Türkçede yer alan bazı ekler kelimelere getirilerek farklı anlamlar ifade eden yeni kelimeler oluşmaktadır. Ek getirilen kelimelerin başında isim, sıfat ve fiil sözcükleri gelmektedir. Bunlara getirilen eklerden dolayı fiilimsi kavramı ortaya çıkmaktadır. Fiilimsiler tek başlarına anlamı olmayan ancak cümle içinde kullanıldığında anlam kazanan kelimeler olarak ifade edilmektedir. Peki, isim fiil nedir, ekleri nelerdir ve nasıl bulunur? Ad eylem örnekleri ile konu anlatımı nasıl olmaktadır? İşte, isim fiil hakkında tüm detayları derledik.
#EğitimEski Türkçe ile kaleme alınmış metinlerde ''bar'' şeklinde geçen var sözcüğü, 11. yüzyılda literatüre girdi. Bir şeyin mevcut durumda ya da gözle görünür olmasına var olmak denir. Kelime mecazen yaşamak anlamına gelir. Var kelimesinin içinde yer aldığı bazı kalıp ifadeler ve deyimler şu şekilde sıralanabilir: 1- Varsa yoksa 2- Varoluşçuluk 3- Varlık Ötesi. Bu sözcük cümle içinde hem fiil hem de isim olarak kullanılabilir. Örnek Cümleler: 1- İyi ki varsın. 2- Fazla kırmızı kalemi olan var mı? Var kelimesinin eş anlamlısı nedir? Var kelimesiyle eş anlamlı olan sözcükleri örnek cümlelerle birlikte derledik.
#TDKBir yapının temel parçası olmayıp sonradan ilave edilen şeylerin tümüne ek denir. Kelimenin fiil hali ''eklemek'' şeklinde yazılır. Örneğin: ''Yemeğe bir tutam karabiber ve kekik eklemeyi unutma'' Dilbilgisinde ekler yapım ve çekim eki olmak üzere ikiye ayrılır. Ek kelimesinden türetilmiş birçok tamlama ve birleşik isim günlük hayatta sıklıkla kullanılır. Örnekler: 1- Eklem 2- Ek Bina 3- Ekin 4- Ek Ders. Ek kelimesinin eş anlamlısı nedir? Ek kelimesiyle eş anlamlı olan sözcükleri örnek cümlelerle birlikte derledik.
#TDKGöktürklerde ve Oğuzlarda "Yanku" şeklinde yazılan Yankı kelimesi, 12. yüzyıldan beri erkek ismi olarak kullanılmaktadır. Ses dalgalarının üst üste binmesi sonucu, seslerin tekrar duyulmasına yankı denir. Yankının oluşabilmesi için sesin sert cisimlere çarpıp geri dönmesi gerekir. Osmanlıda bu kelimenin yerine aks-i seda tamlaması kullanılmıştır. Yankı isminin ne anlama geldiğini ve özelliklerini, isim analizinin merak edilenlerini sizler için derledik.
#YankıÇeşitli işlemlerden geçirilen bitkilerden ve gıda ürünlerinden elde edilen sıvıya yağ denir. Dünya genelinde en fazla kullanılan yağlar, ay çiçek ve zeytinyağıdır. Pamuk ve mısır gibi tarım ürünlerinden de yağ elde edilir. Vücutta depolanan hidrokarbonlar, yağ olarak adlandırılır. Bu kelime, aynı zamanda ''yağmak'' fiilinin köküdür. Yağmur ve yağış sözcükleri bu fiilden türetilmiştir. Yağ sözcüğünün eş sesli olarak kullanıldığı cümleler hakkında merak edilenleri derledik.
Eş sesli kelimeler, Türkçede yaygın olarak bulunmakta ve Türkçe öğrenimi sırasında da doğru şekilde kullanımlarının yapılması dil gelişimi adına oldukça önemlidir. Bu kelimelerden birisi de 'sol' kelimesi olarak adlandırılabilir. Hem terim anlam, hem fiil hem de isim kökü ile kullanılabilen 'sol' kesinlikle eş sesi kelimelerdendir. Anlamlarını ve cümle içinde nasıl kullanılacağı hakkında merak edilen tüm detayları derledik.
Tomruk ve kütüklerle yapılan, korkuluksuz deniz taşıtına sal denir. Sal, nehirlerde ve göllerde de yolculuk yapmak ve yük taşımak için kullanılır. Bu sözcük, Eski Türkçede tabut anlamına gelir. Sal, Karacaoğlan ve Yunus Emre gibi halk ozanlarının şiirlerinde tabut anlamında kullanılmıştır. Sal sesteş bir sözcük müdür? Cümle içerisinde hangi anlamlarda kullanılır sizler için ayrıntıları ile derledik.
