İnaktif aşı ve mRNA aşısı, Bilim Kurulu Toplantısı'nın ardından gündeme geldi. Koronavirüs gündemi ile toplanan Bilim Kurulu'nun ardından yazılı açıklama yapan Sağlık Bakanı Koca, 2 doz mRNA aşısı olmuş kişilerin 3'üncü doz aşı olmalarını gerektiren bir durum olmadığını belirtti. Koronavirüs pandemi sürecinde hayatımıza giren terimlerden olan mRNA aşısı molekülü işlenmiş, redaksiyona uğramış olarak değerlendiriliyor. İnaktif aşıların canlı aşılara kıyasla bağışıklık süresi ise daha kısa oluyor. Peki, inaktif ve mRNA aşısı nedir? İşte, aşı türleri ve 3. doz corona aşısı hakkında yapılan açıklamalar.
#KoronavirüsmRNA aşılarda yani Biontech aşısında, hatırlatma dozu ile ilgili Sağlık Bakanı Koca'dan son dakika açıklama geldi. Bakan Koca basın toplantısı sonrası yaptığı açıklamada, " Hatırlatma dozunu vatandaşlarımızın biran önce yapmaları gerektiğini önemsiyoruz." dedi. Değerlendirmelerin ardından hatırlatma dozunun mRNA Biontech aşısında uygulanıp uygulanmayacağına gözler çevrildi. Peki, mRNA (Biontech) aşılarında 3. doz hatırlatma aşısına gerek var mı? İşte, o konuyla ilgili ayrıntılar.
#Mrna Aşıİnaktif aşı ve mRNA aşısı koronavirüs pandemi sürecinde hayatımıza giren terimlerden oldu. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de aşılama hızı sürerken Bakan Koca yaptığı açıklamada, inaktif aşı ve mRNA aşılarının koruyuculuk özelliklerine değindi. Tıpta öldürülmüş m.o.ları içeren aşı anlamına gelen inaktif aşıların canlı aşılara kıyasla bağışıklık süresi daha kısa oluyor. mRNA ise molekülü işlenmiş, redaksiyona uğramış olarak değerlendiriliyor. Peki, inaktif aşı ve mRNA aşısı nedir? İşte, inaktif ve mRNA aşı türleri hakkında detaylar.
#İnaktif Aşısı Nedirİnaktif aşının anlamı son günlerde gündemde yer alan tartışmalar dolayısıyla araştırılan konu oldu. Tıpta öldürülmüş m.o.ları içeren aşı anlamına gelen inaktif aşıların canlı aşılara kıyasla bağışıklık süresi daha kısa oluyor. Gündemde yer alan mRNA ise molekülü işlenmiş, redaksiyona uğramış olarak değerlendiriliyor. İşte, mRNA ve inaktif aşı ile ilgili merak edilen bazı bilgiler.
#Biontechİnaktif aşının anlamı Sağlık Bakanı Koca'nın Bilim Kurulu Toplantısı sonrası yaptığı son açıklama ile beraber gündeme geldi. Koronavirüs pandemisinde Çin'den gelen aşılarla ilgili bilgi veren Koca, inaktif aşının klinik çalışmasının devam ettiğini ve Acil Kullanım Onayının bulunduğunu bildirdi. Tıpta öldürülmüş m.o.ları içeren aşı anlamına gelen inaktif aşıların canlı aşılara kıyasla bağışıklık süresi daha kısa oluyor. Gündemde yer alan mRNA ise molekülü işlenmiş, redaksiyona uğramış olarak değerlendiriliyor. İşte, mRNA ve inaktif aşı ile ilgili merak edilen bazı bilgiler.
#İnaktif Aşı Nedir‘Rumeli Kanaat Önderleri’ geçen hafta başında Rumeli Üniversitesi’nin Haliç’teki kampusunda bir araya geldi. Bu toplantının bir gerekçesi vardı: ’Rumeli camiası bu ülkenin mayasıdır, Rumeli topraklarını sahipsiz bırakmak istemeyiz.’ Bu ortak kanaati taşıyan kişilerin oluşturduğu Rumeli Kanaat Önderleri, altıncı defa buluşarak bölgede çıkan sorunları değerlendirdiler.
