MERSİN'de hazine arayıcısı Bekir Tatlı tarafından ulaşılan ve içerisinde 2 bin 300 yıllık büyük bir imparator hazinesi bulunduğuna inanılan mezar odası ve tüneldeki kazıların devamı için devlet desteği bekleniyor.
#MersinCNN Travel, 2024 yılının en iyi seyahat rotalarını açıkladı. Keşfedilmeyi bekleyen adreslerin ve şehirlerin gölgesinde kalmış yerlerin ön plana çıkarıldığı listeye ülkemizden ‘Karadeniz kıyıları’ girmeyi başardı. Biz de bu haber üzerinde uzmanlarımıza ‘Kış aylarında Karadeniz’de keşfedilmesi gereken adresler nereler?’ diye sorduk. İşte 8 şehirden mutlaka görülmesi gereken 10 rota…
#RotaKÜLTÜR Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nün, önceki yıllarda Türkiye'den kaçırılmış tarihi eserlerin iadesi konusunda yürüttüğü çalışmalar kapsamında ABD'den iadesi sağlanan Roma İmparatoru Septimus Severus'un gerçek boyutlardaki bronz heykelinin Danimarka'da sergilenen baş kısmının iadesi için de çalışmalar sürüyor.
#AntalyaEn zor yazılarımdan birini kaleme almak için oturdum masa başına... Düşündükçe üzüldüm ama yapım gereği içim acısa da bir sonraki adımda ne yapabilirim diye kafa yorarım hep. ‘Ortada kötü bir durum var ama ben nasıl faydalı olabilirim’ diye düşünürüm. Bu kadar acının içinde elimden gelen de tarihçi kimliğimle eskiyi hatırlatmak. Bu yüzden Türkiye topraklarına en son katılan şehrimiz Hatay’ın kültür mirasından bahsedeceğim…
#HatayOnunki arkeoloji ve tarihi eserlere adanmış bir ömür. Karun Hazinesi, Elmalı sikkeleri, Yorgun Herakles... Bunlar gazeteci-yazar Özgen Acar’ın Türkiye’ye iade edilmesini sağladığı eserlerden yalnızca birkaçı. Listeye son eklenen geçen ay yurda dönen İmparator Lucius Verus heykeli. Acar’la buluşup hem eski albümleri karıştırdık hem kaçak eserlerin hikâyelerini dinledik.
#Sherlock Holmes10 bin yıllık geçmişi olan ve altı yıl önceki gizemli kazısı ile dünyanın ilgi odağı olan Tarsus, Kleopatra Gençlik İksiri (Ölümsüzlük İksiri) ile de tanıtılacak. Adına bu yıl Tarsus’ta festival düzenlenen Kleopatra’nın içtiği bu iksir için patent başvurusu yapıldı.
#Tarsus14 Şubat’a bir hafta kaldı. Sevdiğine romantik bir kaçamak hediye etmek isteyenlerin hemen karar verip program yapması gerekiyor. Peki nereye? Jürimize Sevgililer Günü’nde, pandemi şartlarına da uygun yapılabilecek bir tatilin adreslerini sorduk; işte birbirinden güzel 10 seçenek...
#Sevgililer Günü AdresleriGeçmiş zaman gizemli olaylar ile doludur. Dünyanın en ünlü hazineleri gizemli bir şekilde ortadan kaybolmuştur. Bu hazinelerin kayıtları, çizim ve resimleri elimizdedir ve kendi varlıklarını kanıtlamaktadır. Çalıntı, kayıp ya da bilerek gizli tutulsalar da bu hazineler hep aranmaktadır. İşte, dünyanın gizemli şekilde kaybolan hazineleri...
#AltınUNESCO, bütün insanlığın ortak mirası kabul ettiği kültürel ve doğal sitleri tanıtmak ve toplumda bu mirasa sahip çıkacak bir bilinç oluşturmak amacıyla, dünyadaki kültürel ve doğal miras alanlarını, bir prosedür çerçevesinde belirlemekte ve buraları ‘Dünya Mirası’ ilan ederek gelecek nesillere aktarılmak üzere sorumluluğu ev sahibi ülkelere vermektedir.
Meşhur bir şehir efsanesi vardır. İstanbul için anlatılır. Denir ki: "Sultanahmet’te bir dehliz varmış. İçine girermişsin ve Büyükada’da Aya Yorgi Manastırı’na kadar gidermişsin..." Kuşkusuz bu söylenti çok abartılı. Çünkü, söz konusu tünel, Marmaray projesinin uzunluğunun dört-beş katını aşmakta ve Roma-Bizans dönemi teknolojisiyle yapılması imkansız görünmekte. Ama İstanbul’un altında, toplamda o mesafeyi aşabilecek uzunlukta ayrı ayrı tüneller var. Bu tüneller; galeriler, yapı toplulukları, mabetler, su yolları, gizli geçitlere açılır.
Ben çocukken, anneannem, "Dört mevsimin yaşandığı bir ülkede yaşamak kadar büyük bir nimet yoktur" derdi. Kışın soğuğundan hazzetmediğim, tek mevsime endeksli ülkelerden habersiz olduğum yıllarda bunu hiç anlamazdım. Yazın veya kışın diktatörlüğünden kurtulamayan coğrafyaları görünce anladım Türkiye’nin kıymetini.
Tarihin ilk halk kütüphanesi olarak bilinen Mısır'daki İskenderiye Kütüphanesi, 1600 yıl sonra bugün yeniden açılıyor. Demetrios de Phalere tarafından M.Ö. 297 yılında yaptırılan ancak daha sonra istilalar sırasında yıkılan kütüphane yine aynı yerde inşa edildi. Açılış törenine Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek'in yanısıra yabancı konuklar da katılacak.