Hızla ilerleyen teknoloji, yaşanan yüksek enflasyon baskısı küresel ekonomi için bazı riskler barındırıyor. İş dünyasını da sürekli olarak yeniden şekillendiriyor. Yeni dönemde alanda neler bekleniyor, hangi trendler öne çıkıyor, şirketler nelere dikkat etmeli? Stratejik Yönetim Danışmanı Canan Duman, Hürriyet İK için değerlendirdi.
#İş TrendiDijitalleşmenin iş dünyasında köklü değişimlere yol açtığını söyleyen Turkcell İnsan ve İş Destekten Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Erkan Durdu, “İşe alım ve oryantasyon süreçlerini dijital ortamlarda gerçekleştiriyoruz. Esnek çalışma modelimiz sayesinde sınırları ortadan kaldırdık. Tüm insan kaynakları süreçlerimizi tek bir platformda birleştirerek, çalışan deneyimini dijitalleştiriyoruz ve bu konuda da sektörlere örnek olduğumuzu gururla söyleyebilirim. İnsana yatırım yapmaya ve Turkcell’in sektöre öncülük eden insan kaynakları stratejisine katkı sağlamaya devam edeceğiz” dedi.
#Turkcellİş değiştirmek son dönemde popülerlik kazanan bir kariyer alışkanlığı haline geldi. Özellikle Y ve Z kuşağı, bir iş yerinde üç yıldan fazla çalışmayı daha az maaşı kabul etmek, başarısızlık ve kendini geliştirememek olarak görüyor. Peki genç yeteneklerin yanı sıra uzun yıllardır çalışma hayatının içinde olan kişilerin de artık tercih etmeye başladığı bu yöntemin artı ve eksileri neler? Uzmanlarımıza ve çalışanlara ‘Sürekli iş değiştirmek iyi mi kötü mü?’ sorusunu yönelttik.
#İş DünyasıBeyazperdede John Wick’in sisteme karşı verdiği mücadele devam edecek. Zuhal Olcay ve Haluk Bilginer 20 yıl sonra yeniden aynı sahneyi paylaşacak. Konser salonlarına yıldız yağmuru beklenirken MFÖ ve Nazan Öncel gibi usta isimler yeni albümleriyle geliyor. Belli oldu, bu yıl yine ödüllü restoranların peşine düşeceğiz. Sonra da ruhumuzu doyurmak için müze, galeri gezeceğiz. 2023’te kültür-sanatla dopdolu günler bizi bekliyor.
#Kültür-SanatPandemi ile birlikte teknolojik gelişmelere hızla adapte olan iş dünyasında, geleceğin iş modelleri ve yetkinlikleri her geçen gün genişliyor. İnsan Kaynakları Danışmanı Pakize Özdemir, özellikle yetenekli iş gücüyle sürekli bağlantıda olmak isteyen şirketlerin ve de dünya pazarını fark eden Z kuşağının esnek işgücü modelini tercih etmeye başladığına dikkat çekti. Özdemir, “Çalışanlar artık birden fazla ülkede farklı konulardaki uzmanlıklarını hizmet olarak sunabiliyor. Standart bir iş tanımında ısrarcı olan şirketler, yaratıcı ve yetenekli çalışanlarını kaybetmeye başladılar ” dedi.
#Pakize ÖzdemirKariyer merdivenlerini, 2016’da ‘Ocean Eyes’ adlı şarkısını amatör müzisyen platformu SoundCloud’a yüklediğinde tırmanmaya başladı. 14’ünde yıldız oldu. Bugün 18 yaşında. İstemdışı sesler çıkarmaya ve hareketler yapmaya sebep olan ‘tourette sendromu’yla baş etmek için sağlıklı bir yaşamı seçti. Vegan. Uyuşturucuya hiç bulaşmadı. ‘İdeal kadın beden ölçüleri’ üzerinde yapılan dayatmaları reddettiği için bol ve uzun sweatshirt’ler giyiyor. Çoklu duyu uyarılması yaşayan yani sinestezik bir sanatçı olduğu için renklere çok önem veriyor. Grammy Ödül Töreni’ne damga vuran genç yıldızı yakından tanıyalım...
#GrammyBiyoenerji, refleksoloji, astroloji, hipnoz, detoks, vücut okuma, frekans, akupunktur, ayurveda, reiki, nefes, masaj ve dans terapisi, geçmiş hayat, şaman, aile dizimi... Sayması bile zor ama o bunların hepsini denedi. 10 yılda 35 şifa uygulamasını tecrübe etti. Sonra da oturdu, bu yolculuğun hikâyesini eğlenceli bir üslupla kaleme aldı. Uzun yıllar klip yönetmenliği ve senaristlik yapan, bugünlerdeyse üniversitede sinema dersleri veren Ela Başak Atakan’la kitabını konuştuk, uzmanlara da son yıllarda yükselen ‘şifa/kişisel gelişim’ fenomenini sorduk.
#Biyoenerji60 yıldır eğitimin içinde olan bir babanın, Fahamettin Akıngüç’ün üç kızından biri Dr. Bahar Akıngüç Günver. Yıllarca eğitim konuşulan bir evde büyüdü. 10 yıl önce babasının görev yaptığı Mütevelli Heyet Başkanlığı koltuğuna oturduğunda, ikinci kuşak olmanın dezavantajını da, birinci kuşaktan öğrendiklerinin avantajını da yaşadı.
