Hayatın her yerinde kendimizi nasıl ifade ettiğimiz ve karşı tarafın bizi nasıl anladığı büyük önem taşıyor. Kendini ifade etme ve karşıya anlatma çabası kişiden kişiye değişse de öncelik her zaman nezaket, ölçülülük ve kibarlığındır. Eğer toplumun her aşamasında bu anlayış geçerliyse medeniyetten söz edilebilir.
#Önce Fair Play!Formal ve informal eğitim terimleri, günümüz eğitim sisteminde önemli bir kıstastır. Bugünkü eğitim sisteminin temelleri neredeyse Sümerler’e dayanmaktadır. Formal yani Örgün Eğitim ülkemize Cumhuriyet kurulduktan sonra gelmiştir. Formal eğitim veya örgün öğrenme genellikle bir kişinin temel, akademik veya ticari becerileri öğrenebileceği okulun tesislerinde gerçekleşir. İşte, formal ve informal eğitim hakkında detaylı bilgiler
#Formal EğitimHuizinga, 1938 yılında yazmış olduğu Homo Ludens (Oyun Oynayan İnsan) adlı etkili ve bir o kadar da önemli eserinde oyunbozanı; oyuncular topluluğunun varlığını tehdit eden ve hemen oyundan atılması gereken kişi olarak betimler. Hatta insan kendisine hata yapan pek çok kişiyi bile affederken bir oyunbozanı asla affetmemektedir der.
#Konuk YazarEğitim ve öğretim kelimeleri dil devriminden sonra literatüre girdi. ''Öğretmek'' fiilinden türetilen öğretim temel bilgileri, disiplinleri ve uzmanlık alanlarını kapsar. Eğitim ise, bilgiden çok yorumlamaya ve uygulamaya dayalıdır. Örneğin periyodik tabloda yer alan kimyasal elementlerin sembollerini bilmek öğretimin, o elementleri deney ve araştırmalarda doğru bir şekilde kullanmak ise eğitimin bir parçasıdır. Eğitim ve öğretim arasındaki temel farklar nelerdir sizin için detaylı bir şekilde derledik.
Eğitim; kişinin davranışlarındaki yaşantı ile isteyerek ve kasıtlı şekilde değişime meydana getirme sürecine denir. Peki eğitim nedir ve türleri nelerdir? Eğitimin özellikleri, önemi ve amacı hakkında bilgileri derledik.
#Eğitim Nedir Ve Türleri Nelerdir?Yaz tatili, öğrenciler için eğitim yılı boyunca bekledikleri bir dönem. Yaz döneminde okul ortamında formal olarak öğrenim görmeseler de öğrenme olgusunun sürekli olduğunu biliyoruz. Bu nedenle okuldan uzakta geçirilen bu zamanın da aile, veli ve öğrenci iş birliği ile hem eğlenceli hem de öğretici geçmesi ideal bir durum olarak karşımıza çıkıyor.
#Doç. Dr. Gökhan Kayırİnsanoğlu dünyaya geldiği ilk andan itibaren çevresindeki uyaranların etkisiyle yaşamını devam ettirir. Süreç boyunca yaşa bağlı olarak belirli fiziksel, duygusal, nörolojik, psikomotor özelliklerle gelişimini sürdürür. İnsan yaşamı değişken ve dinamik yapısıyla karmaşık bir döngü halindedir. Bu süreçte yaşamını şekillendiren birçok unsurun etkisiyle kendini keşfeder, kendi kimliğini yaratır ve bu durum ‘öğrendiklerimiz’ ve ‘yeni öğreneceklerimiz’ şeklinde zihnimizde birtakım düşünceler oluşturur.
#Konuk YazarÖğrenme, formal ya da informal şekilde gerçekleşebilen kompleks bir beceridir. Sadece okullarla ya da eğitim kurumlarıyla sınırlı olmadan doğası gereği doğumdan ölüme kadar yaşamın hemen her anında ve alanında meydana gelebilir. Öğrenmenin elbette daha sistemli ve arzulanan amaçlar (bireyler ve toplum için gerekli bilgi, beceri, tutum, değer, davranış gibi) doğrultusunda gerçekleşebilmesi için eğitim kurumlarında formal yani planlı ve programlı bir şekilde yürütülmesi gerekir.
