Dünyada ve Türkiye’de meslek hastalıkları arasında en yaygın görülen işitme kayıplarına gürültünün sebep olduğuna vurgu yapan Uzman Odyolog Hilal Nur Ficil, işyeri taramalarının önemine değindi. Ficil, “Gürültüye bağlı işitme kayıpları önlenebilir ama tedavisi yok” diye konuştu.
#Uzman OdyologTelefonun icadı ile tanınan Alexander Graham Bell aslında işitme kayıplı bireylerin sessizliğini ortadan kaldırmaya çalışmıştı. İşitme engelli annesinin ve eşinin duyamadığı sesleri kaydetmeyi başaran Bell’in işitme engelliler için yapmış olduğu çalışmalarından dolayı ünlü bilim adamına ithafen doğum yılı olan 3 Mart 1947 tarihi, tüm dünyada Dünya İşitme Günü olarak kutlanmaktadır. Dünya İşitme Günü için Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) bu yıl için belirlediği tema “Herkes için işitme kontrolü!” oldu. Gelin işitmenin bilinmeyen yüzüne hep birlikte bakalım.
#İşitme KaybıHavaların soğumasıyla birlikte çocuklarda işitme kaybı sorunlarının artış gösterdiğine dikkat çeken uzmanlar, ailelere soğuk mevsimlerde çocuklarda yaşanan kulak ağrılarını önemseme çağrısında bulundu. Uzmanlar durumun farkına varılamaması durumunda, çocukların ilerleyen dönemlerde geçici işitme kayıpları ile karşı karşıya kalabileceği uyarısında bulundu.
#Kulak SağlığıBu konumuzda ses kirliliğini ele alacağız ve işleyeceğiz. Ses kirliliğinin getirdiği zararları ve bunun nasıl oluştuğuna dair bilgiler öğreneceğiz. Aynı zamanda kimleri ve nasıl etkilediğini de öğrenmiş olacağız. İşte 4. sınıf fen bilimleri ses kirliliği konu anlatımı.
#4. Sınıf Fen Bilimleri Ses Kirliliği Konu AnlatımıApple, bu yıl ilk kez sadece internet üzerinden gerçekleştirdiği Dünya Yazılım Geliştirici Konferansı (WWDC 2020) kapsamında watchOS 7'yi tanıttı. Peki Apple Watch'ları baştan sona değiştirecek yeni watchOS sürümü beraberinde ne gibi yenilikleri getiriyor?
#Watchos 7Apple, önde gelen akademi ve araştırma kurumlarıyla işbirliği içinde, şimdiye dek sağlanan katılımcı sayısından daha fazlasına erişebilecek üç tıbbi çalışmayı duyurdu. Bu çalışmalar; akademik tıbbi kurumlar, sağlık örgütleri ve müşterilerin Apple ürünlerini bir araya getirerek tıbbi araştırmaları yapma yöntemlerini demokratikleştiren yeni Research uygulamasında bulunabilecek.
#AppleKafa travmaları, baş boyun bölgesinde radyasyona maruz kalmak, kan dolaşımı bozuklukları, kan hastalıkları, sistemik veya kulak tutulumu yapan enfeksiyonlar ve tümörler kulak sağlını olumsuz etkileyebiliyor. Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Bölümü’nden Prof. Dr. Mustafa Asım Şafak, kulak ve işitme sağlığı hakkında bilgi verdi.
#İşitme Sağlığını KorumakGünümüzde 10 kişiden biri işitme kaybı sorunu yaşasa da Dünya Sağlık Örgütü, bu soruna yol açan faktörlerin yüzde 60′nın önlenebilir olduğuna dikkat çekiyor. Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Ali Titiz ancak, günümüzde gürültü seviyesinin artması ve maruz kalınan sürenin uzamasının, kulağımızda ciddi ve geri dönüşü olmayan hasar oluşturabildiğini söylüyor.
#İşitme KaybıYaşlanmayı durdurmak hatta tersine çevirmek, son dönemde herkesin hedefi haline geldi. Kimi sağlıklı beslenip spor yaparak bu hedefe ulaşmaya çabalarken, 'biyohacker'lar buna alternatif terapi yöntemlerini de ekliyor. O biyohacker'ların en tanınmışlarından biri olan Kayla Barnes-Lentz, takvim yaşıyla biyolojik yaşı arasındaki 11 yıl farkı nasıl elde ettiğini anlattı.
