Atık suyu kazandıralım

Güncelleme Tarihi:

Atık suyu kazandıralım
Oluşturulma Tarihi: Haziran 04, 2020 23:22

Dünya Çevre Günü’nün bu seneki teması, koronavirüsün de etkisiyle “Biyoçeşitliliğin sağlanması” olarak belirlendi.

Haberin Devamı

Hem dünyada hem de Türkiye’de uzmanlar, ekosistemin sürdürülmesi amacıyla hayvan ve bitki türlerinin yaşamları ile su kaynaklarının korunması konularına dikkat çekiyor. Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Baran Bozoğlu da, çevre kirliliğinin önlenmesi ve biyoçeşitliliğin arttırılması için kentte yapılması gerekenlerle ilgili Hürriyet Ankara’ya açıklamalarda bulundu:

Atık suyu kazandıralım


KİRLİ AKIYOR

“Biyoçeşitliliği korumak için su kaynaklarımızı korumamız, doğru su kullanımı ve kirli suyun arıtılması lazım. Büyükşehir belediyelerinin su havzalarını, dere yataklarını korumaları, atık suyu arıtmaları gerekiyor. Ankara’nın da hem sanayi hem evsel atık sularını doğru yönetip arıtarak, kazandırması gerekli. Ama ne yazık ki bu konuda problemlerin başında Ankara Çayı’nın kirli akması geliyor. Öte yandan sanayi tesislerinden çıkan atık suyun da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İl Müdürlükleri tarafından denetlenmesi gerekiyor. Sanayide yapılacak büyük ölçekli şeylerin başında geliyor. Bunun yanında yağmur suları kentlerde arıtılmalı ve peyzaj alanlarında sulama suyu gibi yöntemlerle kullanılmalı.

TEMİZLİK VE DENETİM

Ankara’nın Tuz Gölü gibi çok önemli bir değeri var. Şereflikoçhisar bölgesinden yapılan atık su deşarjlarının durdurulması gerekiyor. Bu konu hem Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nı hem de Ankara Büyükşehir Belediyesi’ni ilgilendiriyor. Başta Tuz, Mogan ve Eymir olmak üzere biyoçeşitliliği sağlayan ve yüzlerce kuş türünü barındıran göl çeşitliliğine sahibiz aynı zamanda. Buralarda yapılacak kirlilik ve çevre temizleme çalışmaları, biyoçeşitliliğin canlanmasını sağlayacaktır. Ankaralılar daha sağlıklı bir çevrede yaşamlarını sürdüreceklerdir.

Haberin Devamı

* SANAYİ * ISINMA * TRAFİK

HAVA KİRLİLİĞİNE 3 BAŞLIKTA ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

Diğer çevre sorunlarından biri olan hava kirliliği konusunda da çözüm önerilerinde bulunan Bozoğlu, özellikle Siteler bölgesindeki hava kirliliğinin, son yıllarda tehlikeli boyutlara çıktığına dikkat çekti ve ekledi:
* Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Büyükşehir ve ilçe belediyeleri, Valilikler, il müdürlükleri, sağlık kuruluşları ve diğer tüm paydaşlar sorumluluklarını yerine getirmeliler. Sanayi tesislerinin denetimleri yapılmalı.
* ‘Ulaşımda Enerji Verimliliğinin Artırılmasına İlişkin Usul ve Esaslar’ hakkında bir yönetmelik yayımlanmıştı. Bu yönetmelik kapsamında düşük emisyon bölgelerinin belirlenmesi öngörülüyordu fakat hiçbir belediyemiz bu yönde somut adımlar atmadı. Ankara’dan örnek vermek gerekirse Bahçelievler, Kızılay gibi farklı bölgelerde trafikten arındırılmış, yaya odaklı bölgeler hayata geçirilmeli. Trafiğin yanı sıra toplu taşımanın planlanması sağlanabilir.
* Özellikle ekonomik koşulları yetersiz olan vatandaşlarımızın yoğun olduğu bölgelerde ısınmaya bağlı olarak hava kirliliğinin fazla olduğunu göz önünde bulundurarak, kömür yardımlarından ziyade farklı ısınma yöntemleri konusunda yardımcı olunmalı.
* Hava kirliliği ve iklim krizi dikkate alınıp, öncelikler hedeflenerek kentlerin planlanması gerekiyor.

MADENCİLİK DURDURULDU

Haberin Devamı

Bozoğlu, Çevre Mühendisleri Odası’nın 2014’ten bu yana açtığı davalar sonucu dün Danıştay kararıyla Tuz Gölü’nde göl ekosistemine zarar veren 11 madencilik projesinin de durdurulduğunu ifade etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!