Eş sesli kelimeler, Türkçenin zenginliğini yansıtan unsurlar arasında bulunmaktadır. Türkçede aynı şekilde yazıldığı halde farklı anlamlara gelen birçok kelime bulunmaktadır. 'Saç' bunlardan birisi olmakla hem fiil hem de isim anlamı taşımaktadır. Peki saç kelimesi kaç farklı anlamda kullanılır ve bunlarla ilgili cümle örnekleri nedir sizler için derledik.
Uyluk ile eklemin birleştiği kısma diz denir. Diz tıp dilinde tibia olarak adlandırılan bacaklarda yer alır. Ön kısmındaki en büyük kemiğe patella yani diz kapağı denir. Diz kelimesinden birçok yeni sözcük ve ikileme türetilmiştir. Örneğin diz dize, birlikte, yan yana olmak demektir. Televizyonda ve internette yayımlanan, en az on bölümden oluşan yapımlara da dizi denir. Diz eş sesli bir kelime midir sizler için ayrıntıları ile derledik.
Dal, kelimesi dilimizde farklı anlamlara gelecek şekilde kullanılan bir kelimedir. Okunuşu ve yazılışı aynı olmasına rağmen, dal kelimesi farklı anlamlara sahip olabilmektedir. İşte, merak edilen tüm detaylar.
Seçil kelimesi seçmek fiilinden türetilmiştir ve yaklaşık 3 asırdır kadın ismi olarak kullanılmaktadır. Sunulan en az iki seçenekten birini tercih etmeye seçmek denir. Seçmenin ikinci anlamı ise karar almaktır. Seçkin ve Seçkiner isimleri de aynı kökten türemiştir ve aynı anlama gelir. Seçil isim analizinde adın genel özelliklerini ve yanına yakışan isimleri sizler için derledik.
#SeçilEş anlamlı kelimeler, sıklıkla cümle içinde veya tek başlarına karşımıza çıkabilen kelimelerdir. Günlük konuşma ve yazın dilimizde büyük bir önemi olan bu kelimelerin kullanımlarını, Türkçemizdeki yerlerini Eş anlamlı sözcükler nedir? Eş anlamlı kelimeler konu anlatımı ve örnek listesi şeklinde konu başlıkları altında derledik.
#Eş AnlamlıDernek, insanların belli bir amaç için bir araya gelerek oluşturduğu topluluklardır. Dernekler herhangi bir kazanç amacı gütmeyerek toplumun faydasını gözetirler. Toplumun çıkarlarının bireysel çıkarlardan daha önemli olduğunu belirten dernekler her alanda kurulabilmektedir. Peki, dernek nedir? Nasıl kurulur şartları nelerdir? Dernekler ne işe yarar ve neden kurulur? İşte, dernek adı verilen topluluklar hakkında tüm ayrıntılar.
#DernekDilimizde bütün konular birbirleri ile bağlantılı olan ve aynı zamanda bir hayli öneme sahip durumda olan konulardır. Bunlardan bir tanesi de zarflar konusu olarak karşımıza çıkmaktadır. Sizin için Zaman zarfı nedir ve nasıl bulunur? Zaman zarfı örnek cümleleri ile konu anlatımı şeklinde belirlenmiş halde olan konu başlıklarını tüm detaylarıyla birlikte derledik.
#Zaman ZarfıHem eğitim konusunda hem de günlük yaşam açısından en önemli değil bilgisi konuları içerisinde türemiş sıfatlar gelir. Özellikle sıfat tamlaması olarak kullanılması ile beraber, aynı zamanda cümle içerisinde değerlendirilir. Peki türemiş sıfat nedir? Türemiş sıfatlar örnekleri ve cümleleri ile konu anlatımı üzerine merak edilenleri derledik.
#EğitimYeni yeni Arapça öğrenmeye başlayan bireyler için Munfasıl zamirleri öğrenmek oldukça önemlidir. Çünkü Munfasıl zamirlerin Arapçada oldukça önemli bir yerinin varlığı söz konusudur. Bundan dolayı da Arapça öğrenen kişilerin bu konuya hakim olmaları gerekmektedir. Munfasıl zamirler nedir? Arapçada muttasıl zamirler anlamları ve örnekleri ile konu anlatımını detaylarıyla derledik.
#EğitimSonuna geldiği sözcüklerin anlamını değiştiren eklere yapım eki adı verilir. Yapım ekleri aynı zamanda sözcüklerin türünü de değiştirir. Fiilden isim yapan eklerin haricinde isimden fiil yapan ekler de cümle içerisinde yüklem olarak görev almaktadır. Sizin için İsimden fiil yapan ekler nedir ve hangileridir? Örnekleri ile konu anlatımını tüm detaylarıyla derledik.