#Konuk YazarTürkiye Teknoloji Takımı Vakfı yürütücülüğünde, TEKNOFEST kapsamında gerçekleştirilen Eğitim Teknolojileri Yarışması’nda eğitim ve öğretimde teknoloji entegrasyonu ile öğrenmeyi kolaylaştıracak, kalıcı hale getirecek çözümler üretecek genç beyinler yarışıyor. Eğitim ve öğretimde fırsat eşitliğini sunacak, yerli ve millî ürünlerin geliştirilmesini hedefleyen yarışmaya ilk, orta, lise, ön lisans, lisans ve üzeri öğrencileri ile mezunları katılabiliyor.
#TeknofestÖrnek bir birey olmanın temelinde, etik değerler kavramına hakim ve bu bilinç ile yaşamını sürdürmek, davranışlarında ve niyetinde “iyiyi, hoşgörüyü” benimsemek yatar. Nasıl ki, dil öğrenirken veya diğer disiplinlerde başarı göstermek için çaba sarf ediyorsak, etik bilincin oluşumu ve yaşatılması adına da başarı gayreti içerisinde olmalıyız.
#Eğitim13 Aralık’ta İstanbul’da gerçekleştirilen ‘Gündemimiz Eğitim 2: Erken Çocukluk Eğitiminde Güncel Tartışmalar’ konferansına 200’ün üzerinde kişi katıldı. ‘Erken Okuryazarlık Becerileri’, ‘Erken Çocuklukta Değerlendirme’ konuları konuşulduğu konferansta katılanlar, yaratıcı eğitim materyalleri sergisini de görme şansı buldu.
#İstanbul Kültür ÜniversitesiEkonomik anlamda gelişmiş ülkelerle rekabet etmek istiyorsak 21’inci yüzyılın becerilerine sahip, inovasyon yapan ve bunları pazara aktarabilen girişimci ruha sahip bireylere ihtiyacımız var. Bu anlamda maker yani ‘yapan, üreten’ bireyler ekosistemini incelemek ve bu ekosistemde soluk almak bizlere yön verecektir.
#EğitimHürriyet Ankara’nın, üniversitelerle kenti buluşturan “Ankademi: Şehir ve üniversite” yazı dizisinin 10’uncu oturum adresi Başkent Üniversitesi oldu. Eskişehir Yolu üzerindeki hızlı gelişmeyle birlikte trafik sorununa dikkat çeken Rektör Ali Haberal, “Bu yoğun trafik sorununun çözümünde toplu taşımanın ön planda tutulması gerekir” dedi.
#AnkademiAnadolu Üniversitesi koordinatörlüğünde, İngiltere, Almanya ve Çek Cumhuriyeti'nden 3 üniversite ile Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü ve Eskişehir Sanayi Odası (ESO) ortaklığıyla genç işsizliğe çözüm üretmek amacıyla yürütülen AB projesi kapsamında hazırlanan dijital portal kullanıma açıldı.
#Anadolu ÜniversitesiSTEM yani fen, teknoloji, mühendislik ve matematik eğitimi girişimci, yenilikçi, üreten bireyler yetiştirmenin en önemli yollarından biri olarak gösteriliyor. Uzmanlar, bu eğitimin anaokulunda başlaması gerektiğini söylüyor. Peki STEM eğitimi tam olarak ne ifade ediyor? Türkiye bu konuda ne durumda?
#StemÜniversitelerin dördüncü sınıflarında okuyan binlerce aday, haziran ayında mezun olup zorlu iş bulma maratonuna başlayacak. Hatta bir kısmı şimdiden CV göndermeye, mülakatlara katılmaya başladı bile. İK uzmanlarından, işe nereden başlayacağını bilmeyen yeni mezunlara tavsiyelerde bulunmalarını istedik.
#Yeni Mezun- Çankırı'da, İl Milli Eğitim Müdürlüğünün düzenlediği kursa katılan çoğunluğu Suriyeli, Irak ve Afganistanlı mültecilerden oluşan öğrenciler, Türkçe eğitimi alıyor - İl Milli Eğitim Müdürü Yazıcı: - "Çankırı'da ortaokul ve liseye giden yabancı öğrenciler, bu kurslarda dil eksiklerini tamamlıyor"