Çocukluğumuzda arkadaşlarımız ile birlikte oynadığımız, gülüp eğlendiğimiz oyunların anılarımızda ve yaşantımızda ayrı önemi var. Bu oyunlar arasında asla unutamadığımız ve karşılıklı bilgi alışverişinde bulunabildiğimiz isim, şehir, hayvan oyunu da var. Bu oyunu yakından öğrenmek için i harfi ile başlayan hayvan, şehir, ülke, isim, eşya, bitki, çiçek, meyve, kuş ve ünlü (artist) isimlerini derledik.
#İ Harfi İle Başlayan İsimlerBODRUM’un geç de olsa hareketlenmeye, o renkli ve eğlenceli yüksek sezon enerjisini yeni yeni yakalamaya başladığı şu günlerde, yarımadanın dört bir yanındaki farklı mekanlarda partiler, etkinlikler, konserler de tüm hızıyla devam ediyor. Durum böyle olunca da özellikle temmuz ve ağustos ayında Bodrum’a akın edenlerden bize sıklıkla gelen, “Nerede kalalım?”, “Nerede yiyelim?”, “Bu senenin en popüler restoran / beach / hoteli hangisi?” gibi soruların ardı arkası kesilmiyor. Tabii ki farklı beklentilerdeki arkadaşlardan gelen bu sorulara her defasında onların zevk ve ihtiyaçlarına göre kişiselleştirilmiş cevaplar vererek adeta fahri concierge hizmeti de sunmuş gibi hissediyoruz kendimizi çoğu zaman. Bodrum’da yaşayan kişiler olarak eminiz benzer soru yağmurları size de geliyordur. “Kime nereyi tavsiye etsem beğenir?” diye kafanızı yorup zahmete girmeyin diye, biz sizin için tek tek deneyimleyerek, bu hafta da özellikle damağa olduğu kadar göze de hitap eden şık, kaliteli ve rafine mekanları paylaşmak istedik.
#1Bugün sizlere İspanya'da yediğim, evde yapması en kolay ama en lezzetli tariflerden birini paylaşmak istedim. Görüntüde hepimizin sevdiği patatesli yumurtaya benzese de, yumuşacık iç dokusu ve çıtır yüzeyi, içindeki soğanın patates ve yumurtayla muhteşem uyumu sayesinde bildiğimiz omletlerden çok üstte bir lezzet sizleri bekliyor. Şimdiden afiyet olsun!
#İspanyol OmletiBaşka ülkelere seyahat etmek, farklı güzellikler keşfetmek bir süreliğine hayal. O zaman gelin dünya mutfakları arasında bir tura çıkalım ve cazibe merkezi ülkelerin yemek kültürlerini anlamaya çalışalım. Hatta bununla da yetinmeyelim bu değişik ülkelerin klasik lezzetlerini kendi mutfağımıza taşıyalım...
#Ebru ErkeKuzey Avrupalılar Mayorka’ya bayılır. İspanya kıyılarına 200 kilometre uzaklıktaki Akdeniz adasına en çok rağbet gösterenler kum, güneş, deniz üçlüsünün peşindeki İngiliz, Alman ve İskandinavlar. Temmuz-ağustosta, yani turizm sezonunun doruğunda ucuz turların çılgın partileri seven müşterileri dolduruyor adayı. Diğer dönemde ise Katalan kökenliler ağırlıkta. Adada, başkent Palma’nın Ortaçağ’dan kalma dar sokaklı tarihi merkezinden gözden uzak dağ köylerine, zeytin bahçelerine keşedecek pek çok detay var.
#Mayorka AdasıBen her zaman yazlık ve kışlık yerleri mevsimleri dışı seviyorum. O sakinlik, dinginlik hoşuma gidiyor. Hem de mevsiminde yükselen fiyatlar çok daha makul hale geliyor. Uludağ ya da Kartalkaya’ya neden sadece iki ay gidilir, onu da anlamam. İlkbahar ve sonbaharda da o kadar güzel oluyor ki doğa.