#SağlıkYaş almaya başlayan erkeklerin fiziksel ve ruhsal sorunlarına çözüm arayan ‘50 ve Ötesi Erkekler İçin Gerçek Reçeteler’ kitabı yayımlandı. Farklı alanlarda uzman 28 doktorun hazırladığı rehber niteliğindeki kitapta cinsel aktivitenin kalp sağlığına etkisinden yaşlanmaya karşı ‘eksozom’ teknolojisine kadar pek çok konuya değiniliyor.
#Gizem CoşkunardaMax Wrathall spor sonrası arkadaşlarıyla verdiği kısa kahve molanın tadını çıkarıyordu, ta ki her şey kararana kadar. Yere yığılan Max aniden bir nöbet geçirdi. Bu, hayatında geçirdiği ilk nöbetti ve beyin tümörünün alınması için beş saat süren bir ameliyatla sonuçlanan korkunç bir olaylar zincirini başlatacaktı.
#Beyin TümörüDünyanın önde gelen uzmanlarından oluşan bir komisyonun yayımladığı rapor, çağımızın vebası demansla ilgili çok önemli veriler ortaya koydu. Buna göre neredeyse her iki demans vakasından biri kolayca ortadan kaldırılabilecek faktörlerden kaynaklanıyor. Peki ne bu faktörler ve beynimizi demanstan korumak için neler yapabiliriz?
#SağlıkMax Wrathall spor salonunun otoparkında arkadaşlarıyla sohbet ederken, hak ettiği bir kahveyi içmek için sabırsızlanıyordu. Max, arkadaşlarıyla verdiği kısa molanın tadını çıkarıyordu, ta ki her şey kararana kadar. Yere yığılan Max aniden bir nöbet geçirdi. Bu, hayatında geçirdiği ilk nöbetti ve beyin tümörünün alınması için beş saat süren bir ameliyatla sonuçlanan korkunç bir olaylar zincirini başlatacaktı.
#Beyin TümörüSonbaharla birlikte özellikle COVID-19 gibi solunum yolları rahatsızlıklarının iyice arttığı bir döneme giriyoruz. Ayrıca şimdi bir de dünya genelinde Batı Nil ateşi ve maymun çiçeği virüsü (MPOX) gibi hastalıklar da kendini gösterdi. Kırım Kongo kanamalı ateşi de çok konuşulmayan önemli bir sağlık sorunu. “Bu hastalıklar nasıl riskler taşıyor ve yeni salgınlara neden olabilir mi” diye sorduk.
#COVID-19Yaşlanmanın kaçınılmaz olduğunu hepimiz biliyoruz. Fakat dürüst olalım eğer yapabilseydik birçoğumuz bu süreci yavaşlatmak isterdik. Şimdi yeni bir araştırma bizi bu olasılığa bir adım daha yaklaştırmış gibi görünüyor…
#Uzun Ömrün SırlarıGeçtiğimiz hafta saldırıya uğrayan eski ABD başkanı Donald Trump'ın ek güvenlik taleplerinin Gizli Servis tarafından iki yıl boyunca reddedildiği ortaya çıktı. Rapor ABD gündemine bomba gibi düşerken, ABD başkanı Joe Biden'ın üzerindeki 'çekil' baskısı da giderek arıyor. ABD medyasına göre Trump ve ekibi tüm senaryolar için saldırı hazırlıklarına başladı.
#ABDYeni bir araştırma, otizmin tanısını koymada devrim niteliğinde bir yöntemi gözler önüne serdi. Bilim insanları, 1600'ün üzerinde dışkı örneğini inceleyerek otizmli çocuklarda benzersiz biyolojik işaretler tespit etti. Bu çığır açan keşif, otizm tanısındaki belirsizlikleri ortadan kaldırıyor. Peki bu gelişmeyi nasıl yorumlamak gerekiyor? Artık tam teşhisin konması için 3-4 yıl beklemek gerekmeyecek mi? İşte araştırmanın detayları ve uzman görüşleri...
#Sağlık