1948 yılında kabul edilen İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi, 30 maddeden oluşmaktadır. Bildirge hazırlanırken 1215 yılında yayınlanan Magna Carta referans alındı. İnsan hakları evrensel bildirgesinin tarihi hakkında bilgileri sizin için derledik.
#İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi Nedirİstanbul Barosu Avukatı Deniz Tavşancıl Kalafatoğlu, okurlarımın sokak hayvanlarının haklarına ilişkin sorularını yanıtladı: “Hayvan Hakları Kanunu’na göre site bahçesindeki kedi ve köpekler de site sakini gibi değerlendirilmeli. Bu hayvanlar site, apartman bahçesi dışına atılmamalı. Site bahçesindeki su ve mama kaplarını atmak da ‘hayvanlara kötü muamele’ kabul edilir.”
#BahçeIrk, dil ve din ayrımı gözetmeden bütün insanların temel haklarını beyan eden İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi, 10 Aralık 1948 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda kabul edildi. Pek çok ülkenin bu bildiriyi kabul etmesiyle de dünya genelinde her yıl 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü olarak kutlanıyor. Peki, 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü nedir ve bildirge maddeleri nelerdir?
#İnsan HaklarıDünya Kadın Hakları Günü her yıl 5 Aralık’ta tüm dünya genelinde kadınların daha insanca yaşama ve erkeklerle eşit haklara sahip olma isteğini dile getirdikleri bir mücadele ve dayanışma günü olarak kutlanıyor. Kadınların toplumsal alanda sahip olduğu haklara ve bunun önemine vurgu yapılıyor. Peki, Dünya Kadın Hakları Günü ne zaman ortaya çıktı? Kadın hakları kapsamında neler var? Kadın hakları ihlali sadece kadınları mı etkiliyor? Kadın Haklarının ülke ekonomisinde etkisi nedir? Tüm sorularımızın yanıtını Avukat Elvan Kılıç'tan alıyoruz.
#Kadın HaklarıTelif hakkının doğması için tescile gerek yoktur. Fikir ve sanat eserleri üzerindeki haklar eserin üretilmesiyle birlikte doğar.T elif hakların korunması temel insan haklarından biridir. İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi'nin 27. maddesine göre herkesin yaptığı her türlü bilim, edebiyat veya sanat eserinden mütevellit manevî ve maddî menfaatlerin korunmasına hakkı vardır. Peki, telif hakkı nedir?
#Telif HakkıGenelkurmay Başkanı Orgeneral Başbuğ’un basın toplantısında en çok üzerinde durulan konu Ergenekon oldu. Bu konuya girmeyeceğim! Çünkü daha önce defalarca yazdım. Ergenekon, Susurluk soruşturmasının siyasallaştırılmış halidir. Soruşturma "amaç" değil sivil bir darbenin/siyasal baskının "aracı" haline getirilmiştir. Benim üzerinde duracağım konu, silah ve mühimmat meselesi. Ama o da sandığınız gibi değil.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti'nin din eksenli bir parti olmadığını belirterek, “Biz laik, demokratik, sosyal bir hukuk devletinin mensubuyuz ve bütün çalışmalarımız bu çerçeve içerisinde yürütüyoruz. Bireysel olarak durumumu sorarsan dindar olmaya çalışan bir Müslümanım, ana bunun derecesini takdir etme yetkim yok” dedi.