Güncelleme Tarihi:
Dünyanın en büyük okuma salonuna sahip kütüphane binası, Akdeniz'e nazır bir güneş diski şeklinde tasarlandı. Norveç şirketi Snohetta'nın inşa ettiği binanın cam ve beton çatısı güneşin doğuşunu simgeliyor.
Yapımına 1988 yılında başlanan proje sonunda hazır hale getirildi.Kütüphanede halen 240 bin kitap bulunuyor. Bu rakam 5 yıla kadar 8 milyona çıkacak.
Açılış törenine katılanlar arasında İspanya Kraliçesi Sofya, Ürdün Kraliçesi Ranya, Fransa Devlet Başkanı Jacques Chirac, Romanya Lideri İon İliescu ve Nobel ödülü sahibi 14 aydının yanı sıra dünyanın dört bir köşesinden gelen çok sayıda bakan, yazar ve şair bulunuyor.
Kütüphanenin açılışının geçen Nisan ayında yapılması planlanmış, ancak Filistin ayaklanmasına destek amacıyla hemen her gün gösteriler yapılması nedeniyle açılış ertenmişti. Açılış dolayısıyla İskenderiye'nin yanı sıra başkent Kahire'de de olağanüstü güvenlik önlemleri alındı.
Kütüphane inşaatı 225 milyon dolara mal oldu. Bu para, Mısır hükümeti ve çok sayıda başka ülke ile UNESCO ve BM Kalkınma Programı tarafından sağlandı.
   Â
HAMAMLARDA YAKILDIÂ
M.Ö 3. yüzyılda kurulan Ä°skenderiye Kütüphanesi, tarihin en büyük ve en önemli kütüphanesi olarak bilinir. Kütüphanede bazı kaynaklara göre 900 bin civarında el yazması kitap bulunuyordu ve Ä°skenderiye dönemin en önemli kültür merkeziydi.Â
M.S. 391'de İskenderiye'de ayaklanma çıktı. İnsanlar kitle halinde kılıçtan geçirildi. İskenderiye Kütüphanesi'nin olduğu bölge yerle biredildi. İmparator I. Theodosius, kütüphanedeki yapıtların hepsinin yokedilmesini emretti. İskenderiye Kütüphanesi'ndeki tüm kitaplar hamamlara dağıtılarak yaktırıldı ve böylece insanlık tarihinin bu eşsiz bilim ve kültür hazinesi sonsuza kadar yok oldu. Eski çağlara ait pek çok değerli bilgi bir daha elde edilmeyecek şekilde ortadan kalktı.