Ankara Sıhhi Tesisatçılar Odası Başkanı Murat Erturan, kış öncesi kombi ve radyatör bakımının önemine dikkat çekerek “Bakımı yapılmış sağlıklı bir kombi, bakımsız bir kombiye nazaran doğalgaz faturasında yüzde 40 tasarruf sağlar” dedi.
#Ankara Sıhhi Tesisatçılar Odası BaşkanıCovid-19 pandemi sürecinde yaşanan sokağa çıkma yasakları, evde kal uyarıları sonucu pek çok metropolde hava kirliliğinin azaldığı gözlemleniyor. NewYork’dan Hong Kong’a Paris’den İstanbul’a kadar pek çok ünlü kentin havasının temizlendiği salgın süreci ardından yeni normal yaşama dönüldüğünde kirlilik tekrar eski hâli alabilir. Kim bilir belki de artık fosil yakıtla çalışan arabalarımıza hoşça kal diyerek temiz havaya katkı sağlamaya devam etme zamanı gelmiştir.
#Serap Torun31 Mart’ta Türkiye’de seçimler var. Ama gerçek anlamda bu havaya girildiğini söyleyemem. Çünkü adaylar bizde geç açıklanıyor ve hatta en son günlere bırakılıyor. Ve biliyoruz ki; listeler Yüksek Seçim Kurulu’na verilinceye kadar da birçok değişiklik olabilir.
#1Konya'da Geyik Dağları'nın 2 bin 600 rakımında doğa gezgini Hasan Hüseyin Kahriman’ın bulup, DHA’nın da duyurduğu varlığı 2,5 milyon yıl öncesine dayanan 'sirk buzulu' (Çanak buzu, dağların yamaçlarında oluşur) varlığı bilimsel çalışmalarla kanıtlandı. 4 farklı üniversiteden akademisyenlerin hazırladığı makalede, "Geyik Dağı’na yapılan arazi çalışması ile güncel buzulların varlıkları doğrulanmıştır. Bu çalışma aynı zamanda bilimsel olarak Geyik Dağı’nda güncel bir buzulun varlığını tanımlayan ve doğrulayan ilk çalışmadır. 2010 yılından 2023 yılına kadar yani 13 yıllık sürede ise buzulların yüzde 82’sinin eridiği görülmüştür. Küresel sıcaklıkların giderek arttığı bu dönemde önümüzdeki yıllarda buzulların tamamen ortadan kalkacağı da ifade edilebilir" denildi.
#KonyaKonya'da Geyik Dağları'nın 2 bin 600 rakımında doğa gezgini Hasan Hüseyin Kahriman’ın bulup, DHA’nın da duyurduğu varlığı 2,5 milyon yıl öncesine dayanan 'sirk buzulu' (Çanak buzu, dağların yamaçlarında oluşur) varlığı bilimsel çalışmalarla kanıtlandı. 4 farklı üniversiteden akademisyenlerin hazırladığı makalede, "Geyik Dağı’na yapılan arazi çalışması ile güncel buzulların varlıkları doğrulanmıştır. Bu çalışma aynı zamanda bilimsel olarak Geyik Dağı’nda güncel bir buzulun varlığını tanımlayan ve doğrulayan ilk çalışmadır. 2010 yılından 2023 yılına kadar yani 13 yıllık sürede ise buzulların yüzde 82’sinin eridiği görülmüştür. Küresel sıcaklıkların giderek arttığı bu dönemde önümüzdeki yıllarda buzulların tamamen ortadan kalkacağı da ifade edilebilir" denildi.
#Geyik DağıGünümüzde besinler mevsiminde taze taze tüketilirken bazı durumlarda ise kurutularak tüketilmesi gerekiyor. Sarımsak da belli metotlar ile kurutulan bu besinler arasında sayılabilir. Sarımsak nasıl kurutulur ve saklanır? Evde taze baş, yaş ve yeşil sarımsak kurutma ipuçları nelerdir? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
#SarımsakSelçuk Yaşar Ödülü'nün bu yılki sahibi Kaliforniya Üniversitesi Riverside Kampüsü Elektrik ve Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mihri Özkan oldu. Sıfır karbon emisyonlu elektrikli arabalar teknolojisi, Lityum iyon pil ve süper kapasitör teknolojileri, temiz enerji teknolojileri ve sürdürülebilir üretim teknolojisi konularında çalışmaları olan Prof. Dr. Özkan, Kaliforniya Üniversitesi'nin 112 yıllık tarihinde 'Mucit Ödülü' alan ilk kadın akademisyen olma gururunu da taşıyor.
