İnme çoğu zaman bir beyin hastalığı olarak bilinir ancak bir damar hastalığıdır. Cerrahi bir müdahale edilecekse kalp-damar cerrahisinin alanındadır. Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Barış Çaynak, inme ile ilgili merak edilenleri anlattı...
#İnmeBaş dönmesi oldukça yaygın ve çoğu zaman endişelenmeye gerek olmayan bir durum. Ama bazen çok ciddi hastalıkların habercisi de olabiliyor. Peki hangi baş dönmelerini ciddiye almalıyız? Tehlikeli baş dönmelerinin diğerlerinden farkı ne?
#Sağlıkİdrar tutukluğu, mesanenin tam anlamıyla boşaltılamadığını ifade etmektedir. Kadınlarda idrar tutukluğu ya da kadınlarda kesintili idrar olması çeşitli nedenlere bağlı olabilir. Akut retansiyon olarak bilinen bu sıkıntı boşaltım yollarının tıkanması sonucu ile meydana çıkar. İdrar yapmada güçlük çekmek, sık idrara çıkmak, idrarı yapmak için çok güç çekilmesi, idrar yapma dürtüsünün olmaması gibi belirtiler ile gelişme gösterir. Peki idrar tutukluğu neden olur? Kadınlarda idrar yapamama, idrarı boşaltamama neden olur ve tedavisi nasıldır ayrıntıları ile derledik.
#Kadınlarda Kesintili İdrarÇocuğunuz size başının döndüğünü söylediyse hemen telaşa kapılmamanız gerekiyor. Baş dönmesi sağlıklı çocuklarda da yaygın görülen bir sorundur. Aynı zamanda oyun sırasında etrafında dönmesinden, oturur pozisyondan hızlı bir şekilde ayakta pozisyona geçmesinden de kaynaklanabilir. Çocuklarda baş dönmesi neden olur ve nasıl geçer sizler için derledik.
#ÇocukÇocuklarda hipertansiyon tedavisi, belirtileri ve tanı ile başlayan bir süreç olarak bilinir. Çocuklarda hipertansiyon genellikle herhangi bir yakınmaya yol açmaz. Genellikle bu sorun genellikle rutin kan basıncı ölçümünde tespit edilir. Çocuklarda tansiyon kaç olmalı ve yüksekliği nasıl tedavi edilir sizler için derledik.
#ÇocukBir tür öğrenme bozukluğu olan disleksi eğitim progmanları ile desteklenebilir bir haslatıktır. Disleksili bireylerde dikkat bozukluğu, gelişimsel dil bozuklukları görülme oranı disleksili olmayan bireylere nazaran daha fazladır. Peki, disleksi nedir, neden olur? İşte disleksi belirtileri ve tedavisi...
#DisleksiSağlığı etkileyen pek çok unsur vardır. Özellikle konuşma bozukluklarının ciddi sonuçları oluşabilir. Kekemelik de çocuklarda çok sık görülen konuşma bozukluklarından bir tanesidir. Kekemelik nedir, neden olur? Kekemelik genetik midir, tedavisi var mı? Tutuk kekemelik nasıl geçer? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
#KekemelikAkıllı saatlerin popülaritesinin artmasıyla birlikte, birçok kalp atış hızı gibi insan sağlık verilerini takip etmeye başladı. Hatta bu verilere bakıp doktorların kapısını çalanların sayısı da bir hayli arttı. Peki saatimizin ekranında gördüğümüz değerler bize ne anlatıyor? Konunun uzmanına sorduk...
#Kalp Atış HızıBeynin bir kısmına giden kan akışı azaldığında veya kesintiye uğradığında, beyin dokusunun oksijen ve besin almasını önleyen bir inme (felç) meydana gelebilir. Beyne giden kan akışının kaybı, beyindeki dokulara zarar verebilir. Beynin hasarlı bölgeleri tarafından kontrol edilen vücut bölümlerinde felç belirtileri ortaya çıkabilir.
#İnmeSon dönemlerin ses getiren dizisi Camdaki Kız’ın dikkat çeken karakterlerinden biri olan Feride’nin taşikardi hastalığının olduğunu söylemesi ile birlikte belki de pek çoğumuzun bilimsel adıyla ilk kez duyduğu taşikardi hastalığı merakla sorgulanmaya başlandı. Diğer adı kalp çarpıntısı olan taşikardi nedir, nedenleri nelerdir? İşte Camdaki Kız Feride’nin hastalığı taşikardi ile ilgili tüm merak edilenler…
#Camdaki Kız FerideYüksek tansiyon ve şeker hastalığı çağımızın sık rastlanan ve önemli sağlık sorunları arasında yer alır. Vücudu birçok açıdan olumsuz yönde etkileyebilen bu rahatsızlıkların, gözlerin ve görme ile ilgili işlevleri nasıl etkilediği konusunda Medicana Kadıköy Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Fatih Kenar ayrıntılı bilgi verdi.
#Sağlıkİnsanların başına gelebilecek olan birçok hastalık vardır. Bu hastalıkların tedavisi için öncelikle nedenlerin bilinmesi lazımdır. Nedenleri bilinen bir hastalığın belirtilerine bakarak tedavi yöntemleri belirlenebilir. Sizler için Tremor nedir ve neden olur? Tremor belirtileri, tanısı ve tedavisi nelerdir? Tüm detayları derledik.
