DÜNYAYI etkisi altına alan koronavirüs salgını nedeniyle uzmanların bağışıklık sistemini güçlü tutma yolundaki uyarıları vitamin takviyelerine olan talebi artırdı. Eczacılık Fakültesi Farmakoloji Anabilim Dalı Başkanı Dr. Öğr. Üy. Gaye Hafez, internet üzerinden satın alınan takviyeler konusunda uyararak, İnternetten aldığınız ürünler sahte olabilir. Bunu kimse ambalajına bakarak anlayamaz dedi.
#Dr. Öğr. Üy. Gaye HafezTürkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), madde fiyatlarıyla ilgili yanıltıcı sonuçların bazı çevrelerce manipülasyon aracı olarak kabul görmesi neticesinde, bilimsel açıdan TÜFE'ye eleştiri getiremeyen çevrelerin 143 temel başlık içinden "cımbızla" seçtikleri birkaç başlığa dair yanıltıcı beyanlarının devam ettiğini bildirdi.
#TÜİKAltın fiyatlarının geldiği seviye sahte altın üretimini de artırdı. Hürriyet’e konuşan Darphane Genel Müdürü Abdullah Yasir Şahin, son dönemde küçük atölye tarzı yerlerde sahte altın üretiminin arttığına işaret ederek vatandaşı uyardı. Şahin, “Üretici ayarını düşük yaptığı için kuyumculara daha düşük fiyattan satıyor. Bu küçük marjları kâr olarak gören bazı kuyumcular da bu ürünleri sahte olduğunu bile bile alıyor ve vatandaşlarımıza satıyor” dedi.
#AltınSağlığımıza iyi gelsin diye veya hastalanmamak için pek çoğumuz sık sık vitamin ve gıda takviyesi alıyoruz. Oysa ihtiyacımıza uygun değilse ve uzman danışmanlığında kullanmıyorsak aslında hayatımızı büyük riske atıyoruz. Belki ilk birkaç seferde bir etki göstermeyebilir ama hiç beklemediğimiz bir anda bedelini bize ödetebilir.
#VitaminSon dönemde özellikle eczane dışı satışlarda sahte ilaç riskinin arttığını belirten uzmanlar, tüketicileri uyardı. TEB eski Başkanı Erdoğan Çolak, “Eczanelerde sahte ilaç satılması olanaksız” derken, İVEK İlaç Endüstrisi ve Teknolojileri Komisyon Başkanı Barış Özyurtlu da, “Dünyada ilaçta ilk karekod uygulaması Türkiye’de yapıldı. Tüketiciler karekodu olan ilaçları güvenle kullanabilir” şeklinde konuştu.
#Karekod İlaçUzaktan alışverişlerde yönetmelik değişikliğine gidildi. Bundan sonra internetten veya mesafeli alışverişlerde tüketiciler daha da dikkatli olmak zorunda. Yeni düzenleme ile 1 Ekim’den itibaren internet üzerinden alınan cep telefonu, akıllı saat, drone, tablet ve bilgisayarda koşulsuz 14 günlük iade hakkı kalktı.
#ANTALYAYolculuk mevsimi başladı. Bu yıl bir ya da iki haftalık uzun tatil yerine üç-dört günlük kısa bir tatil düşünüyorsanız bu listemiz tam size göre… Uzmanlarımıza ‘Bahanesi yeme-içme olan, hazır gitmişken kültürel gezilerin ve denizin de tadının çıkartılacağı en göz alıcı yerler nereler?’ diye sorduk. Birbirinden güzel 10 adresi önerdiler...
#RotaAkıl almaz yöntemler kullanarak hayatımızı tehlikeye sokan sahtecilerin yeni hedefi şampuanlar! İnsan sağlığını tehdit eden sahte ve kalitesiz şampuanları internet dışında market ve bakkallara satıyorlar. Hatta sahte ürünlerin markalı ambalajları için bile sektör oluşmuş durumda… Peki sahte şampuan, gerçeğinden nasıl ayırt edilebilir? Hangi hastalıklara davetiye çıkarır?
#Sahte Ürünİnternetten alışveriş yapan hemen herkesin bir sahte ürün hikayesi vardı. Özellikle koronavirüs sebebiyle internetten alışverişin artması, bu gibi mağduriyetleri daha çok yaşamamıza sebep oldu. Peki sahte ürünlerle dolu alışveriş sitelerinde nasıl alışveriş yapacağız? Sahte ürün satın alan tüketici ne yapmalı?
#AlışverişZayıflama ilaçlarının bir profesyonel desteği ve tavsiyesiyle alınması gerektiğini belirten Prof. Dr. Ahmet Aydın, internetten satışı yapılan ürünlere karşı uyardı. Prof. Dr. Aydın, "İnternetten alınan ürünlerde kimyasal madde bulunmadığını kimse garanti edemez. Bu ürünler vücudun asit, baz dengesini bozarak ölüme dahi yol açabilir" dedi.