#EğitimKelimelerin yapısını ve anlamını değiştiren eklere yapım eki denir. Yapım ekleri hem isim hem de fiil soylu kelimelere getirilebilir. Örneğin baş, kafa anlamına gelirken, başlamak, bir şeyi ilk defa yapmak demektir. Baş kelimesi cümle içerisinde isim, başlamak ise fiil olarak kullanılır. Fiilden fiil yapan ekler nedir ve hangileridir tüm detayları ile derledik.
#EğitimSpor Kulüpleri ve Spor Federasyonları Kanunu Teklifi, önceki gün Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu'nda kabul edildi. Avukat Dr. Rezan Epözdemir, kanuna dair tüm merak edilenleri anlattı.
#Rezan EpözdemirKökteş kelimeler bir Türkçe dersi konusudur. Bu bakımdan kökdeş konusunda önemli ölçüde bilgi sahibi olunması Türkçe dersindeki bu konuda başarı elde etmek noktasında oldukça büyük önem taşımaktadır. Kökteş ne demek ve kökteş sözcük nedir? Kökteş kelimeler ve özellikleri konu başlıklarını tüm dikkat çekici nitelikteki detayları ile birlikte derledik.
Bileşik fiiller kendi aralarında birkaç çeşide ayrılmaktadır. Özellikle Türkçe dersinde sıklıkla karşılaştığımız bileşik fiillerden olan kurallı bileşik fiiller dilimiz için önemli fiillerden birisidir. Gün içerisinde de sıklıkla kullanılan kurallı bileşik fiiller merak edilmektedir. Peki kurallı birleşik fiil nedir, ekleri ve türleri nelerdir? Kurallı birleşik fiil örnekleri ile konu anlatımını sizlere detaylıca derledik.
#EğitimYardımcı fiiller, isim soylu kelimelerin yanına getirilerek bu kelimelerden birleşik fiil yapar. Örneğin ''yardımcı'', isim soylu bir sözcüktür. ''Yardımcı olmak'' ise cümle içerisinde birleşik fiil olarak kullanılır. Yardımcı eylemler, fiil soylu sözcüklerle de kullanılabilir. Örneğin: ''Yapıp etmek'' Yardımcı fiil nedir ve ne zaman kullanılır tüm detayları ile derledik.
#Eğitimİsim soylu kelimeleri miktar, yoğunluk, renk ve biçim bakımından niteleyen sözcüklere sıfat denir. Sıfatlar ek aldığında cümle içerisinde adlaşmış sıfat fiil olarak kullanılabilir. Örneğin: ''Yorulan kişiler ara verebilir.'' cümlesinde yorulan kelimesi sıfattır. ''Yorulanlar ara verebilir'' cümlesinde ise yorulanlar sözcüğü adlaşmış sıfat fiil olarak kullanılmıştır. Adlaşmış sıfat fiil nedir ve fiilimsi midir detayları ile derledik.
#EğitimYapılarına göre fiiller üç ana başlıkta toplanır. Cümle içerisinde ek almadan kullanılan fiillere, basit fiil denir. Örneğin: ''Yapmak, bulmak, aramak, sormak.'' Birleşik fiiller ise en az iki fiilin bir araya getirilmesiyle oluşturulur. (Yapıvermek, Bakakalmak, Yazabilmek) Türemiş fiil nedir ve nasıl olur tüm detayları ile derledik.
#EğitimÖzne yüklem ilişkisi son derece büyük öneme sahip olan dilbilgisi konuları arasında kendisine yer bulmaktadır. Bu anlamda konu hakkında bilgi sahip olunması, dilbilgisine hakim olmak noktasında en önemli unsurlardan bir tanesi olarak karşımıza çıkmaktadır. Sizin için çok sık araştırılmakta olan özne yüklem ilişkisi nedir örnekleri ile konu anlatımı konusunu derledik.
#EğitimTürkçe de birçok dil bilgisi kuralı bulunmaktadır. Fiiller ise oldukça geniş bir şekilde incelenmekte olan konular arasında yer almaktadır. Fillerin bir çeşidi olan sıfat fiillerin ise ne olduğunu ve ne şekilde bulunduğunu öğrenmek isteyebilirsiniz. Sıfat fiil nedir ve nasıl bulunur? Sıfat fiil (ortaçlar) örnek cümleleri ile konu anlatımı ne şekilde olmalıdır tüm detayları ile derledik.
#Eğitim