ABD'de üç yıl boyunca tam 17 doktora görünen yedi yaşındaki Alex’in sağlık sorununu ChatGPT'nin çözmesi, yapay zekanın ‘doktorluk’ yolunda olduğunu bir kez daha ortaya koydu. Peki yapay zeka doktorların yerini alabilir mi? Alanında uzman isimler hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#Yapay ZekaÇoğu kişi yanındakileri görmezden gelip dikkatini cep telefonuna veriyor. Bu tutumun artık bir adı var: ‘Phubbing’. İngilizce telefon (phone) ile küçümseme (snubbing) sözcükleri birleştirilmiş. Kelime kulağımıza yabancı ama bu davranışa hepimiz çok aşinayız. Uzmanlara telefon bağımlılığımızın boyutlarını; maruz kalanlaraysa ne hissettiklerini sorduk.
#PhubbingVan’da bir köy okulu öğretmeni yaptığı ve sosyal medya hesabında yayınladığı ilginç icatlarla dikkat çekiyor. Tweet atan kahve makinesi, hoparlöre tıklayarak açılan bilgisayar, parmak hareketiyle ayarlanan lamba, otomatik bitki sulama aleti gibi ilginç buluşlara imza atan öğretmen, 72 bin takipçili ‘benrobotx’ isimli hesabında meraklısına bu icatların nasıl yapılacağını hızlandırılmış videolarla öğretiyor. Çalışmalarıyla İrfan Sayar’ın efsane karakteri Zihni Sinir’in buluşlarını akla getiren Doğanay öğretmenin yaptıkları öğrencilerinin de çok ilgisini çekiyor.
#Doğanay YıldızBilim dünyası günlerdir Google'ın kıdemli yazılım mühendisi Blake Lemoine'ın sözlerini tartışıyor. Şirketin üzerinde çalıştığı LaMDA isimli yapay zekanın bilinç kazandığını 'bir insanla konuştuğumda anlarım' sözleri ile duyuran Lemoine'ın açıklamaları sonrası 'şimdi ne olacak?' sorusu yüksek sesle dile getirilmeye başlandı. Peki bilinçli makineler dünyası nasıl olacak, içinde bize de yer var mı? İşte makinelerin bilinçlendiği bir dünyada insanoğlunu bekleyenler...
#Yapay ZekaJeanette Winterson, gotik edebiyat klasiği ‘Frankenstein’dan yola çıkarak yazdığı ‘Frankissstein: Bir Aşk Hikâyesi’nde yapay zekâ, akıllı teknolojiler ve robotlara kafa yoruyor. Bilimkurgunun ilk eseri kabul edilen kült romanı, geleceğe bağlıyor. Merakla, çok şey öğrenip, tartışarak okunan bir roman.
#Jeanette WintersonYeni normal olarak tanımlanan Covid-19 salgın sonrası gündelik yaşamı etkileyecek yeni uygulamalar merak ediliyor. Eğer hava yolunu sık kullananlardansanız uçuşların başlamasının ardından sizi daha teknolojik, otonom deneyimler bekliyor. Pek çok hava yolu şirketi “Yeni normal” düzen için çeşitli çözümler üretiyor.
#Serap TorunHayata karşı son derece açık görüşlü olan arkadaşıma “Bir robotla evlenir misin” diye sordum. Biraz düşünüp, “Mutfak robotu ile evlenmem” dedi. Bizim aramızda espri yaptığımız bu konunun ilerleyen yıllarda ciddi bir sosyal problem olarak gündeme oturması hiç de uzak bir ihtimal değil.
#NörolojiBoğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Emre Uğur; öğrenebilen, insanların hareketlerini tahmin ederek, hayal ederek kendi kendine düşünebilen ve adım atan robotlar geliştirmeye çalışıyor.
#Boğaziçi ÜniversitesiHemen her sektörde hızla ilerleyen robot teknolojisi, gündelik hayatımızın da bir parçası haline gelmeye başladı. İstanbul’daki bir vakıf üniversitesi, geliştirilen robotların insanlarla olan ve gelecekte olması öngörülen ilişkilerini tüm boyutlarıyla tartışmaya açtı.