#Prof. Dr. Ahmet Aydın7 Mayıs’tan itibaren marketlerde satışı yasaklanacak ürünlerle ilgili, İçişleri Bakanlığı 81 il valiliğine ‘Market Tedbirleri’ genelgesi gönderdi. Buna göre marketlerde temel gıda ve temizlik ürünlerinin yanı sıra sadece hayvan yemi, mamaları ile kozmetik ürünleri satılabilecek.
#GazetehaberleriTürkiye İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, "100. yıla giderken ilk hedefimiz; iş modeliyle, organizasyon ve hizmet modeliyle, şube yapısıyla, çalışanlarının yetkinliğiyle ve teknoloji altyapısıyla geleceğin bankasını inşa etmek." dedi.
#Türkiye İş Bankasıİnternet sitelerinin yanı sıra sosyal medyada da birçok ürün satışı başladı. Özellikle gıda ürünlerinin satışı tehlikeli boyuta ulaşabiliyor. ÇÜ Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Sertaç Özer konuyla ilgili "Kısa vadede anlık, akut zehirlenmelere yol açabilir. Ölüme kadar götürebilir" açıklamasında bulundu.
#Sosyal MedyaÇukurova Üniversitesi (ÇÜ) Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Sertaç Özer, profesyonel şekilde satış yapan internet sitelerinin dışında sosyal medya platformlarında satışa sürülen gıdaların, çeşitli riskler taşıdığını belirtti. Özer özellikle et, süt ve konserve grubu ürünlerin kişiyi ölüme kadar götürecek sorunlara yol açabileceğini kaydederek, "Bu ürünler fiziksel, kimyasal, mikrobiyolojik ve toksikolojik gıda riskleri içerebilir. Kısa vadede anlık, akut zehirlenmelere yol açabilir. Bunların tedavisi çoğunlukla mümkün ama mümkün olmayan, ölüme kadar giden durumlar hiç şüphesiz karşılaşabileceğimiz risklerdir" dedi.
#Sosyal MedyaSon haftalarda bir NFT çılgınlığıdır gidiyor. Küçücük bir görsel dosyası 69,4 milyon dolara, 10 saniyelik video 6,6 milyon dolara alıcı buluyor. Peki bu bizi neden ilgilendiriyor? İşte 10 soruda NFT'yi anlama rehberi...
#Nonfungible Tokenİnternette satılan vitamin ve gıda takviye ürünlerinin bazılarının sahte bazılarının ise bozuk olduğuna dikkat çeken eczacılar, bu ürünlerin sadece eczanelerde satılması için çağrı yaptı. İstanbul Eczacı Odası Başkanı Cenap Sarıalioğlu, “Sahte ve bozuk ürünlerin insan sağlığı üzerinde ciddi yan etkileri var” dedi.
#GazetehaberleriTüketiciler Birliği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz internetten ürün alanları uyardı. Binlerce kişinin farklı ürün gelmesiyle mağduriyet yaşadığını belirten Gündüz, bu durumda ücretin kargo şirketinden de alınabileceğini açıkladı.
#Alışverişİnternetten satın alınan ürünlerin artışıyla sahte ve kusurlu ürünlerin sayısı da arttı. İnternet siteleri, vatandaşları, ürünlerin firmasına yönlendirerek, mağduriyetlerinin giderilmesini zorlaştırırken, vatandaşlar ise Hatalı ürün geldiğinde karşımızda herhangi bir muhatap yok. Site, firmaya, firma da tekrar siteye yönlendiriyor" dedi. Avukat Abdi Yaşar, mağdur olan vatandaşların Tüketici Hakem Heyeti’ne başvurabileceklerini söyledi.
#İnternetPandemi döneminin topluma etkileri ve sonuçları üzerine yapılan araştırmalar, ilginç sonuçlar ortaya koydu. Salgının başında “Bir yıl içerisinde kurtuluruz” diyenlerin oranı yüzde 64 iken, bu oran ocak ayında yüzde 24’e düştü. Toplumda her iki kişiden birinin çevresinde koronavirüse yakalanan oldu. AK Parti’nin ocak ayında yaptırdığı araştırmada yer alan bazı sonuçlar şöyle:
#GazetehaberleriPandemi döneminde sayısı artırılan esnaf destek paketleriyle, İstanbul’da 2020 yılı Ocak- Aralık döneminde yeni esnaf sayısında rekor kırıldı, kadın girişimcilerin de sayısı arttı. İstanbul Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’nin (İSTESOB) Başkanı Faik Yılmaz, “Devletimiz esnaf ve sanatkara destek verdiği sürece bu yeni iş yerleri açılacak, çoğalacak" dedi.
#PandemiUlaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, ulaşım ve haberleşme alanında yapılan düzenlemeler ve verilen hizmetlerle engellilerin yaşamlarının kolaylaştırılmaya çalışıldığını bildirdi. Karaismailoğlu, engelli bireylerin sosyal hayata tam ve bağımsız katılabilmesi hedefi çerçevesinde çalışmalarını kesintisiz sürdüren Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından alınan kurul kararı kapsamında engelliler, harp ve vazife şehitlerinin dul ve yetimleri ile gazilerin elektronik haberleşme hizmetinden yüzde 25 ek indirimle faydalandıklarını dile getirdi.
#Teknoloji