#Selçuk Yaşar ÖdülüAlerjiler her zaman hayatımızdaydı ama son zamanlarda bu konudaki şikayetleri çevremizde çok daha sık duyar olduk. Kiminin polene kiminin çeşitli besinlere kiminin de hayvanların tüyüne kısaca hemen herkesin bir şeylere alerjisi var. Peki alerji vakalarında son dönemlerde gerçekten de bir artış var mı, yoksa her zaman bu kadar yaygın mıydı? Uzmanlar yanıtladı…
#SağlıkDünya'da sadece Van Gölü'nde yaşayan ve üremek için tatlı sulara ihtiyaç duyan inci kefalinin göç yolundaki en büyük çay olan Bendimahi Çayı, kuruma noktasına geldi. Endemik bir tür olan inci kefalinin Van Gölü'ndeki varlığını sürdürmesinin, yaz aylarında başarılı bir üreme gerçekleştirmesine bağlı olduğunu belirten Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Akkuş, göç yolundaki en büyük akarsu olan Muradiye ilçesindeki Bendimahi Çayı'nın 23’üncü kilometresinde, sulama regülatörünün şu anda çay yatağındaki bütün suyu tamamen tarımsal sulamaya aktardığını ve bu nedenle tamamen kuruma noktasına geldiğini söyledi.
#İnci KefaliLaptoplar, çok fazla çalıştığı zaman ısınabiliyor. Her laptopun tolere edilebilen bir ısınma payı bulunur. Masaüstü bilgisayarlarda ise ısınma, fan kasanın arkasında bulunduğu için çok fark edilmez. Laptopun zarar görmemesi için soğutmak gerekir. Laptop nasıl soğutulur sizler için derledik.
#LaptopYenikapı ve Zeytinburnu açıklarındaki kirlilik dron ile görüntülendi. İnce uzun bir şerit halinde gözüken kirlilik müsilaj olarak yorumlandı. Geçtiğimiz gün de TBMM Müsilaj Araştırma Komisyonu'nun TBMM Başkanı Mustafa Şentop'a sunulan raporunda müsilaja neden olan faktörlerin yanında, kontrolü ve önlenmesine ilişkin öneriler yer aldı. Öte yandan raporda çarpıcı detaylara yer verildi.
#İklimBaşta Marmara Denizi olmak üzere denizlerdeki müsilaj kâbusu için rapor hazırlandı, müsilajın nedeni açıklandı. TBMM Müsilaj Araştırma Komisyonu, 400 sayfalık raporunu dün Meclis Başkanı Mustafa Şentop'a da sundu. Raporda müsilaja neden olan faktörlerin yanında kontrolü ve önlenmesine ilişkin öneriler yer aldı. "Marmara Denizi'nde müsilaj oluşumunda en önemli faktör sudaki besin maddeleri oranının artmasıdır" denilen raporu hazırlayan komisyon başkanı Mustafa Demir, biyolojik arıtma tesislerinden geçmeden Marmara Denizi'ne atık su verilmemesi gerektiği uyarısında bulundu. "Cumhurbaşkanımızın talimatıyla yasal çalışmaların alt yapısına başlandı" diyen Demir, hedefin Marmara'ya atık suların verilmemesi olduğunu belirtti.
#MüsilajGeçtiğimiz yazın ortasındaydık. Türkiye bir taraftan dünyayı sarmalayan pandemi ile boğuşurken bir taraftan da Marmara’yı kaplayan müsilaj sorunuyla karşı karşıya kalmıştı. Üzerine çok konuşuldu, yazıldı, çizildi. Ancak yazın sonuna doğru ortadan kalkan müsilaj gündemden de düşüverdi. Peki ama sorun bitmiş miydi?
#MüsilajRuhsatsız kuyuların ve yapay göletlerin domino etkisi yaparak birçok gölü haritadan sildiğini söyleyen Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Başkanı Erol Kesici’ye göre, açılan kaçak su kuyuları ve su politikalarındaki yanlışlar, Göller Yöresi’ni adım adım felakete doğru götürüyor.
