Victoria Danson, uzun süredir bir inflamatuar bağırsak hastalığı olan Crohn ile mücadele ediyor. Tüm sindirim yolunu etkileyen ve ölümcül de olabilen Crohn hastalığı, Danson’ın tüm hayatını değiştirdi. "Şehir hastalığı" olarak bilinen Crohn’un dünyada görülme sıklığı artıyor. Uzmanlara göre Türkiye’de de Crohn büyük şehirlerden kırsala doğru artışını sürdürüyor. Peki bu hastalık neden ortaya çıkıyor? Nasıl belirtiler gösteriyor? İşte Victoria Danson'ın yaşadıkları ve hastalıkla ilgili uzmanların uyarıları…
#Sağlıkİltihaplı bağırsak hastalığı (İBH), sindirim sisteminizin kronik yani uzun süreli iltihaplanmasını içeren bozuklukları tanımlamak için kullanılan genel bir terimdir. Üseratif kolit (ÜK) ve Crohn hastalığı (CH) inflamatuvar bağırsak hastalıkları çatısı altında yer alan iki hastalık olarak tanımlanır. Aynı hastalık grubu içinde yer alsalar da nedenleri, klinik seyirleri ve tedavi yöntemleri birbirlerinden ayrı özellikler gösterir.
#İltihaplı Bağırsak Hastalıklarıİltihaplı bağırsak hastalığı (İBH), sindirim sisteminizin kronik yani uzun süreli iltihaplanmasını içeren bozuklukları tanımlamak için kullanılan genel bir terimdir. Üseratif kolit (ÜK) ve Crohn hastalığı (CH) inflamatuvar bağırsak hastalıkları çatısı altında yer alan iki hastalık olarak tanımlanır. Aynı hastalık grubu içinde yer alsalar da nedenleri, klinik seyirleri ve tedavi yöntemlerinin birbirlerinden ayrı özellikler gösterdiğini belirten Gastroenteroloji ve Hepatoloji Uzmanı Doç. Dr. Salih Boğa, iltihaplı bağırsak hastalığıyla ilgili önemli bilgiler paylaştı.
#Bağırsakİnflamatuvar bağırsak hastalığına (İBH) sahip kişiler, piyasada ilaç bulamamaktan yakınıyor. Karın ağrısı ve kanlı ishal şikayetleri bulunan ve günde 20 kez tuvalete çıkmak zorunda olan hastalar, ilaç kullanmadıklarında iş ve sosyal hayatlarının büyük oranda kesintiye uğradığını belirterek sorunlarının çözülmesini istiyor.
#İnflamatuvar Bağırsak HastalığıBir doktor ve gıda bilimci olan William Li, 20 yıl boyunca beslenme şeklinin hastalıkları yenmeye ve daha uzun bir ömre nasıl yarayacağını araştırdı ve sonunda aradığı cevabı buldu. Akdeniz ve Asya mutfağını harmanladığı beslenme tarzına ‘MediterAsian’ adını veren Li’nin altı kategoriye ayırdığı diyetini Prof. Dr. Alev Keser ile inceledik
#Akdeniz DiyetiBir doktor ve gıda bilimci olan William Li, 20 yıl boyunca beslenme şeklinin hastalıkları yenmeye ve daha uzun bir ömre nasıl yarayacağını araştırdı ve sonunda aradığı cevabı buldu. Akdeniz ve Asya mutfağını harmanladığı beslenme tarzına ‘MediterAsian’ adını veren Li’nin altı kategoriye ayırdığı diyetini Prof. Dr. Alev Keser ile inceledik
#Akdeniz DiyetiKoronavirüsü yenen hastaların aylar sonra bile baş ağrısı, beyin sisi, yorgunluk ve tat-koku kaybı şikâyetleri olabiliyor. Uzmanlar koronavirüsü atlattıktan sonra hasar kalmaması için sigarayı bırakmayı, daha iyi beslenip spor yaparak sağlıklı yaşam kurallarına harfiyen uymayı öneriyor.
#GazetehaberleriEski zamanlarda yağlara canavar gözüyle bakılırdı. Yağlı beslenmenin yağlanma yaptığı düşünülür ve karbonhidrata beslenmede daha çok yer verilirdi ama günümüzde bu anlayış tamamen kırıldı. Artık yağlı beslenmenin kilo verdirdiğine dair birçok çalışma var. Ketojenik diyet de yüksek yağlı beslenmenin farklı bir türü olarak literatürümüze girdi. Ancak; gerçekten yüksek yağlı beslenmek sağlıklı bir şekilde kilo verdiriyor mu?
#Yağsız BeslenmeÜlseratif kolit nedir ve bu hastalıktaki belirtiler nelerdir sorusu vatandaşlar tarafından merak ediliyor.Kolit kalın bağırsak olarak bilinen kolonu etkileyen bir hastalıktır. İltihaplanma olarak adlandırılan kolit, kalın bağırsakta tahriş ve şişmeye neden olarak buradaki iç astarda ülser denen yaralara yol açar. Peki Ülseratif kolit belirtileri nelerdir? İşte konu hakkında detaylar
#Ülseratif KolitDünyada 3 kişiden birinin demir eksikliği problemi yaşadığı biliniyor. Dünya nüfusunun yüzde 30’unu etkileyen demir eksikliğinin tanısının konulabilmesi için semptomların iyi tanınması ve anlaşılması gerekiyor. Türkiye’de sıkça rastlanan demir eksikliği vatandaşlar tarafından 'kansızlık' olarak da tanımlanıyor. Peki, demir eksikliği nedir? Demir eksikliği belirtileri neler?
#Kansızlıkİzmir İl Sağlık Müdürlüğü ile İnflamatuvar Bağırsak Hastaları (İBH) Dayanışma Yardımlaşma Derneği, tuvaletlerini tutamayan İBH hastalarının AVM, sinema salonu gibi yerlerdeki tuvaletlerde öncelik kazanmaları amacıyla ’Acil tuvalet bekleyemez kartı’ uygulaması başlattı. Proje kapsamında İzmir'deki 5 binden fazla İBH hastasına bu kartlardan dağıtılacak.
#Son Dakikaİnsan genetiğinin sır perdesinin aralanması koruyucu tıpta yeni ufuklar açıyor. Gelişmelerden biri de kişiye genetik test yapılarak hangi hastalıklara yatkın olduğunun saptanması. Aslında genetik yatkınlık, kalp, beyin ve damar, diyabet, osteoporoz gibi kompleks hastalıkların ortaya çıkması için önemli etken. Ama tek başına bu yeterli değil.