#Rumeli Kanaat ÖnderleriYerli aşımız olan Turkovac, koronavirüs salgınında alternatif aşı olarak kullanıma sunulmaya hazırlanıyor. İnaktif bir aşı olan Turkovac’ın çalışmasında şu ana dek yan etkiye rastlanmadı. Ayrıca aşının hatırlatma dozu olarak kullanılması kapsamında klinik çalışmalar da başlatıldı. Peki Turkovac hangi aşamalardan geçti? Koruyuculuğu ne kadar? Sinovac ile farkı ne? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#Koronavirüsİstanbul İl Sağlık Müdürü Kemal Memişoğlu, CNN TÜRK canlı yayınında koronavirüs salgın sürecine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Memişoğlu, "20 ile 40 arasındaki pozitif vaka oranı olarak onlarda yükseldi biraz geçmişe göre" dedi. Memişoğlu, "Şu anda biz 20 milyon doz aşı yaptık ve 2. dozlarını tamamlayan oranı yüzde 69. Tek doz aşı oranımız da yüzde 80 bandına yaklaşmış durumda. Bu iyi bir rakam. Daha iyi olacak inşallah. İnsanlar tedirgin olmasınlar. Kovid'le ilgili korku ve tedirginlik yaşamalarını istemiyoruz. Uyumsuzluk göstermelerini de istemiyoruz" ifadelerini kullandı.
#KoronavirüsTürkiye’nin ve bölgenin en büyük teknoloji etkinliğinin gerçekleştirildiği TEKNOFEST 2021’e yoğun ilgi var. Genç yeteneklerin icatlarının yanında yerli ve milli sanayi hamlesinin tüm ürünleri dev festivalde sergileniyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank tüm stantları gezerek bilgi aldı. Bakan Varank Hurriyet.com.tr’ye TEKNOFEST ve gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.
#TEKNOFEST 2021Aşılarını tamamladığı halde Covid-19 testleri pozitif çıkanları son dönemde daha sık duymaya başladık. Bu konuyla ilgili kamuoyundaki tartışmalar da kuvvetlenmeye başladı. Biz de aşılı olup da Covid'e yakalananlara ilişkin akıllardaki tüm soruları uzmanlarla birlikte mercek altına aldık...
#COVID-19Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Kabine Toplantısının ardından soruları yanıtladı. Bakan Koca, "mu" varyantının sadece iki vakada tespit edildiğini belirterek, hastalarda ağırlıklı olarak "delta" ve "delta plus"un etkili olduğunu söyledi. İşte Bakan Koca'nın yaptığı açıklamaları...
#Bakan Kocaİnaktif aşı ve mRNA aşısı koronavirüs pandemi sürecinde hayatımıza giren terimlerden oldu. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de aşılama hızı sürerken Bakan Koca yaptığı açıklamada, inaktif aşı ve mRNA aşılarının koruyuculuk özelliklerine değindi. Tıpta öldürülmüş m.o.ları içeren aşı anlamına gelen inaktif aşıların canlı aşılara kıyasla bağışıklık süresi daha kısa oluyor. mRNA ise molekülü işlenmiş, redaksiyona uğramış olarak değerlendiriliyor. Peki, inaktif aşı ve mRNA aşısı nedir? İşte, inaktif ve mRNA aşı türleri hakkında detaylar.
#MrnaPandeminin bir buçuk yılı aşkın süredir devam etmesi sebebiyle hayatımıza giren yeni kelimelerden biri de varyant oldu. Özetle varyant, virüsün mutasyona uğramış haline deniyor. Şu ana kadar gelişen mutant virüslere karşı PCR tanı kitleri ve aşıların etkisi hâlâ güçlü. Ancak Dr. Sevgi Salman Ünver “Virüs için, bulaştığı her insan mutasyon geçirmek için bir şanstır. Tam da bu nedenle hızlı, yaygın ve etkin bir aşılamayla virüsün şansını azaltmak gerekir” diyor.
