Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) bünyesinde üretilen aktif karbonlu yoğurdun tanıtımı yapıldı. Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nazan Koluman da uzun uğraşlar sonucu elde ettikleri aktif karbonlu yoğurdu piyasaya sürmenin mutluluğunu yaşadıklarını belirtti. Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Emin Zümrütdal da aktif karbonun hayatın bir çok alanında kullanıldığını belirterek "Bu bilgiyi yaklaşık 3 yıllık bir süreç içerisinde ortaya çıkarttık. Ortaya çıkarttığımız bu bilgi, dünyada ilk kez bizim üniversitemizden, Çukurova Üniversitesinden çıkıyor. Bunun mutluluğunu yaşıyoruz." dedi.
#Çukurova ÜniversitesiÇukurova Üniversitesi (ÇÜ) bünyesinde üretilen aktif karbonlu yoğurdun tanıtımı yapıldı. Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nazan Koluman da uzun uğraşlar sonucu elde ettikleri aktif karbonlu yoğurdu piyasaya sürmenin mutluluğunu yaşadıklarını belirtti. Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Emin Zümrütdal da aktif karbonun hayatın bir çok alanında kullanıldığını belirterek "Bu bilgiyi yaklaşık 3 yıllık bir süreç içerisinde ortaya çıkarttık. Ortaya çıkarttığımız bu bilgi, dünyada ilk kez bizim üniversitemizden, Çukurova Üniversitesinden çıkıyor. Bunun mutluluğunu yaşıyoruz." dedi.
#Çukurova ÜniversitesiBirçok insan yaş aldıkça laktoz intoleransına sahip olabiliyor. Peki laktoz intoleransınız olup olmadığını nasıl anlayabilirsiniz ve bu durum tersine çevrilebilir mi?
#Laktoz İntoleransıMarketlerde satılan paketli sütlerle ilgili çok ucun yıllardır tartışılan bir konu var; bazıları bu sütlerin 'süt olmadığını' söylüyor. Hiçbir faydası olmadığı ve hatta zararlı dahi olabileceği iddia ediliyor. Öte yandan dünyanın her yerinde paketli sütler her gün milyonlarca insan tarafından satın alınıyor ve tüketiliyor. Konu hakkında tüm merak edilenleri Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alev Keser'e sordum.
#Pastörize SütTarım ve Orman Bakanlığı'nın paylaştığı taklit ve tağşiş ürünler listesi çok konuşuluyor. Bu listeye sütler de dahil olabilir mi? Marketlerde satılan paketli sütlerle ilgili çok ucun yıllardır tartışılan bir konu var; bazıları bu sütlerin 'süt olmadığını' söylüyor. Hiçbir faydası olmadığı ve hatta zararlı dahi olabileceği iddia ediliyor. Öte yandan dünyanın her yerinde paketli sütler her gün milyonlarca insan tarafından satın alınıyor ve tüketiliyor. Peki uzmanlar bu konuda ne diyor?
#Pastörize SütHer yıl 9. ayın 22. günü dünyada kronik miyeloid lösemi veya KML günü olarak anılıyor. Bu tarihin seçilme nedeni ise KML’nin 9. ve 22. kromozomlarda oluşan bir bozukluk sonucu gelişmesi. KML, kemik iliğinin kan oluşturan hücrelerinde gelişen, olgunlaşmamış hücrelerin biriktiği ve sonunda kanı istila ettiği bir kanser türü olarak tanımlanıyor.
#Sponsorlu İçerik46 yaşında çölyak hastası olduğumu öğrendim. İlk anda duyduğum yalnızlık ve boşluk hissiydi. Hayatım bir günde değişti. Ben de bir gazeteci olarak yaşadıklarımı anlatmak için Glutenout.net sitesini açtım. Artık zorlukların bir ‘normal’e gideceğini görebiliyorum.
#Mehmet ÖzenKış aylarında havaların soğuması ile birlikte çevrenizde özellikle ileri yaştaki insanlardan 'Dizlerim, belim, sırtım ağrıyor' gibi şikayetlerine şahit olmuşsunuzdur. Bu insanlar gerçekten yağmur yağmadan birkaç gün önce kas ya da eklem ağrısı çekmeye başlar. Günler öncesinden hissettikleri ağrılar sızılar, oldukça isabetli hava tahminleri yapmalarını sağlar.
#Hava DurumuHepimizin çevresinde yağmur yağmadan önce dizlerini ovuşturan ya da lodos rüzgârı esince migren ağrıları şiddetlenen birileri vardır. Hatta bu durum eski Türk filmlerine bile konu olmuştur. Meğer insanların hava durumuna göre ağrı çekmesi, bir batıl inanç değilmiş. Bilime göre de yağmur yağmadan önce romatizma ağrıları artabiliyor, rüzgârlı havalardan önce migren ağrıları ortaya çıkabiliyor. Peki bu nasıl oluyor? Hava durumu ağrıları nasıl tetikliyor? Uzmanlarla konuştuk...