#Müge Akgünİspanya’nın Endülüs bölgesinde lezzet duraklarını keşfim sürüyor. Dünyanın en muhteşem karideslerini, en leziz Rus salatasını, en orijinal tabakları burada tattım. Gelen hesabı gördükten sonra takdir ve hayranlığım bin kat arttı.
#EndülüsSevilla yaklaşık 800 yıl Arap egemenliği altında kalmış ve bu egemenliğin miraslarını hakkıyla taşıyan İspanya’nın en özel şehirlerinden… Atmosferi, kültürü, yemekleri ve rahat insanlarıyla Sevilla bende ayrı bir iz bıraktı. Hatta Murillo ve Velazquez gibi birçok ünlü ressam eserlerini bu güzel şehirde vermiş. Cervantes Don Kişot’u Sevilla Hapishanesi’nde yazmış. İşte size Sevilla gezi rehberi…
#GezginTapas barları, şık restoranları ve kıpır kıpır kafeleriyle Madrid, her mevsimde ışıklar içinde yaşayan bir başkent. Kendilerine 'Madrilenos' diyen şehir sakinlerinin yemek kültürü ise harika... Erken saatlerde yaptıkları hafif bir kahvaltıyla güne başlıyorlar, akşamüstü de 'tapas' ile keyiflerine keyif katıyorlar. Bir haftamı Madrid'e ayırdım ve sizin için en güzel lezzet mekânlarını dolaştım. İşte Madrid lezzet rehberi...
#MadridBozulmamış dokusuyla Madrid hâlâ keşfedilmeyi bekleyen bir cennet. Şehrin her yanından yaratıcılık fışkırıyor. Tarihi meydanları, restoranları, sanat galerileri, parkları ve sıcak insanlarıyla kendimi Pedro Almodovar’ın filmlerindeymişim gibi hissettim. Madrid, cazibesiyle sizi hemen kendine âşık edecek bir şehir değil de, daha çok tanıdıkça seveceğiniz biri gibi…
#MadridModa’nın butik lokantalarından ‘Hola! Panini & Tapas’, uyarlaması zor İspanyol tapas mutfağının hakkını fazlasıyla veriyor, İstanbul’da son zamanlarda açılan en kayda değer mekanlardan biri olarak parlıyor. Mutlaka rezervasyon yapın gitmeden.( *Hola: İspanyolcada ‘merhaba’ demek)
#Vedat MilorMehmet Yaşin'in Hürriyet gazetesi için yaptığı röportajlar, "Yemek Sırları" adı ve Doğan Kitap etiketiyle yayımlandı. Ahmet Hakan, Ayşe Arman, Doğan Hızlan, Elif Şafak, Nazlı Ilıcak, Yılmaz Özdil gibi yazarların yanı sıra, aralarında Cem Yılmaz, Can Bonomo, Hülya Avşar, İvana Sert, Serra Yılmaz, Yıldız Kenter'in de bulunduğu 81 ismin Yaşin'e verdiği yanıtları bu kitaptan okuyabilirsiniz.
Sörf için Alaçatı ne ise, planör için İnönü o. Dünyanın sayılı planör merkezlerinden biri Eskişehir’de. Uzun süre hak ettiği ilgiyi göremedi ama şimdi moda. Okul, sınıf, dernek, şirketçe ya da münferit, herkes planör yapmaya Eskişehir’e taşınıyor. Ben Hillside ekibiyle gittim. Planöre binmeyi tatlı tatlı sandal sefası zannediyorsanız yanılıyorsunuz. Dönmeler, taklalar, burgular derken korkudan kendi sala’mı duydum.
İspanya’nın en büyük iki şehrinden biri olan Madrid (diğeri Barcelona) çok canlı; özellikle haftasonları, Londra, Paris gibi diğer metropollerden akın akın insan geliyor. Neredeyse, 24 saati yaşayan bir metropol. Ne zaman dinleniyorlar diye kendi kendinize sormadan edemiyorsunuz. Her yaştaki insanı gerek tek başına gerekse de bir arkadaş grubuyla birlikte, günün her saatinde, bir bar ya da kafeteryada görebilirsiniz.