#İstanbul Kültür Üniversitesiİki yeni müze, bir bienal, bir sanat fuarı, onlarca sergi ve etkinlik... Sanat sezonu en çarpıcı ve yoğun açılışlarından birini yapıyor eylül ayında. Alanında dünyanın en saygın etkinlikleri arasında yer alan ve uluslararası sanat profesyonellerini Türkiye’ye çeken İstanbul Bienali yaklaşırken Contemporary İstanbul’un yanı sıra müze ve galeriler de en iddialı sergilerine hazırlanıyor. Bu yılın heyecanını artıran önemli gelişme ise merakla beklenen iki yeni müzenin; Arter ve Odunpazarı Modern Müze’nin art arda açılıyor olması. İşte sanat dünyasının altın sezonu...
#16. İstanbul BienaliMindshare CEO’su Bülent Yar, yeni iş dünyasını ve iş dünyasında farklılık yakalayanları “Kader Gayrete âşıktır” kitabında yazdı. Yar, “Türkiye’de ‘El âlem ne der’ örgütü var, hareket etmeyelim, mevcut durumda kalalım gibi... Çözüme ulaşanların çuvaldızı önce kendine batırdığını görüyorum. Kitabın adı da bu duygularla, düşüncelerle çıktı ortaya” diye konuştu.
#GazetehaberleriGünümüz iş dünyası Y kuşağının etkisiyle hızla değişirken şimdi de Z kuşağı ile karşı kaşıya. Nüfus bilimciler Z kuşağının en yaşlılarının 18 ila 23 yaş arasında olduğunu kabul ediyor. Araştırmacılar Z kuşağının kendinden önce gelen Y kuşağına göre çok farklı olduğunu düşünüyor. Bu konuda yapılan çalışmalara göre Z kuşağının yüzde 37’si kendi şirketini kurmak istiyor, yüzde 19’u esnek çalışmaya çok önem veriyor.
#Z KuşağıGirişimciliğin ekonomiye kattığı değer 4. Sanayi Devrimi ile birlikte her geçen gün daha çok önem kazanmaya başladı. Küresel Girişimcilik Monitörü’nün 2016/17 raporu, Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 64 ülkeden katılımcıların girişimcilik hakkındaki düşüncelerini ortaya koyuyor. Açıklanan verilere bakılırsa Türk katılımcıların büyük çoğunluğu girişimciliği iyi bir kariyer yolu olarak görüyor.
#GEM Raporu 2016/17Son 20 yıldaki teknolojik gelişmelerle birlikte modern insanın yaşam tarzında önemli değişimler oldu ve son yıllarda bu dönüşümün geldiği nokta, eski bir tabir olan “kuşak çatışması”nı daha da derinleştirecek gibi görünüyor. Bugünün markalarını yöneten ve stratejilerini belirleyenler X ve Y kuşağının üyeleri. Onlar için en önemli konulardan biri, 2000 sonrasında doğan ve Z kuşağı olarak adlandırılan yeni nesli anlamak. Teleperformance Türkiye CEO’su Engin Utkan’a göre ise bugünü ve yarını değiştirecek olan “Dijital Doğanlar”ı anlamak her şeyden önemli.
#Teleperformance2017’nin ilk pazarında Evrim Kuran’la birlikteyiz... O, gençlerle ilgili çalışan bir araştırmacı. Türkiye’de ve dünyada pek çok şirkete danışmanlık veriyor. Çeşitli ülkelerde, ‘Y jenerasyonu’nun şirketler ve sektörlerle ilgili algısını ölçen Universum’un Türkiye ve Ortadoğu çalışmalarından sorumlu. Dünya genelinde, 1.5 milyon gence ulaşan çok kapsamlı bir araştırma modelleri var. 2016’da Türkiye’de 48 bin gence ulaştılar. Elinde çarpıcı veriler var. Yeni yıla girdik ya, gençlerin durumunu konuşmak istedim Evrim’le. Gençler, gelecekten ne bekliyor? İşsiz gençler ne olacak? En büyük hayalleri ne? Umutsuzluk yaşıyorlar mı? Yeni kuşak için ‘işyeri’ nasıl bir yer?
#AYŞE ARMANKuşak farkları her dönemin tartışılan konusu. Antik tabletlerde bile gelecek nesillere öğütler mevcut. Kurucu, Refah, X, Y, Z... Bunlar 20. yüzyılın başından günümüze adlandırılan kuşaklar. Ancak iki ‘harf’ var ki özellikle eğitim ve iş dünyasına getirdikleriyle öne çıkıyor.
#GençGelişen teknolojinin iş hayatına birçok faydası var. Eskiden çok zaman alan işler şimdi hızlı bir şekilde yapılabiliyor. Çeşitli cihazlar, uygulamalar sayesinde zamandan kazanılıyor, daha verimli çalışılıyor. Kendini sürekli geliştiren bu teknolojiyi kullanmak için çalışanların da kendilerini yenilemeleri gerekiyor. Gençler için adapte olmak kolayken daha ileri yaşlardakiler zorlanabiliyor. İyi yapamadıkları bir konunu üzerine gitmek yerine uzaklaşabiliyorlar. Bu yaş grubundakilerin en çekindiği konu ise sosyal medya.