Türkiye-Belçika arasında 1964’te imzalanan İç Gücü Anlaşması’yla Belçika’ya göç eden İsmail Erdoğdu, aynı yıl maden ocağında başlayan gurbet hayatına 25 yıldır saz öğretmeni olarak devam ediyor. Belçika Türk toplumunun yakından tanıdığı Erdoğdu, bir yandan iki ülke arasında köprü kurarken diğer yandan göçün acı tatlı hikâyesini türküleriyle nesilden nesle aktarıyor.
#BelçikaAile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Avusturya-Türkiye İş Gücü Anlaşması’nın 60. yılı kutlamaları kapsamında Viyana’ya gitti. Avusturya’ya göçün 60’ıncı yılı vesilesiyle düzenlen programın çok kıymetli olduğunu belirten Bakan Göktaş, özetle şunları söyledi:
#Aile Ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir GöktaşAlmanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier’in devlet uçağında sadece ‘dondurulmuş Türk döneri’ yoktu. Almanya’da yaşayan Türk toplumunun başarılı temsilcileri de vardı. Federal Meclis Başkan Yardımcısı Aydan Özoğuz (SPD) da heyetteydi, CDU milletvekili Serap Güler de. Kültür, sanat, işletmeci, işveren, siyaset çevrelerinden Türkiye kökenli konuklar da vardı. Yazar Dinçer Güçyeter, aktör-yazar Adnan Maral, DHL Express Deutschland Genel Müdürü Mustafa Tonguç, Hannover Anakent Belediye Başkanı Belit Onay da konuk listesindeydi.
#Almanya30 Ekim 1961 tarihinde Türkiye ile Almanya arasında imzalanan İş Gücü Anlaşması ile başlayan Türk göçü kitap oldu. 63 yıllık Türk göçünün 44 yılına bizzat yaşayarak tanıklık eden tarihçi-yazar Dr. Latif Çelik, gelecek nesilleri de derinden etkileyecek ‘60. Yılında Almanya Türkleri’ adlı bir kitap yazdı. “Bütün bildiklerinizi unutun, Türklerin 60 yıllık Almanya tarihi yeni baştan yazıldı” diyen Dr. Latif Çelik, kalıcı bir eser bırakmanın gururunu yaşadığını söyledi. Eser, Anadolu’nun yolu ve elektriği olmayan ıssız köylerinden kalkıp Avrupa’nın en önemli sanayi ülkesine çalışmak için gelenlerin başarı hikâyelerini bilimsel kriterler ile ortaya koyuyor. Yüzlerce hikâyeden çıkarılan özetlerle her biri ayrı ayrı tarih kokan binlerce fotoğraf arasından seçilen bir dönemin serüvenini 10 ana başlık altında 351 sayfadan oluşan büyük boy kitabında toplayan Dr. Latif Çelik, “Türk göçünün 60 yıllık serüveninin farklı yönleriyle gelecek nesillere ulaştırılması öncelikle bizim neslin kalem tutan entelektüelleri için önemli bir görev olduğuna inanıyorum” dedi. Dr. Latif Çelik, Hürriyet’in sorularını yanıtlarken de göç hikâyesinin tarihini ve heyecanını yaşadığını gizlemedi.
#ALMANYAHürriyet’e konuşan Almanya Federal İçişleri ve Yurt Bakanı Nancy Faeser, çifte vatandaşlık reformuyla herkesin Alman toplumunun parçası olacağını söyledi. Bakan Nancy Faeser, Türkiye ile göç anlaşmasının da güncellenmesi gerektiğini belirtti.
#Nancy FaeserAlmanların başlattığı İkinci Dünya Savaşı dünyayı altüst etti. En az 55 milyon kişi yaşamını yitirdi. Yalnız Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’nde (SSCB) asker-sivil 26 milyon kişi hayatını kaybetti. Almanya 5.2 milyonu asker 6.3 milyon insanını kaybetti. 6 milyondan fazla Yahudi, Naziler tarafından katledildi. Savaşı kaybeden Almanya ikiye bölündü.
