Robotlara fısıldayan adamla oteller daha keyifli

Güncelleme Tarihi:

Robotlara fısıldayan adamla oteller daha keyifli
Oluşturulma Tarihi: Ekim 17, 2015 16:03

Pek yakında oteller robotlarla dolup taşacak. En azından, hizmet sektörü için robot üreten Savioke firmasının umudu bu. Şirketin oda servisi yardımcıları şimdiye kadar 4.000’den fazla ürün teslimatı yaptı. 10 adet pilot mekânda kullanılan en son robotları Relay, çoğu müşteriyi memnun etse de ara sıra birilerini kızdırıyor. Her otelde bir robot olmasının neleri değiştireceğini öğrenmek için Savioke’nin kurucu ortağı, robotlara fısıldayan adam Tessa Lau’yla röportaj yaptık.

Haberin Devamı

Bir robot otelde tam olarak nasıl çalışıyor?

Tessa Lau: Bu bir servis robotu. Ön bürodan misafir odalarına bir şey göndermek gerektiğinde (diş fırçası, havlu, sandviç ya da atıştırmalık) robotun yanına gidip taşınacakları şu bölmeye koyuyor, sonra da robotu yolluyorlar. Relay, asansöre binmeyi biliyor ve misafirin odasını bulabiliyor. Oraya gidince oda telefonunu çaldırıyor. Misafir kapıyı açınca Relay de bölmesini açıyor, misafir de gelenleri alıyor. Robot bir şeyleri teslim ettikten sonra hemen arkasını dönüp gidince eleştiri aldık. Artık biraz oyalanıp misafirlerle etkileşime giriyor. Geri dönmeden önce durup sizinle kısa bir video çekiyor ya da özçekim yapıyor.

İnsanlar bazen robotlardan korkabiliyor. Bunun üstesinden nasıl geldiniz?

TL: Tasarım unsurlarından biri robotun gözleri. Robot, gözlerini kırpıyor. Gözleri, üstündeki küçük tablette. Bu robotun biraz daha şirin, daha insansı gözükmesini sağlasa da onu tümüyle insansı kılmıyor. Bir robot insana çok benzerse, insanlar onun yapamayacağı şeyleri yapabileceğini farz ediyor. Tutturmamız gereken bir denge var. Daha şimdiden bir sürü insan “Merhaba robot, nasılsın?” diye soruyor. Bir robotun buna yanıt vermesi çok zor. O yüzden de bizimki yanıt vermiyor. Benzer bir biçimde, sizinle konuşmaktansa küçük bip sesleri çıkarıyor. Çünkü onu, olduğundan daha akıllı sanmanızı istemiyoruz.

Robotlara fısıldayan adamla oteller daha keyifli


Haberin Devamı

Bir insan gibi yanıt vermediğinde neler oluyor?

TL: Aloft Cupertino otelinde bir olay yaşandı. Küçük bir kız çocuğu robotu görünce çok sevindi, koşup ona sarıldı ve etrafında dans etmeye başladı. Robot, kızı geçip asansöre gitmeye çalışıyordu ama kız onun yolunu kapatıyordu. O noktada sarhoş bir müşteri geldi, sinirlendi ve robotu bir tekmede asansörün duvarına yapıştırdı. Bu sorun değil çünkü robotlar sinirlenmez. Robot kendini asansörün içinde bulunca yüzünü kapıya döndü, ikinci kata çıktı. Robotları günlük hoyratça kullanıma dayanacak biçimde yapıyoruz.
 
Relay’i çalışırken izlemek nasıl bir his?

TL: Relay’in kodunun büyük kısmını ben yazdım. Teknolojisinin hemen her yerinde çabam var ve inşa edildiğini gördüm. Buna rağmen, onu iş başında izlemek büyüleyici bir şey. Robotlar kişilik ediniyor. Bunu söylemek mümkün çünkü hepsinin motorları farklı biçimde ayarlanmış. Hepsi birbirinden farklı kalibre edilmiş. O yüzden performanslarında küçük farklar var. Bazı küçük huylar ediniyorlar. Mesela dün üzerinde çalıştığım robot, Beta 6 çok ama çok sessiz. O kadar sessiz hareket ediyor ki yaklaştığını duymuyorsunuz bile. Ayrıca köşelerden başını uzatıp bakıyor. Onu izlemek resmen büyüleyici.

Haberin Devamı

Relay’i gelecekte nerede kullanmayı düşünüyorsunuz?

TL: Yararlı olabileceği bir sürü yer var. Yan proje olarak huzurevlerinde robot kullanımını inceliyoruz. Spor stadyumlarında (örneğin localara, tribünlere servis için) ofis binalarında, yolcu gemilerinde, havaalanlarında, restoranlarda, hastanelerde kullanımı mümkün. Bunların hepsi de bir şeylerin bir yerden diğerine nakledilmesini gerektiren kapalı mekânlar ve buralarda faydamız dokunabilir.

Robotlara fısıldayan adamla oteller daha keyifli



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!