Covid-19 pandemisine karşı dünya çapında bir aşılama süreci başlatıldı. Kimi mümkün olan en kısa sürede aşılanmak için gün sayarken iğneden korkanlar ise aşı olacakları günü endişeyle bekliyor. Peki bu korkunun ve aşıya olan ön yargının altında yatan sebepler neler? Üç farklı uzmana danıştık, işte halihazırda devam eden aşı kararsızlığının olası nedenleri…
#Aşı KararsızlığıKişilerin genetik yatkınlıklarının bulunduğu ölümcül hastalıklardan korunabilmeleri için buna uygun yaşam tarzına sahip olmaları gerektiğini söyleyen Gentest Enstitüsü Direktörü Dr. Serdar Savaş, “Aksi durumda hastalık eşiği geçilir ve hastalık kaçınılmaz olur. Kişiler, çok kolay bir biçimde yapılabilen gen testi ile hangi hastalıklara genetik yatkınlıkları bulunduğunu öğrenebilir ve ölümcül hastalıklardan korunarak uzun yıllar boyunca sağlıklı bir biçimde yaşayabilirler” dedi.
#Dr. Serdar SavaşAlara Urunga, bakteriler üzerine çalışmaları ve müziğe olan yeteneğiyle Oxford’a kabul edildi. 4 yıl biyokimya eğitimi alacak olan Alara, 64 bin sterlinlik Reach Oxford Scholarship bursuna da hak kazandı. Lisedeyken kuantum bilgisayarları ve kodlama üzerine çalışmalar yapan 18 yaşındaki Sıla Nur Yorulmaz ise Harvard Üniversitesi’ne kabul edildi. Sıla Nur, yıllık 91 bin 500 dolar eğitim desteği alacak.
#Alara Urunga2021 yılında Siemens Healthineers Türkiye tarafından hayata geçirilen, ‘Algoritmalar ve Bitkiler’ adlı serginin ardından bu kez de ‘Algoritmalar ve Hayvanlar’ adlı sergi çevrimiçi ziyarete açıldı. Sergide hayvan sağlığında tıbbi görüntülemenin önemine dikkat çekmek için farklı türde hayvanların tanı amacıyla çekilmiş MR ve bilgisayarlı tomografi görüntüleri sanatsal bir yorumla yer alıyor.
#Siemens Healthineers Türkiyeİnsanlar için 150 yaşına kadar yaşamak artık bir hayal olmaktan çıkıyor. ABD’li ünlü kardiyolog Prof. Dr. Ernst von Schwarz uzun yaşamın kök hücre tedavileriyle mümkün olabileceğini söylüyor. Üstelik Schwartz, bu tedaviyle 100 yaşını geçen insanların yatağa bağımlı kalmayacağını, sosyal hayata ve iş hayatına katılabilen, yaşam kalitesi yüksek aktif bireyler olacağını iddia ediyor. Halihazırda bazı hastalıklara karşı kök hücre tedavileriyle 150 yaşına kadar yaşamak mümkün olabilir mi? Mevcut uygulamalar içinde kök hücre tedavisinin başarı oranı nedir? En çok hangi alanlarda bu yöntem kullanılıyor? Uzmanlarla tüm bu sorulara cevap aradık.
#SağlıkAyılar herkesin ilgisini çeken hayvan türleridir. Ayıların hangi yiyecekleri sevdiği ve tükettiği internet üzerinden insanlar tarafından araştırılıyor. Ayıların günlük olarak ne kadar yemek yediği de merak edilen konular arasında yer alıyor. Ayı ne yer? Yavru ayılar nasıl beslenir ve ayıların çok sevdiği besinler neler detayları ile derledik.
#Ayı Ne Yer?İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth, tüm dünyaya karşı dayanıklılığın simgesiydi. İngiltere’nin en uzun süre tahtta kalan hükümdarı Elizabeth’in hem fiziksel hem zihinsel olarak uzun ve sağlıklı bir yaşantısı oldu. Peki bunu nasıl başardı?
#Kraliçe 2. Elizabethİçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ’ın telefonda küfürleştikleri iddiasıyla ilgili açıklama yaptı. Telefonda konuştuklarını, ancak küfürleşme olmadığını söyleyen Bakan Soylu, “Yani hem haberi yazan, hem onu söylemeye çalışan hepsi birbirini bulmuşlar. Bunlar itibar edilmemesi gereken işlerdir ama şunu da söyleyeyim. Şu yanağımıza vuracaklar, bu yanağımızı çevireceğiz. Biz de ne söylenmesi gerekiyorsa, ölçüler içerisinde onları söyleriz. Söylemeye de devam ederiz. Bunlar dikkat ederseniz, Amerika'nın aparatıdır” dedi.
#Bakan SoyluBilim insanları, hayvanlardaki katı tümörleri küçülten yeni bir 'kanser öldüren virüsü' insana enjekte etti. İlk sonucun olumlu olduğu çalışma, kanser tedavisinde büyük bir dönemeç olarak görülüyor. Peki bu uygulama hangi kanser türünde etkili olacak? Her şey yolunda giderse tedavi nasıl uygulanacak? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#KanserÇok eski çağlardan kalma bir buğday olan dinkel, 5000 yıl önce Asya’da kendiliğinden yetişen, buğdayın atası ve vahşi şekli olarak bilinmekte idi. Dinkel unu, dinkel buğdayından üretilen bir un olma özelliği taşımaktadır. Sizin için dinkel unu nedir, ne işe yarar? Besin değerleri ve gluten oranı konu başlıklarını tüm detaylarıyla derledik.
