Zaman zarfı nedir ve nasıl bulunur? Zaman zarfı örnek cümleleri ile konu anlatımı

Güncelleme Tarihi:

Zaman zarfı nedir ve nasıl bulunur Zaman zarfı örnek cümleleri ile konu anlatımı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 06, 2022 02:52

Dilimizde bütün konular birbirleri ile bağlantılı olan ve aynı zamanda bir hayli öneme sahip durumda olan konulardır. Bunlardan bir tanesi de zarflar konusu olarak karşımıza çıkmaktadır. Sizin için Zaman zarfı nedir ve nasıl bulunur? Zaman zarfı örnek cümleleri ile konu anlatımı şeklinde belirlenmiş halde olan konu başlıklarını tüm detaylarıyla birlikte derledik.

Haberin Devamı

 

Zarflar sıfatları, fiilimsileri ve fiilleri yer yön, zaman ve durum soru yönü ile belirtmekte olan sözcükler olma özelliğine sahiptirler. Zarflar bulundukları cümle içerisinde farklı çeşitleri ile kullanılabilmektedir. Bu zarf çeşitlerinden bir tanesi de zaman zarfı olmaktadır.

Zaman Zarfı Nedir ve Nasıl Bulunur?

Yapılmış olan eylemlerin yapılma zamanını göstermekte olan sözcükler zaman zarfı olarak ifade edilmektedir. Diğer bir ifade ile fiil veya fiilimsilerin gerçekleştiği ve gerçekleşeceği zamanı belirten zarf türüne zaman zarfı denilmektedir.

Zaman zarfı kullanıldığı cümle içerisinde Ne zaman? Sorusuna cevap verir. Zaman zarfları, çekim eki almaları durumunda zarf görevinden uzaklaşmaktadırlar. Yazın, yazları, kışın, kışları gibi sözcükler kullanıldıkları yere göre zarf ya da isim görevinde olabilmektedirler. Sabah, akşam gibi sözcükler özne görevi üstlenmeleri durumunda isim olurlar. Fiillere ne zaman sorusu sorularak kolaylıkla zaman zarfı bulunabilir olmaktadır.

Haberin Devamı

Zaman Zarfı Örnek Cümleleri İle Konu Anlatımı

Zaman zarfları bize bir eylemin ne zaman gerçekleşmiş durumda olduğunu, fakat aynı zamanda ne kadar süredir ve de ne sıklıkla gerçekleştiğini belirmektedir. Zaman zarfı konusunun anlaşılması bir hayli büyük önem taşır. Böylece dil bilgisi noktasında yeterli bir bilgiye sahip olmak mümkün hale gelir. Dil bilgisinin iyi olması ise günlük hayatta ifade edilmek istenen durumların karşımızdaki insana en doğru ve eksiksiz şekilde ifade edilmesi noktasında büyük önem barındırır

Zaman zarfı konusunun daha iyi anlaşılabilir bir nitelik kazanması noktasında örnekler verilmesi büyük bir yarar sağlayacaktır. Bu doğrultuda verilebilecek örneklerden bazıları şöyledir:

- Otobüs şimdi yola çıktı.

- Adana'dan dün akşam geldik.

- Bu sene sınavı kazanacağım.

- Birazdan kapı zili çalacak.

UYARI 1: Cümle içinde bulunan bir öğenin zaman zarfı olup olmadığını anlayabilmek için yükleme "ne zaman?" sorusu yöneltilmelidir. Bu soruya yanıt veren öğe zaman zarfı olmaktadır.

Haberin Devamı

Örnekler:

Annem birazdan gelecek. "Ne zaman?" sorusuna "birazdan" sözcük öbeği yanıt verdiğinden dolayı zaman zarfıdır.

Önümüzdeki sene üniversiteyi okuyacağım. Ne zaman? " sorusuna " önümüzdeki sene" sözcük öbeği yanıt vermiş olduğundan dolayı zaman zarfıdır.

UYARI 2: Zaman zarfları kendi içinde üç kısma ay­rılmaktadır.

1) Şimdiki zaman zarfları: Bugün, şimdi, şuan...

2) Geçmiş zaman zarfları: Dün, az önce, geçen sene...

3) Gelecek zaman zarfları: Yarın, birazdan, gelecek yıl, biraz sonra...

Bu cümle içerisinde nasıl kelimesi soru zarfı olarak kullanılmış durumdadır.

- Karşımda üşümüş bir kedi görüyorum şuan. (şuan: şimdiki zaman zarfı)

- Ayla Ankara'dan bugün geliyor. (bugün : şimdiki zaman zarfı)

Haberin Devamı

- Tren şimdi yola çıktı. (şimdi: şimdiki zaman zarfı)

- Ahmet ile yarın buluşacağız. (yarın : gelecek zaman zarfı)

- Gelecek yıl bu festival yeniden düzenlenecek. (gelecek yıl : gelecek zaman zarfı)

- Azıklarınızı geceden hazır etmiştim. (geceden: geçmiş zaman zarfı)

- Az önce gitmişti. (geçmiş zaman zarfı)

- Ardahan'dan dün geldi. (geçmiş zaman zarfı)

Yukarıda verilen örnekleri çoğaltarak zaman zarfı konusunu çok daha iyi özümseyebilir ve konuyla alakalı olarak karşınıza çıkma olasılığı olan soruları çok daha kolay bir şekilde rahatlıkla yanıtlayabilirsiniz. Böylece dil bilgisi konusunda arzu ettiğiniz başarıya sahip hale gelebilirsiniz.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!