#SağlıkSon dönemde marketlerde görüntü itibarıyla kaşara benzeyen ama 'tost peyniri' adıyla satılan ürünler var. Bu peynirler sosyal medyada da tartışmalara konu oluyor. Peki tost peyniri tam olarak nedir, nasıl üretilir? Sağlığa zararlı mıdır? Kaşar peynirinin alternatifi olabilir mi? Merak edilenleri Yüksek Gıda Mühendisi Handan Doğan anlatıyor...
#Tost PeyniriSon dönemde marketlerde görüntü itibarıyla kaşara benzeyen ama 'tost peyniri' adıyla satılan ürünler var. Bu peynirler sosyal medyada da tartışmalara konu oluyor. Peki tost peyniri tam olarak nedir, nasıl üretilir? Sağlığa zararlı mıdır? Kaşar peynirinin alternatifi olabilir mi? Merak edilenleri Yüksek Gıda Mühendisi Handan Doğan’a sorduk...
#Tost PeyniriMODERN tıp alanında gelişen tanı yöntemleri biyomedikal laboratuvar ile görüntüleme yöntemleri acil durumlarda ve klinik seviyede bulgu veren hastalıkların teşhisinde başarılı olurken, preklinik dönemdeki sağlık bozulmaları ve sağlıklı dönemin devamlılığı konusunda bireye özel destekleyici ve önleyici tıbbi yaklaşımların oluşturulmasında geleneksel, tamamlayıcı, fonksiyonel tıp uygulamaları modern tıbba oranla daha etkin oluyor. Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulayıcısı Dr. Doğu Yıldırım, bugün vega test yöntemini anlattı.
#122 yaşındaki Avustralyalı kadının hayatı basit bir karın ağrısı ile altüst oldu. Bu ağrıyı önemsemeyen talihsiz kadın ağrılarının dayanılmaz boyuta gelmesi üzerine doktora gitti ve hayatını değiştiren gerçeği öğrendi. Konulan teşhis üzerine yaşamı için savaş vermeye başlayan kadın bu süreçte yürümeyi bile yeniden öğrenmek zorunda kaldı.
#Yumurtalık KanseriKadınların en sık karşılaştığı sağlık sorunlarından biri olan polikistik over sendromu (PKOS), aynı zamanda hakkında en çok yanlış bilgi bulunan hastalık. PKOS'la ilgili sosyal medyada "Rahim detoksu ile geçer" ya da "Süt ve glüteni kes, iyileşirsin" gibi birçok bilgi dolaşıyor. Ancak bunların önemli bir kısmı yanlış. İşte polikistik over sendromu hakkında sosyal medyada yayılan o efsaneler ve uzmanların bu efsaneler hakkındaki yorumları...
#Sağlıkİntoleransı ya da çölyak hastalığı olanların en büyük sorunu güvendikleri gıdaya ve tariflere kolay ulaşamamak… Belirli aralıklarla beslenme düzeninden glüteni çıkarmak isteyenlerin sayısı da giderek artıyor. Uzmanlarsa bu konuda bilinçli hareket etmenin önemi konusunda uyarıyor. Yazarımız Dr. Ayça Kaya’dan işin doğrusunu dinledik...
#GlutenHemen hepimizin vazgeçilmez besinlerinden olan süt, şimdilerde yerini bitkisel alternatiflerine bırakıyor. Pek çok kişi çeşitli gerekçelerle inek sütünü bırakıp badem, yulaf gibi bitkilerden elde edilen ürünlere yöneliyor. Hızla popülerleşen bitkisel sütler ise pek çok soru işaretini de beraberinde getiriyor. Hem inek sütünün zararlı olup olmadığını hem de bitkisel sütlerin tüm merak edilenleri konunun uzmanına danıştım
#Bitkisel SütHemen hepimizin vazgeçilmez besinlerinden olan süt, şimdilerde yerini bitkisel alternatiflerine bırakıyor. Pek çok kişi çeşitli gerekçelerle inek sütünü bırakıp badem, yulaf gibi bitkilerden elde edilen ürünlere yöneliyor. Hızla popülerleşen bitkisel sütler ise pek çok soru işaretini de beraberinde getiriyor. Hem inek sütünün zararlı olup olmadığını hem de bitkisel sütlerin tüm merak edilenlerini Prof. Dr. Alev Keser ile konuştuk.
#Bitkisel SütLudwig van Beethoven, müzik tarihinin en tartışmasız dehalarından biri. Genç yaşta kaybettiği duyma yetisine rağmen yarattığı eserler bugün bile müzik bilimcileri büyüleyen detaylar içeriyor. Yıllarca hastalıklarla mücadele eden ve 56 yaşında hayata gözlerini yuman Beethoven'ın ölüm nedeni de 200 yıl boyunca hep merak edildi. Dün yayımlanan bir araştırma bu konuda çok önemli detayları ortaya koydu. Beethoven'ın hayatına dair hiç bilinmeyen bir gerçek de bu araştırmayla ortaya çıktı. İşte tüm ayrıntılar...
#Ludwig Van Beethoven