#GazetehaberleriTürkiye aşı üretiminde önemli bir aşamaya geldi. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Kayseri Erciyes Üniversitesi’nin geliştirdiği aşı adayının adını ‘Turkovac’ olarak duyurdu. Turkovac’ın faz 3 çalışmaları da başladı. Bugüne kadarki 2 aşamayı büyük bir başarıyla geçen Turkovac’ı geliştiren Prof. Dr. Aykut Özdarendeli ilk kez Hürriyet’e konuştu: “Doktora sonrası ABD’de üç yıl koronavirüs üzerinde çalışmıştım. Pandemi çıkınca en azından tanıdık bir virüs, bunu yenebiliriz diye düşündüm.”
#Aykut ÖzdarendeliMultipl skleroz ya da kısaca MS, sıklıkla 20-40 yaşları arasında ve kadınlarda üç kat daha fazla görülen bir hastalık. Puslu görme, çift görme, kuvvetsizlik, uyuşma ve dengesizlik gibi 24 saati geçen şikayetler MS ataklarından kaynaklabiliyor. Her hastalıkta olduğu gibi MS’te de erken tedavi ile olası hasar ve engelliliğin önüne geçilebiliyor.
#RocheRusya'nın Covid-19'la mücadele için geliştirdiği üçüncü aşısı CoviVac’ın Türkiye'de üretimi, ruhsatlandırılması ve dağıtımı için anlaşma imzalandı. Peki CoviVac’ın diğer aşılardan farkı nedir? Semptomatik vakalara ve ölümlere karşı yüzde kaç oranında koruma sağlıyor? Prof. Dr. İsmail Balık hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#CovivacSalgınla mücadele sürecinde uygulanan toplumsal aşılama hızla devam ederken, şimdi de gündemde ‘hatırlatma dozu’ aşısı var. İkinci dozdan belli bir süre sonra yapılması gerektiği vurgulanan aşı, hâlâ kafalarda cevaplanmayı bekleyen birçok soruyu barındırıyor
#Hatırlatma DozuJohnson & Johnson'ın ürettiği Covid-19 aşısını olduktan sonra kan pıhtılaşma sorunu yaşayan 8 kişiden 7'sinin kadın olması, Covid-19 aşılarının kadın ve erkeklerde farklı etkiler yaratıp yaratmadığı sorularını da beraberinde getirdi. Biz de uzmana sorduk.
#Covid-19 Aşıları Ve KadınlarYerli aşıda Faz-2 çalışmalarını başarıyla tamamlayan Türkiye, aktif olarak kullanılan iki aşı dışında başka aşıların da kullanılması için çalışmalarını sürdürüyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Rusya'nın ürettiği Sputnik V aşısının acil kullanım onayını aldığını ve yakında ülkemizde de devreye gireceğini açıkladı. Bunun yanı sıra aşının Türkiye'de de üretimi yapılacak. Peki Sputnik V aşısının diğer aşılardan farkı nedir? Semptomatik vakalara ve ölümlere karşı yüzde kaç oranında koruma sağlıyor? Prof. Dr. İsmail Balık hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#Sputnik VTürkiye’de geliştirilen toplam 18 aşı Dünya Sağlık Örgütü’nün listesinde. Erciyes Üniversitesi sona yaklaşıyor, ODTÜ’de geliştirilen VLP aşısı da faz-1 çalışmalarına başladı. Diğerleri ön klinik çalışmalara devam ediyor. Genomedis Biyoteknoloji kurucusu Dr. Sevgi Salman Ünver yerli aşılar hakkında merak edilenleri anlattı: “Bazı tesisler aşı üretebilecek donanıma ulaştı.”
#GazetehaberleriYıllarca bilim çevrelerini ikna etmeye çalıştı ama bütün kapılar yüzüne kapandı. Bugün ise Covid-19’un sonunu getirebilecek kişilerden biri olarak Nobel’e layık görülüyor. Dünyanın umudu haline gelen mRNA teknolojisini ve bu teknolojinin ardındaki Katalin Kariko'yu daha yakından tanımaya ne dersiniz?