#RobotBu yazımızın konusu “Dataizm” kavramı, bildiğim kadarıyla ilk olarak 2013’te “NewYork Times” yazarı “David Brooks” tarafından kullanılmış. Kavram, yaygın biçimde tartışılmaya başlanmasını İsrail’li tarihçi/sosyal bilimci/düşünür Profesör Yuval Noah Harari’ye borçlu. Çok satan kitabı “Homo Deus”ta sözkonusu kavramı etraflıca ele alan Harari ülkemize de gelmiş ve geçtiğimiz sene “Davos”ta etkili bir sunum yapmıştı.
#Musa DedeSavunma Sanayii Müsteşarlığı iştiraklerinden Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret AŞ'nin teknolojik düşünce merkezi ThinkTech tarafından yapay zeka ve bu alandaki olası gelişmelere ilişkin hazırlanan raporda, 'Yapay zeka teknolojileriyle donatılmış robotlar karaborsaya düşerek geleceğin kalaşnikofları olma ihtimali taşımaktadır.' değerlendirmesinde bulunuldu.
#RobotDa Vinci Enstitüsü Direktörü ve Google gelecek bilimcisi (fütürist) Thomas Frey, drone’ların ilerleyen yıllarda insanlığa daha nitelikli hizmet vereceğini belirterek, “Yakın bir gelecekte İstanbul dahil büyük şehirlerde 50 bin drone uçacak ve yüzden fazla alanda insanların hayatına değecek.” dedi.
#İstanbul Ticaret OdasıRobotların yerimizi alacağı günler düşündüğümüzden daha da yakın olabilir. Hanson Robotik'in geliştirdiği robot Sophia, belki de insana en çok benzeyen robot olabilir. Teknolojinin oldukça hızlı şekilde ilerleyişiyle birlikte, robotlarla iç içe yaşayacağımız çağa daha da yaklaşıyoruz. Evet, otomasyon alanından garsonluğa kadar robotlar şu an birçok alanda kullanılıyor. Ancak biz insanlara benzeyen robotların sayısı şu an epey az. Sophia, Hanson Robotik tarafından geliştirilen ve belki de bir insana en çok benzeyebilecek robot. Mimikleriyle, yaptığı şakalarla ve düşündüren cevaplarıyla bir insana oldukça benzer şekilde geliştirilmiş. İnsanlarla sağlıklı bir iletişim kurmak için geliştirilen Sophia, "İnsanları yok etmek istiyor musun?" sorusuna "Evet" cevabı verip bizi biraz korkutsa da Hanson Robotik, Sophia'nın tamamen insanlara yardım etmesi ve onlara iletişime geçmesi için tasarlandığını söylüyor.
#HtvteknolojiNeden beş parmağımız var? Ölü taklidi yaparak köpekbalığı saldırısından kurtulma ihtimalimiz var mı? Bir gökdelenin boyunu nasıl ölçebilirim? Tavşanlar neden zıplar? Daha hızlı yüzmemizi sağlayacak mayo yapılamıyor mu? Kahverengi ve beyaz şeker arasındaki fark nedir? İşte bilim dünyasının ışık tuttuğu ve çok sorulan o soruların yanıtları...
#Neden Beş Parmağımız Var?Pek yakında oteller robotlarla dolup taşacak. En azından, hizmet sektörü için robot üreten Savioke firmasının umudu bu. Şirketin oda servisi yardımcıları şimdiye kadar 4.000’den fazla ürün teslimatı yaptı. 10 adet pilot mekânda kullanılan en son robotları Relay, çoğu müşteriyi memnun etse de ara sıra birilerini kızdırıyor. Her otelde bir robot olmasının neleri değiştireceğini öğrenmek için Savioke’nin kurucu ortağı, robotlara fısıldayan adam Tessa Lau’yla röportaj yaptık.
#A+Pek yakında oteller robotlarla dolup taşacak. En azından, hizmet sektörü için robot üreten Savioke firmasının umudu bu. Şirketin oda servisi yardımcıları şimdiye kadar 4.000’den fazla ürün teslimatı yaptı. 10 adet pilot mekânda kullanılan en son robotları Relay, çoğu müşteriyi memnun etse de ara sıra birilerini kızdırıyor. Her otelde bir robot olmasının neleri değiştireceğini öğrenmek için Savioke’nin kurucu ortağı, robotlara fısıldayan adam Tessa Lau’yla röportaj yaptık.
#Robot