#Almanya1960’lı yıllarda ‘ekonomik mucize’nin Almanya’da değil, Türkiye’de gerçekleştiğini ve ‘misafir işçi’ olarak Türkiye’ye giden Klaus adında bir Svabyalının (Schwab) yaşam öyküsünü içeren ‘İstanbul’ adlı tiyatro oyunu Sezen Aksu’nun şarkıları eşliğinde 9 Haziran’da Stuttgart Altes Schauspielhaus’da seyirciyle buluşacak.
#Almanyaİkinci Dünya Savaşı’ndan sonra 23 Mayıs 1949 tarihinde anayasanın kabulüyle resmen kurulan Federal Almanya Cumhuriyeti, yaşanan iş gücü açığını kapatmak için 1955 yılında İtalya ile iş gücü anlaşması imzaladı. 1960 yılında İspanya ve Yunanistan, 1961’de Türkiye, 1963’te Fas, 1964’de Portekiz, 1968’de Yugoslavya ile anlaşmalar imzalandı.
#AlmanyaNedret-Güner Yücel çifti, Türkiye ile Almanya arasındaki iş gücü anlaşması imzalanmadan 1959 yılında Almanya’ya gelen ilk Türklerden. Çiftin, İstanbul’da başlayan 70 yıllık birlikteliklerinin arasına ölüm girdi. Güner Yücel, 92 yaşında Berlin’de hayata gözlerini yumdu.
#Almanya-TürkiyeTürkiye ile Almanya arasında imzalanan İş Gücü Anlaşması’nın 60. yıl dönümü kapsamında Nürnberg Uyum ve Göçmenler konseyi tarafından Nürnberg Südpunkt Kültür Merkezi’nde ‘Misafir İşçiden İşverene’ konulu bir panel düzenlendi.
#Almanya-TürkiyeAlmanya ile Türkiye arasında imzalanan iş gücü anlaşmasının 60’ıncı yıldönümü çerçevesinde, Kuzey Ren Vestfalya’da düzenlenen etkinlikte, Almanya’nın kalkınmasına, ekonomisine, kültürel çeşitliliğine katkı sağlayan göçmen kökenli vatandaşlarla bir araya gelindi.
#ALMANYAYurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı’nca yayımlanan Memleketim Dergisi’nin 60’ıncı Yıl Özel Sayısı okurlarıyla buluştu. Türkiye ile Federal Almanya arasında 1961’de imzalanan İş Gücü Anlaşması’nın 60’ıncı yılı kapsamında hazırlanan dergide, Almanya’daki Türk diasporasının zaman içinde geçirdiği ekonomik, sosyal, kültürel ve siyasal dönüşümün yanı sıra Türkiye ve Almanya arasındaki ilişkilerin Türk diasporası ekseninde dünü ve bugününü inceleyen çalışmalar yer alıyor.
#Almanya-TürkiyeFrankfurt Büyükşehir Belediyesi‘nin tarihi İmparatorlar Salonu‘nda gerçekleştirilen 60‘ıncı yıl töreninde, dinleyiciler arasında bulunan babası Vahap Arslaner‘e Türkçe seslenen İl Genel Meclisi Başkanı Hilime Arslaner, “Babacığım, neler çektiğinizi ancak tahmin edebiliriz. Ama emekleriniz boşa çıkmadı“ dedi.
#Türkiye-Almanya İş Gücü GöçüYurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB), Almanya ve Türkiye arasında imzalanan iş gücü anlaşmasının 60’ıncı yılı dolayısıyla ‘Sirkeci München’ isimli gazete hazırladı. Türkçe ve Almanca olarak yayımlanan gazete, Avrupa’daki Türklerin; sanat, spor, siyaset ve kültür alanlarındaki çalışmalarına dikkat çekiyor.
#Almanya4 çocuğu olan 76 yaşındaki Nihat Ulgar, 1970 yılında gelmiş Almanya’ya. 26 yıl madende çalışmış. Dil bilmedikleri için ilk 5-6 yıl çok zorlandıklarını söyleyen Ulgar, “Arkadaşlardan biri, balı Almanca anlatamadığı için ‘vız vız’ diye ses çıkarmaya başladı. Alman satıcı anlamayınca, çıkan kargaşadan dolayı mağaza görevlileri polis çağırmıştı” diye anlatıyor o günleri.
#Almanya