İş dünyasının yazılı olmayan kurallarını öğrenerek, işinizde iyi bir atılım yapmak ister misiniz? Seninle dergisinin mart sayısındaki önerileri uygularsanız, yeni başladığınız bir işte parlama şansını yakalayabilir, zam olmayan bir dönemde bile bir ikramiyeyle ödüllendirilebilirsiniz.
Batı Trakya Türkleri’nin davasını uzun yıllar savunan ve bu konuda onlarca kitap yazan, yüzlerce konferans veren efsane Başkan Özkan Hüseyin, Batı Trakya’ya dair yazdığı makalelerden ve verdiği haberlerin ardından, kurucusu ve yöneticisi olduğu BATTAM adlı derneğin, ilgi alanına giren bir kısım çalışmaları-araştırmaları kitaplaştırdı. Uluslararası camia tarafından üç ödülle taltif edilen Hüseyin, ‘Dünya Kültürüne Üstün Hizmet Madalyası’, ‘Türk Dünyasına Üstün Hizmet Altın Madalyası’ ve ‘Uluslararası 9. Altın Saat Kulesi Ödülü’nün sahip oldu.
#Özkan HüseyinCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, New York'ta düzenlenen 78'inci Birleşmiş Milletler Genel Kurulu sonrası Türkevi'nde gazetecilerin gündeme dair sorularını yanıtladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, emeklilerin ücretlerinde ne zaman artış olacağıyla ilgili olarak, "Fazla uzamaz. Yani en kısa zamanda. Uyguladığımız Orta Vadeli Programın başarıya ulaşmasıyla birlikte oluşacak refah artışında toplumun tüm kesimleri gibi tabii ki emeklilerimiz de payını alacaktır" ifadelerini kullandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, çok konuşulan Elon Musk ile görüşmesinin detaylarını da anlattı. Erdoğan, "Musk ile gerek Tesla'nın Türkiye'de yatırım yapması gerekse uzay çalışmalarında müşterek adım atma konularını görüştük. Arkadaşlarımızla bir çalışma inşallah yapacaklar. Ben kendisini İzmir Teknofest'e davet ettim. İzmir Teknofest'e de büyük ihtimalle gelecek" dedi.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanAlman asıllı ABD'li bilgisayar bilimci Joseph Weizenbaum, bundan 57 yıl önce, dünyanın ilk sohbet robotunu geliştirerek teknolojide bir çığır açtı. Ancak ilerleyen zamanda Weizenbaum tam bir yapay zekâ karşıtına dönüştü. Peki tanınmış bilim insanının fikrini değiştirmesine sebep olan şey neydi? İşte ayrıntılar...
#Yapay ZekaÇok farklı geçmişlerden gelip kendilerini aynı anda aynı noktada bulan iki bilim insanı: Dr. Uğur Şahin ve Stephane Bancel. Dünyayı kasıp kavuran koronavirüsten çıkışın anahtarının ellerinde olduğunu biliyorlardı. Çevrelerini ve yatırımcıları buna ikna etmek için uzun süre var güçleriyle çabaladılar ve nihayet başardılar. Bu haber inanılmaz paralellikteki iki başarının hikayesi...
#Mrna AşılarıAnne babalar çocukların kitap okumasını istiyor ve çocuklar okumadığında bundan yakınıyor, ama yapılan açıklamalara göre Türkiye’de çocuklar yetişkinlerden daha çok kitap okuyor. Ancak asıl önemli olan çocukların nitelikli eser okuması! Peki, ama bu nasıl mümkün olur?
#Ömür KurtEğer siz de telefonunuzu kontrol etmeden uzun süre duramıyor, işiniz olmadığı halde saatlerce internette vakit geçiriyorsanız ‘dijital detoks’ yapmanın tam sırası olabilir! Dijital detoksu, deneyimleyen kişilerden dinledik...
#Dijital DetoksSelçuk Altun’un yeni romanı ‘Ayrılık Çeşmesi Sokağı’, okurlarını İstanbul’un göbeğindeki bir sokaktan II. Mahmut’a, oradan Avrupa’ya kadar götüren, içinden türlü yaşamların geçtiği bir ömür dökümü. Bu aynı zamanda gerçek ile kurmacanın içine sanat ve edebiyat eserlerini de alan bir harman. Altun’la yeni romanını konuştuk.
#Selçuk AltunHicr suresi okunuşu ve anlamı Kur’an-ı Kerim okumak isteyen vatandaşlar tarafından araştırılıyor. Mekke döneminde inen sure, 99 âyettir. Hicr suresi, adını 80. âyette geçen “Hicr” kelimesinden almıştır. Hicr, Medine’nin kuzeyinde vaktiyle Semûd kavminin yaşadığı bir yerin adıdır. İşte Hicr suresi Türkçe ve Arapça okunuşu, anlamı, tefsiri…
#HicrMaide suresinin anlamı ve okunuşu araştırılıyor. Medine döneminde inen Maide suresi 12. ayetten oluşuyor. Sûre, adını 112. ve 114. âyetlerde yer alan “mâide” (sofra) kelimesinden almıştır. Sûrede başlıca; verilen sözlerin yerine getirilmesi, İsrailoğullarının sözlerinde durmamaları, Hıristiyanların yanlış inançları, dünyaya düşkünlükleri ve yolsuzlukları, Müslümanlar için bazı talimat, uyarı ve dinî hükümler konu edilmektedir. İşte Maide suresinin Türkçe ve Arapça okunuşu...
