2007 yılında İran’ın Shiraz şehrinde, Nima ve Pouya Sarafi tarafından kurulan Kako Band; 9 Mart 2018 tarihinde İstanbul’da Haliç Kongre Merkezi’nde bir konser verecek. 2015 yılında çıkardıkları “Davet” (DA’VAT/INVITE) adlı albümün yanı sıra, Ekim 2017’de çıkardıkları “Best Songs Collection” adlı albümlerindeki uyarlamaları (BAŞKA) da seslendirecek olan grup evrensel ve birleştirici bir tarzı benimsiyor. Biz de konser öncesindeki Tanıyalım sayfamızı bu güzel gruba ayırdık.
#Kako BandAjda’yla hemen hemen yaşıtlar. O da kendi ülkesinin süperstarıydı: Albümleri yüzbinlerce satıyor; oynadığı filmler salonları dolduruyor; stili, saç modeli, milyonları peşinden sürüklüyordu. Setten sete, sahneden sahneye koştururken, etrafında ne olup bittiğini hiç fark edemedi. Ve bizimki ‘Bambaşka Biri’ şarkısını piyasaya çıkardığı sırada; iki süperstarın kaderi... Bambaşka istikametlere çevrildi. Türkiye doludizgin 12 Eylül’e koşarken, İran’da İslam devrimi oldu, Humeyni başa geldi. Neler olduğu gibi, neler olacağının da o kadar farkında değildi ki... O sırada yurtdışında gezide olmasına rağmen... Sesinin boğulacağından... Hatta hapse atılacağından habersiz... Koşa koşa ülkesine geri geldi. Hapisten çabuk çıktı süperstar ama onu sessizliğe mahkûm ettiler. Tam 21 yıl sustu. 50 yaşında yurtdışına çıkıp yeniden sesine kavuştuğunda...Bu kez de ona vatanını yasak ettiler. Şu anda yeni albümüne klip çekmek için Türkiye’de. Yani doğduğu, büyüdüğü, Guguş olduğu olduğu toprakların çok yakınında. Ama oraya sizden, benden, çok daha fazla; yıllar, yollar, ağlayarak hatırladığı çocukluğu kadar uzakta.
#İranBu sene dördüncüsü düzenlenen Avea Sıra Dışı Müzik Konserleri’nin konuklarından biri de Niyaz’dı... Azam Ali, Loga Ramin Torkian ve Grammy adayı prodüktör/remiks ustası Carmen Rizzo’dan oluşan grup, İstanbul Kongre Merkezi Harbiye Oditoryum’undaki konser sonrası Kelebek’in sorularını yanıtladı.
İranlı genç, kara kaşlarının altından bakarak, küçük, kalın bir kitap uzattı ve rastgele bir sayfayı açmamı istedi. “Falına bak, bütün sırlar Hafız-ı Şirazi’de saklıdır” dedi. Biraz da bu mistik ve ilahi atmosferin etkisiyle titreyen parmaklarım kitabın sayfaları arasında gezindi, bir sayfada durdu. İranlı genç ona uzattığım şiiri Farsça’dan İngilizce’ye satır satır çevirmeye çalışırken Hafız’ı tercüme etmenin ne kadar zor olduğunu o da ben de anlamıştık. Sonra “Hepimiz Hafız’ın satırlarında kendimizden bir şeyler buluruz, hepimiz yolumuzu Hafız’la çizeriz, bu da senin yolun” dedi. Yolum Şiraz’dı, İranlılar’ın yolu. Daha İran’ı görmeden ülkeyi dolaşmış, daha insanlarını tanımadan sevmiştim.
Türk halk müziği sanatçılarının senfonik orkestra ile eserleri seslendirmeleri son yıllarda hayli popülerleşti. Bu akımın 1990’lardaki ilk öncülerinden, anonim türkülerimizi orkestra eşliğinde ilk kez seslendiren opera sanatçımız İhsan Ekber ile buluştuk; Kerkük’ten Ankara’ya uzanan duygusal hikâyesini dinledik...