#Dinkel UnuABD'de domuz kalbi nakledildikten sonra hayatını kaybeden 57 yaşındaki David Bennett'in ölümü üzerindeki sis perdesi kalkıyor. Hastanın ölümüne ilişkin inceleme yapan araştırmacılar nakledilen organda 'sitomegalovirüs' adı verilen bir virüs keşfettiler. Bennett'in ölümünde bu virüsün bir rolü olup olmadığı henüz bilinmiyor, araştırmalar devam ediyor.
#Domuz Kalbiİlk görüşte aşktı… Dinlediği bir konuşma sonrası ömrünü onlara adamaya karar verdi… Bugün kendi tanımıyla ‘harcıalem’ yağ hücreleri üzerine yaptığı çalışmalarla hem bilim dünyasına katkı sunuyor hem de bizi gururlandırıyor. Harvard Üniversitesi öğretim üyesi ve Sabri Ülker Metabolik Araştırma Merkezi’nin direktörü Prof. Dr. Gökhan Hotamışlıgil ile bugünlere nasıl geldiğinin hikâyesini dinledik, önerilerini aldık.
#Prof. Dr. Gökhan HotamışlıgilGeçtiğimiz hafta tıp tarihinde ilk kez bir domuzdan bir insana kalp nakledildi. ABD'deki operasyonla hayata yeniden tutunan kişi hakkında ortaya çıkan gerçek ise bir anda her şeyi tepetaklak etmeye yetti...
#ABDABD’li cerrahların, 7 saatlik bir operasyonla kalp rahatsızlığı olan bir hastaya domuz kalbi nakletmesi bilim dünyasında çığır açtı. Türk uzmanlar, ABD’de yapılan bu müthiş nakil operasyonunu Hürriyet’e değerlendirdi...
#Organ NakliTaze gıdaların bir yolla değişikliğe uğraması sonucunda ortaya çıkan ürünlere işlenmiş gıdalar aşı veriliyor. Bu tanım sadece marketlerde satılan hazır gıda ürünlerini değil, aynı zamanda evlerde pişirilen yemekleri, yapılan reçelleri, turşuları da kapsıyor. İşlenmiş gıda nedir, işlenmiş gıdalar nelerdir ve hangileridir sizler için derledik.
#İşlenmiş GıdaAlzheimer, hasta ile birlikte hastaya bakan kişinin hayatını da maddi/manevi tamamen etkisi altına alan bir hastalık. Tüm dünyada 50 milyona yakın Alzheimer hastası bulunuyor. Hastalığı tamamen tedavi etmek henüz mümkün olmasa da bilim insanları umut olacak bir çalışmaya, aşıya imza attı. Peki aşı nasıl çalışıyor, hangi aşamada etkili oluyor? Yakalanmadan hastalığı engellemek mümkün mü? Detaylar haberimizde...
#AlzheimerSinemaya da uyarlanan ‘Eğreti Gelin-Kostak Kızı’ romanıyla tanınan yazar Şükran Kozalı, kısa süre önce hayata veda eden edebiyat araştırmacısı Yıldız Ecevit’in ilk ve son romanı ‘Kozmik Komedya’yla ilgili kapsamlı bir inceleme kaleme aldı: ‘Kozmik Komedya’, alıntıların ve düşünsel bütünlüğün bir aradalığı... Türkçede alışılmadık bir roman. Bir bilgi romanı! Yaşamının büyük bölümünü bilgi derleyerek geçiren bir edebiyat araştırmacısının ürünü. Yıldız Ecevit, yaşamı da, kendini de bilgi aracılığıyla çözümleme çabasına girişirken okuru çok çeşitli okumaların oluşturduğu çoğulcu bir ortama çekiyor.
#Yıldız EcevitToplamda 15 kişiden oluşan bir grup, yerin altında dış dünya ile hiçbir bağlantı kurmadan 40 gün boyunca yaşarsa ne olur? Fransa'da bilim insanları bu sorunun cevabı için deney gerçekleştirdi ve çıkan sonuç insanları şaşkına çeviriyor...
#Deep TimeHücre kültüründen elde edilen ve bir bilim insanı tarafından laboratuvarda yetiştirilen etleri satın alıp pişirebildiğinizi hayal edin. Bu artık çok da uzak değil. Peki vegan beslenenler yapay ete nasıl bakıyor? Ya et yiyenler?
#Yapay EtLaber Kimya’nın kurucusu Levent Kahrıman, günümüz kozmetik tüketicilerinin sürdürülebilirliğe önem veren, ürün içeriklerinde zararlı kimyasal bileşenler kullanmayan, ambalajdan sunuma, çevre konularına duyarlı ürün ve firmaları tercih ettiğini söyledi.
#İzmirGEÇENLERDE konu edinmiştim: İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, ‘İzmir Tarımı’ modelini açıkladı. CHP Milletvekili Atila Sertel de bu modeli AK Partili belediyelerin de uygulaması gerektiğini savundu. Benim de kafama bazı sorular takıldı: ‘CHP Genel Merkezi, İzmir Tarımı’nı benimsedi mi? Bu model bir parti politikası haline gelir mi? Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, herhangi bir yorumda bulundu mu?’
#İzmir