#MaideYazdığı kitaplarla çocuk ve gençlerin çok sevdiği Almıla Aydın bu kez bir distopya ile okurlarının karşısına çıkıyor. “Yeryüzünde hiç kitap kalmazsa ne olur?” sorusundan yola çıkılarak yazılmış olan ‘Son Koleksiyoncu’ kitabı vesilesiyle bir araya geldiğimiz yazarla hem kitabını hem de edebiyatı konuştuk…
#Almıla AydınSabahattin Ali, kırsal kesim insanının çaresizliğini, içine düştüğü traji-komik durumu, yalnızlığı, ironik ve yalın bir dille anlattığı dört hikâyesiyle, 8 Nisan akşamı bir kez daha İş Sanat’ta seyirciyle buluşuyor. Ali'nin hikâyeleri bugün de sıcaklığını koruyor; dinletinin adı gibi 'Bu Dünya Böyledir İşte' dedirtiyor
#Sabahattin AliNe talihsiz bir durumdur ki, yeryüzünde ‘çocuk’ kavramının bile dünya literatürüne girmesi sanayi devrimine rastlıyor. Yani ‘çocuk işçi’ kavramının da ortaya çıktığı döneme… O tarihlere kadar çocuklar ‘çocuk’ olarak görülmüyor, ‘küçük insan’ olarak görülüyor. Dolayısıyla ‘çocuğa özel’ içerik üretimi de oldukça kısıtlı. Hatta ilk oyuncak fabrikaları 1800’lü yıllarda kurulmuş. Çağdaş çocuk edebiyatımızın en üretken isimlerinden biri olan Koray Avcı Çakman ile buluştuk ve harika bir söyleşi gerçekleştirdik. Hem yeni kitapları “Nasrettin Hoca’nın Sürpriz Misafiri” ve “Hayal Küre”yi hem de ‘çocuk’ kavramını konuştuk.
#Koray Avcı ÇakmanEski kapılardan yapılmış bir masayla kurduğu Amazon ile çığır açan bir başarı hikâyesi yazan Jeff Bezos, ilginç karakteriyle dikkat çekiyor. Sayısal meraklısı bir analist olan Bezos, çalışanlarına göre hırslı, tuhaf ve küstah tavırlı bir kahraman...
#KitapsanatYerli edebiyatın güçlü sesleri, ödül komitelerinin gözbebekleri dünyaca ünlü isimler, çarpıcı biyografiler, yepyeni soluklar... Kitap dünyasının yeni sezonunda her okuru heyecanlandıracak bolca havadis var. Yıl bitmeden buluşacağımız roman, öykü, inceleme, biyografi, söyleşi türlerinin en öne çıkan kitaplarını sizler için derledik.
#Kitap SanatRoman, Türk edebiyatına Fransızcadan yapılan basit çevirilerle girdi. Yıl 1862’ydi, Fénelon’un romanı Türkçeye Yusuf Kâmil Paşa’nın çevirisiyle ‘Terceme-i Telemak’ olarak çevrildi. Sonra Victor Hugo geldi... İlk Türk romanıysa bundan 10 yıl sonra yayımlanacaktı. Şemseddin Sami’nin ‘Talat ile Fitnat’ın Aşkı’ adlı eseri, ana-babasının zorlamaları sonucu istemediği biriyle evlendirilen ve sonunda kendini öldüren genç bir kızı anlatıyordu. Sonra Ahmet Midhat Efendi’ler, Recaizade Mahmut Ekrem’ler geldi. Türk edebiyatı akımlardan etkilendi ve yazıldığı döneme ışık tutan eserler üretildi. Kimi yazar insanı öne çıkardı, kimi tarihi, siyasi tutumunu, kimi cinselliği... Hepsi biricikti, hepsi bize masa başında yazılmış gibi görünen ‘gerçek hayatlar’ı anlattı. Okuyana ‘hayatın anlamı’nı sorgulattı. Bir liste yapıp romanlara gömülsek insanların, ülkelerin, psikolojinin, siyasetin nasıl değiştiğine dair tarih dersi almamız da kaçınılmaz. İşte biz de bu büyük fotoğrafa bakalım istedik. Hürriyet Pazar olarak ‘sinema’ ve ‘müzik’ soruşturmalarının ardından eleştirmenler, yazarlar, akademisyenler, edebiyat öğretmenleri ve yayıncılardan oluşan 100 kişilik bir jüriyle ‘Türk Edebiyatının Gelmiş Geçmiş En İyi 100 Romanı’nı çalıştık. Tavsiyemiz bu listeyi alın ve onun izinden bir kütüphane oluşturun.
#Türk Edebiyatının En İyi 100 EseriOna geçen hafta ‘Afife En İyi Kadın Oyuncu Ödülü’nü kazandıran, ‘Yutmak’ adlı oyundaki erkek gibi hisseden kadın Samantha rolü. Hazırlık aşamasında kendini gerçekten kadın gibi göremediği zamanlar geçirdiğini cesurca anlatıyor. Başka bir kadınla öpüştüğü sahneleri, “O anlar bende flu” diyerek özetliyor. Merve Dizdar’la buluştuk. Oyunculuk yolculuğundan güzellik algısına kadar her şeyi konuştuk.
#Merve Dizdar