#Kaçak KuyuSonbahar ekinoksunun başlamasına günler kala hala yazın sıcak günlerini yaşıyoruz. Hala etkisini gösteren Covid-19 virüsüyle yeniden kapanma sürecine girme ihtimalinin yarattığı endişenin de etkisiyle, açık alanlarda mümkün olduğunca sık vakit geçirmeye çalışıyor birçoğumuz. Her ne kadar günümüzde normal şartlardaki mevsim özelliklerinden tam anlamıyla bahsedemiyor olsak da 23 Eylül günü, yaz mevsiminin bitip sonbahar mevsiminin başladığı gündür.
#Sanat AktiviteleriYağmur mu yağacak, güneş mi açacak, kış sert mi geçecek? Yüzyıllardır çiftçiler ve denizciler tarafından kullanılan hava tahminleri yöntemleri iklim değişikliğinin etkilerini belirgin bir şekilde hissettiğimiz bu dönemde bir çare olabilir mi? Böcekler havayı önceden tahmin edebilir mi?
#BöcekAkıllı telefonlar, kötü amaçlı yazılımlar tarafından saldırıya uğramaktan çok uzak gibi görünebilir. Fakat her gün kullandığımız telefonların içerisinde neler olabileceğini tahmin bile edemezsiniz. Bu virüslerin bazıları çok açıkken, diğerleri para veya bilgi çalmak için daha incelikli bir düzenle oluşturulur. Peki, telefonunuzda virüs olduğunu nasıl anlarsınız? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Telefonda Virüs Nasıl Anlaşılır?Hayatın bir parçası haline gelen ve yediden yetmiş yediye herkesin kullanmakta olduğu telefonların bir takım aksesuarları bulunmaktadır. Bunlar arasında kılıf, kulaklık, kalem ve şarj cihazı dikkat çekmektedir. Özellikle şarj cihazlarının önemi daha fazladır. Çünkü telefonların gerekli olduğu enerji bu cihazlar üzerinden sağlanmaktadır. Bunun için şarj cihazının orijinal olmasında fayda vardır. Peki, iPhone marka orijinal şarj aleti nasıl anlaşılır? İşte, gerçek ve sahte iPhone şarj aleti ayırt etme yöntemleri.
#İphone Orjinal Şarj Aleti Nasıl Anlaşılır?Böcekler konusunda uzman bilim insanları, son zamanlarda İstanbul'da görülmeye başlayan Asya Kaplan Sivrisineği'nin, seller ve yıllık toplam yağış miktarları dikkate alındığında Karadeniz Bölgesi'nde de ciddi bir tehdit haline gelme potansiyelinin bulunduğunu bildirdi.
#Güneydoğu AsyaHer yaz mevsiminde korkulu rüyamız haline gelen sivrisinekler bu yıl da 'kanlı' yüzünü göstermeye başladı. İlaçlama başta olmak üzere birçok önlem alınıp mücadele için çeşitli yöntemler üzerine kafa yorulsa da durum her geçen yıl kötüye gidiyor. Küresel ısınma bunun en acı sebeplerinden. Uzmanlara göre "Daha önce hiç görmediğimiz bir sineği bile artık bölgemizde görebiliriz.” Peki vatandaş sivrisinekler için nasıl önlem alabilir? İşte sivri kâbusunun gidişatı ve arasında 'çiçekli' önlemin de yer aldığı, bireysel mücadele yöntemleri...
#SivrisinekKuraklık haritalarında Türkiye'nin büyük bölümü 'olağanüstü kurak', 'çok şiddetli kurak', 'şiddetli kurak' olarak gösteriliyor. Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mehmet Levent Kurnaz, Antalya için ürküten sözler söyledi. 2100 yılında Antalya'nın ikliminin aynen Kahire gibi olacağını söyleyen Kurnaz, ''Çukurova, Urfa, hepsi aynı şekilde olacak. Bu yüzyılın sonunda sıcaklıklar büyük ihtimalle 4-5 derece artmış olacak" dedi. 2100 yılında Antalya'da turizm olmayacağını savunan Prof. Dr. Kurnaz, “İnsanlar sıcaktan düşüp ölecek. Tamamen içeride ve klimayla yaşayabilecek böyle günlerde. Bu durumu ancak iklim değişikliği önlenebilirse değiştirmek mümkün'' diye konuştu.
#Antalya