#İhsan Ekber‘En Sevdiğim Pastam’ yıllardır yalnız bir hayat sürdüren 70 yaşındaki bir kadının, tesadüfen farkına vardığı aynı yaştaki bir taksiciyle birlikte bir gece boyunca gelişen ilişkisini anlatıyor. Maryam Moghadam-Behtash Sanaeeha ikilisinin ortak imzasını taşıyan yapım mutluluk, aşk arayışı, yaşlılığın kendine özgü zorlukları gibi konularda dolaşırken arka planında da İran’daki molla rejiminin halkına reva gördüğü zulmü, kadınların hayatlarına yönelik baskıları da perdeye taşıyor.
#En Sevdiğim PastamBir yandan son filmi üzerine çalışıyor, önemli yapımların restorasyonunu üstleniyor bir yandan sürpriz şekilde oyun karakteri olarak karşımıza çıkıyor. Yönetmen Fatih Akın’la buluşup ona son filmlerinin hikâyesini, İstanbul’u değişmiş bulup bulmadığını ve hayalindeki projeleri sorduk.
#Fatih AkınSadece gençlere hayat hakkı tanıyan, aileye yeni bir üye katıldığında evdeki yaşlının yok edilmesini isteyen bir sistem... ‘Bir Zamanlar Gelecek: 2121’ distopik kulvarın klasiklerine selam gönderen, iklim krizi sonrası ayakta kalanların yaşamlarını yeraltında sürdürdükleri bir geleceğin tasvirine soyunuyor. Serpil Altın imzalı yapım, sinemamızın bu kategorideki nadir örneklerinden biri...
#Uğur VardanTürk-Alman Tabipler Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve Türk-Alman Kadınlar Kulübü Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Müzeyyen Ünsal Kırıcı organizasyonunu üstlendiği ve Nürnberg Hirsvogelsaal’de gerçekleşen ‘Gel Gör Beni Aşk Neyledi’ etkinliğinde sahneye çıkan müzik grubu ‘Sadık’, performansıyla izleyenleri 13’üncü yüzyıldan günümüze müzikal bir yolculuğa çıkardı.
#‘Gel Gör Beni Aşk Neyledi’Şairlerin ilham kaynağı İstanbul, 32 yıl aradan sonra, şiir dünyasına ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. 7-10 Aralık tarihleri arasında Beyoğlu Tünel'deki Metrohan'da yapılacak 'Poesium İstanbul - 2. Uluslararası Şiir Forumu'na dünyadan ve Türkiye'den onlarca şair katılacak, şiirin bugünü ve yarınına dair önemli diyaloglar kurulacak. Usta şair Haydar Ergülen ve Gökçenur Ç.'nin direktörlüğünde düzenlenen etkinlikte Murathan Mungan, Lale Müldür, Tuğrul Tanyol, Ahmet Telli, Ömer Erdem, Gonca Özmen, Enis Batur, Pelin Özer gibi isimlerin yanı sıra ilk Poesium’a katılan Hilmi Yavuz, Cevat Çapan ve Ataol Behramoğlu da hazır bulunacak. Poesium İstanbul'un detaylarını İBB Kültür Daire Başkanı Volkan Aslan ile konuştuk.
#Poesium İstanbulBu yıl üçüncüsü düzenlenen İzmir Uluslararası Film ve Müzik Festivali, yarın gece yapılacak açılış töreniyle start alıyor. 23 Haziran’a kadar sürecek etkinlik boyunca 100 uzun metraj, 20 kısa metraj film seyirciyle buluşacak, gösterimlerin yanı sıra konserler, plak dinletisi ve usta isimlerle söyleşiler düzenlenecek. 10 filmin katıldığı ‘Ulusal Yarışma’nın jüri başkanlığını ise Zuhal Olcay yapacak.
#Uğur Vardan