#Tremor Nedir Ve Neden Olur?Günümüzde pek çok farklı nedene bağlı olarak birbirinden farklı hastalıklar ortaya çıkıyor. Bu hastalıkların nedenleri ise genellikle çeşitli etkenlere dayanıyor. SVO da sağlığı tehdit eden önemli hastalıklardan bir tanesi olarak öne çıkıyor. SVO hastalığı son yıllarda oldukça merak ediliyor. SVO nedir ve nasıl olur? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
#SVO Nedir?COVID-19 vaka sayılarında maalesef ısrarlı ve can sıkıcı bir artış var. Sağlık Bakanımızın “Vaka sayıları 7-8 bin aralığına sıkıştı, düşmüyor, azaltmak için ciddi bir ortak gayrete ihtiyacımız var” cümleleriyle özetlenebilecek uyarısının üzerinden daha 10 gün bile geçmedi ama rakamlar -nedense- aniden ve birdenbire(!) 13-14 bin aralığına yükseliverdi. Net ve açık olarak belirteyim: BU RAKAMLAR KORKUTUCU, BU GİDİŞ İYİ GİDİŞ DEĞİL.
#YAZARHorlama sadece bir gürültü değil, kalp-damar sistemini bile etkileyen ciddi bir sağlık problemi. Uyku apnesi de kısaca ‘uykuda solunum durması’ olarak ifade edilen önemli bir hastalık. Sağlığı ve sosyal hayatı olumsuz etkileyen, geceleri kabusa çeviren bu sorunları yaşayanların sayısı pandemi döneminde arttı.Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Cem Karas, pandemi sürecinde hareketsizleşen, kilo alan, beslenme düzeni değişen ve geceleri de yiyip içmeye başlayan kişilerin, horlama ve uyku apnesiyle tanıştığını açıkladı. Karas, horlama ve uyku apnesinin nedenlerini ve tedavi yöntemlerini anlattı.
#İzmirKireçlenmenin dünya ve Türkiye’de en sık görülen eklem hastalığı olduğunu belirten Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Bölümünden Doç. Dr. Sena Tolu, "Pandemi döneminde aktivite azlığı hızlı kilo artışı ve kas gücünde azalmaya neden oldu. Eklemlere binen yük arttı, bu da önceden problemli olan eklemlerde şikayetlerin artmasına ya da yeni eklem problemlerinin oluşmasına sebebiyet verdi" dedi.
#Doç. Dr. Sena ToluYüksek tansiyon ile şeker hastalığının sık rastlanan ve vücudu olumsuz yönde etkileyen rahatsızlıklar olduğunu söyleyen Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Fatih Kenar, "Kontrol altına alınmamış şeker hastalığı kişide, katarakt ve göz tansiyonu gibi görme problemine yol açabilir" dedi.
#DiyabetYüksek tansiyon ile şeker hastalığının sık rastlanan ve vücudu olumsuz yönde etkileyen rahatsızlıklar olduğunu söyleyen Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Fatih Kenar, "Kontrol altına alınmamış şeker hastalığı kişide, katarakt ve göz tansiyonu gibi görme problemine yol açabilir" dedi.
#Uzm. Dr. Fatih KenarYaygın problemlerden biri olan yorgunluk, fiziksel, duygusal ve/veya zihinsel kaynaklı olabilir. Nörolog Meliha Aydın yorgunluğun yol açabileceği nörolojik problemlere değindi ve yorgunlukla nasıl baş edilir sorusunun cevabını verdi.
#YorgunlukTıpta uzun zamandır kullanılan tedavi yöntemlerinden biri olan kök hücre tedavisinin ne olduğu ve kök hücre tedavisi nasıl yapılır sorusunun insanlar tarafıdan merak edilen konular arasında yer alıyor. Peki Kök hücre tedavisi nedir, Kök hücre tedavisi nasıl yapılır?
#Kök Hücre Tedavisi Nasıl Yapılır?Yapılan araştırmalara göre 30 yaşın üzerindeki her 4 kadından 1’i idrar kaçırmadan şikayet ediyor. Özellikle menopoz sonrası dönemdeki kadınlarda, çok doğum yapmış kadınlarda ve aşırı kilolu kadınlarda görülebilen bu sağlık sorunu hakkında Üroloji Uzmanı Prof. Dr. M. İhsan Karaman önemli açıklamalarda bulundu.
#Menopozİstenmeyen gebelikleri önlemek için en çok tercih edilen korunma yöntemleriden biri de doğum kontrol hapıdır. Doğum kontrol hapı nedir, nasıl kullanılır? Yan etkileri var mıdır? Birçok kadının merak ettiği bu soruları Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Pınar Kadiroğulları, sizler için yanıtladı.
#Doğum Kontrol HapıOlmadık yerde tuvaletiniz mi geliyor, yarım saati geçen bir yolculuk yapmanız gerektiğinde mutlaka yolculuk öncesi ve sonrası tuvalete mi gidiyorsunuz? Ya da sıvı tüketmek sizin için işkence mi? En önemlisi bu kadar sık tuvalete gitme nedeninizin mesanenizin küçük olmasına mı bağlıyorsunuz? O zaman yanlış yoldasınız! Çünkü mesaneniz küçük değil; düşündüğünüzden daha aktif…
#Aktif MesaneSigara kullanıyor, alkol tüketiyor ve hareketsiz bir yaşam sürüyorsanız çok ciddi sağlık problemlerine karşı ilk adaylardan birisiniz demektir. Özellikle de beyin damarlarının tıkanmasıyla meydana gelen pıhtı atmasında olduğu gibi risk gurubunun ilk sıralarında yer alıyorsunuz. Bu durumu değiştirmenin sanıldığından daha kolay olduğunu söyleyen Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Ali Rıza Cenal, pıhtı atmasıyla ilgili önemli bilgiler verdi.
#Hareketsiz Yaşam