Güncelleme Tarihi:
BURSA,(DHA)- BURSA Bilim ve Teknoloji Merkezi, eğitim sisteminde yeni yaklaşımları tartışmaya açtı. Merinos AKKM’de düzenlenen sempozyuma öğretmenler yoğun ilgi gösterdi.
Büyükşehir Belediyesi’nin bilimi topluma yayma hedefiyle kentte kazandırdığı Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi (BTM), 24 Kasım Öğretmenler Günü haftasında önemli bir bilimsel etkinliğe imza attı. Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi Hüdavendigar Salonunda düzenlenen ‘Eğitimde Yeni Yaklaşımlar’ konulu sempozyuma BTM’nin öğretmenler loncası programına kayıtlı çok sayıda öğretmen katıldı. Sempozyumda klasik eğitim kalıplarının dışında informal eğitim yöntemleri tartışıldı. Eğitimde bilimsel farkındalığı artırmak ve öğrencilerin bilimsel gelişimine katkı sunmak amacıyla gerçekleştirilen sempozyuma katılan 500’e yakın öğretmen, bilimin ışığında tecrübelerini sınama fırsatı yakaladı. Sempozyumun ilk oturumunda konuşan Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fitnat Köseoğlu, gelişmiş ülkelerdeki informal eğitim yönelimlerine dikkat çekti. Köseoğlu, Bilim Merkezleri’nin toplum ile iletişiminin güçlendirilmesi gerekliliğine vurgu yaptı. Köseoğlu, bilimsel eğitimde etkinliği artırmaya yönelik yeni modellerin geliştirilmesi gerektiğini söyledi.
“BİLİM MERKEZLERİ EĞİTİMDE KALİTENİN ÖNCÜSÜ”
Doç. Dr. Uygar Kanlı ise fizik bilimine ilişkin bir sunum yaptı. Salonu dolduran öğretmenler ile birebir tecrübelerini paylaşan Kanlı, eğitimde üslubun önemine dikkat çekti. TÜBİTAK’ın desteklediği BİLMER projesinin önemini vurgulayan Kanlı, Bilim Merkezleri’nin desteklenmesi ve yaşatılması çağrısında bulundu. Japonya’da 240 Bilim Merkezi’nin bulunduğunu buna karşın ülkemizde bilim merkezi sayının 12’de kaldığını ifade eden Uygar, eğitimde kalitenin yakalanması adına bu tür merkezlerin hayati önem taşıdığına dikkat çekti.
Sempozyumun öğleden sonraki oturumunda ise Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Salih Çepni, Prof. Dr. Erkan Işığıçok, Yrd. Doç. Dr. Dilek Zeren Özer, Doç. Dr. Sencer Çorlu da ‘Eğitimde Yeni Yönelimler’ ekseninde farklı konu başlıklarında önemli bilgiler paylaştı. Sempozyumun son oturumunda ise Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi’nden Konuray Aydıner, Türkiye’nin en büyük ve dünyanın sayılı bilimsel etkinliklerinden biri olan ve bu yıl Science Expo ismi ile etkinlik takvimi duyurulan Bursa Bilim Şenliği’nde öğretmenlerin rolünün önemine dikkat çekti. Sempozyumun sonunda Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi Genel Koordinatörü Rıfat Bakan, etkinliğe sunumları ile destek veren akademisyen ve konuşmacılara, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş imzalı kendi adlarına dikilmiş çınar sertifikalarını takdim etti. Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi’nin marka etkinliklerinin de tanıtıldığı sempozyumda salon dışına kurulan atölye, mini planetaryum ve mini sergiler de katılımcılardan ilgi gördü.
FOTOĞRAFLI