#Katalin KarikoCovid-19 salgınıyla birlikte dilimize birçok kelime girdi. Pandemi, epidemi, filyasyon, entübe, immun, bulaş gibi... Tıp alanındakiler bunları zaten kullanıyorlardı ama günlük dilimize de yerleşti. Şimdi de ‘Aşı milliyetçiliği’ kavramı dillerde. ABD eski başkanı Donald Trump’ın ‘America First’ diyerek başlattığı bencillik akımı korona aşısına da bulaştı.
#YAZARDünya genelinde pek çok ülkenin sipariş ettiği ve uygulamaya başladığı Pfizer/BioNTech aşısının uygulanmasına 2 Nisan itibarıyla Türkiye'de de başlandı. İşte BioNTech aşısı hakkında kamuoyunun aklındaki sorular ve o soruların yanıtları...
#BiontechBirleşmiş Milletler, 2012 yılında orman kaynaklarının önemini vurgulamak amacıyla 21 Mart tarihini ‘Dünya Ormancılık Günü’, 1993 yılında da 22 Mart tarihini ‘Dünya Su Günü’ ilan etmiştir. Trakya’nın ormanlarına, suyuna, Istranca’sına, Ergene’sine, yeraltı sularına yıllardır sahip çıkan emekli öğretmen dostumuz Göksal Çidem’e her yıl “Ormanımız ve sularımız durumu nasıl?” diye sorarız. Trakya Platformu Kırklareli Dönem Sözcüsü ve Kırklareli Kent Konseyi Çevre Meclisi Başkanı olan Çidem der ki: “Ormanın sesi, suyun rengi çok değişti artık.”
#YALÇIN BAYERKoronavirüs, mutasyonlara uğrayarak bir bilinmezliğe doğru gitmeye başladı. Akıllarda bir sürü cevapsız soru, önümüzü göremediğimiz bir yol var. 'Üçüncü dalga’ Türkiye için kapıda mı? Ülkece bu dalgaya karşı ne gibi önlemler almalıyız? Ne zaman normalleşeceğiz? Konuyla ilgili tüm merak edilenleri Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#KoronavirüsKoronavirüs canlı aşı takvimi, anlık ve canlı aşı olan kişi sayısı bilgilerini kamuoyu ile paylaşıyor. Şu ana kadar 1 buçuk milyona yakın kişinin aşı olduğu bilgisinin yer aldığı canlı aşı ekranında, hangi ilde kaç kişiye aşı yapıldığı bilgisi de yer alıyor. Peki, şu ana kadar kaç kişi aşılandı ve İstanbul, Ankara, İzmir başta olmak üzere diğer illerde aşı olan kişi sayısı kaç? İşte, anlık ve canlı aşı olan kişi sayısı bilgileri
#KoronavirüsKoronavirüs canlı aşı takvimi, anlık ve canlı aşı olan kişi sayısı bilgilerini kamuoyu ile paylaşıyor. Şu ana kadar 1 buçuk milyona yakın kişinin aşı olduğu bilgisinin yer aldığı canlı aşı ekranında, hangi ilde kaç kişiye aşı yapıldığı bilgisi de yer alıyor. Peki, şu ana kadar kaç kişi aşılandı ve İstanbul, Ankara, İzmir başta olmak üzere diğer illerde aşı olan kişi sayısı kaç? İşte, anlık ve canlı aşı olan kişi sayısı bilgileri
#Aşı Olan Kişi SayısıBu günlerde Çin’den ithal edilen Sinovac firmasının Coronavac aşısı sağlık çalışanlarına yapılmaya başlandı. Aşının yapılmasıyla birlikte aşının yan etkileri, alerji riski ve etkinliği hakkında her birimizin kafasında sorular da oluşmaya başladı. Alerji ve Astım Derneği Başkanı Çocuk Alerji Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Akçay Coronavac aşısının yan etkileri ve alerjik reaksiyon riski hakkında bilgi verdi.
#Coronavac Aşısı