bir gazetede ilan edilmişti ama aynı tarihten beri öldürüldüğü de dile getirilmektedir. İkinci iddia bir müddet sonra mahkemelere neden oldu.
#YAZARKaplumbağa Terbiyecisi tablosu, Osman Hamdi Bey'in tuval üzerine yağlı boğa ile yaptığı bir resimdir. Türk sanat tarihinde önemli bir yere sahip olan tabloda sekiz kaplumbağa ve kırmızı elbiseli bir derviş resmedilir. Dervişin elinde bir ney bulunur. Kaplumbağa terbiyecisi tablosu ve ressam Osman Hamdi Bey hakkında merak edilenleri sizin için derledik.
#Kaplumbağa Terbiyecisi Tablosu Kimin Eseridir?Önceki gün yapılan Kamu Personeli Seçme Sınavı’na, Türk resminin öncülerinden Osman Hamdi Bey’in geçen yıl Londra’da 6.3 milyon pound’a satılan eserinin hangisi olduğu sorusu damga vurdu. Sınava giren adayların çoğu bu soruya ‘Kaplumbağa Terbiyecisi’ yanıtını verdi. Oysa eser ‘En Pahalı Türk Resmi’ unvanını elinde bulunduran ‘Kur’an Okuyan Kız’ tablosuydu. Sınavdan çıktıktan sonra doğru cevabı öğrenen binlerce kişi sosyal medyadan paylaşım yaptı.
#YazarDaryo D. Beskinazi, ‘Melek Tokadı’ adlı öykü kitabında gerçekleri, görmek istemediğimiz, sormayı aklımıza bile getirmediğimiz gerçekleri çıkarıyor önümüze. Bir melek geliyor, sürprizini yapıyor. Kahraman ani bir refleksle gözünü kapatıyor. 1, 2, 3... Gözlerini açıyor ve her şey değişmiş oluyor.
#MELEK TOKADIKanal D'nin en sevilen dizilerinden olan Güneşin Kızları 32. son bölümü geçtiğimiz akşam ekrana geldi. Güneş'in İzmir'e dönmeye karar verdiği bu bölümden sonra merak edilen esas konu ise Güneşin Kızları 33. yeni bölümde neler olacak? İşte; Güneşin Kızları 33. bölüm 1. ve 2. fragmanı...
#Güneşin KızlarıBir Yeşilçam efsanesi... Dört yapraklı yoncanın parçası... İç ısıtan gülümsemesini yüzünden eksik etmeyen bir İstanbul hanımefendisi... Türk sinemasının en fazla ödüllü kadın oyuncusu... Hülya Koçyiğit, sinemamızın 100’üncü yıldönümünde 50’nci sanat yılını kutluyor. O kutlamaya biz de tarihten yapraklar araladığımız bu röportajla eşlik ettik...
Türk resminin en önemli isimlerinden Osman Hamdi Bey’in 1882’den günümüze gizli kalmış bir başyapıtı ortaya çıktı. 2004’te ‘Kaplumbağa Terbiyecisi’ isimli eseri 5.5 milyon liraya satılarak rekor kıran Osman Hamdi’nin ‘Cami Önü’ konulu eserinin bu kez müzeyedeye çıkış fiyatı 10 milyon lira ile satış rekorunun üzerinde.
Şükrü Küçükşahin’in annesinin vefatı üzerine kaleme aldığı “Annemmmm” yazısından çok etkilendim. Ve neden ben bugüne kadar okurlarıma olağanüstü bir kadın olan anneannemi anlatmadım diye hayıflandım. Annemi, gerçek Güzin Abla’yı, neredeyse benim kadar tanıyorsunuz ama onu doğurup eğiten anneannemi tanımıyorsunuz. Size onun öyküsünü yazmaya karar verdim...