GeriSeyahat Tatilde nereye gidelim ?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Tatilde nereye gidelim ?

Tatilde nereye gidelim ?

Portakal kokulu bir cennet

Kumluca-Finike-Demre

ANTALYA'nın batısı'nda gezmek isterseniz rahat bir yolculukla Kumluca- Finike ve Demre'ye (Kale) ulaşabilirsiniz. Zaman zaman denizle buluşan asırlık çam ağaçlarının arasında, Ulupınar'ı geride bırakıp, Erentepe'ye vardığınızda muhteşem bir tablo çıkar karşınızda. Masmavi bir deniz, mavinin önünde beyazlara bürünmüş uçsuz bucaksız bir ova.

Yamaçtaki seyir teraslarında yorgunluk çayını yudumlarken soluduğunuz mis gibi çam ve portakal kokuları Finike Körfezi'ne ulaştığınızın habercisidir.

Kumluca

Antik Çağ Likya'sının bu kutsal topraklarında ilk ulaştığınız kent Kumluca'dır. Turfanda sebze üretiminin yoğun olduğu bu yöre, hızla büyüyen ve modernleşen kentlerimizden biri. Ancak, yöredeki antik çağ izlerini ararken Selçuklu ve Osmanlı eserlerine rastlamak mümkün değil. Göçer Türk boylarından Sarıkeçili, Karakeçili, Salur gibi toplulukların yerleşik düzene geçmesiyle oluşan Kumluca, modern çehresinin yanında eski Türk geleneklerini koruyabilmiş ender kentlerimizden biri. Sık sık yapılan insan ve deve güreşleri yörenin en gözde eğlenceleri. Antik Çağ'da Likya Birliği içinde kalan Kumluca'da Corydalla ve Rhodiapolis kentlerini ziyaret edebilirsiniz. Corydalla tarih sayfalarına tesadüfen bulunan ve bir bölümü yurt dışına kaçırılan ünlü Kumluca Hazinesi ile girdi. Rhodiapolis ise, antik çağın ünlü yardımsever zengini Opramos'ın kenti. Şayet bir gününüzü Kumluca'da geçirmek isterseniz, gezinize sebze seralarından başlamalısınız. Bu seralarda, taze sebze ve meyve yeme lüksünü yaşayabilirsiniz. İsterseniz daha sonra Akdağ'ın eteklerine doğru yol alın. İncirağacı Köyü yakınlarındaki İdebessos ve Cormus antik kentleri, turizmcilerin henüz keşfedemediği arkeolojik değerlerden bazıları.

Finike

Dünyaca ünlü portakalına adını veren Finike, antik çağın ünlü liman kentlerinden biri. Eski adı Phonikos olan bu kent, M.Ö. 5 Yüzyılda Fenikeli tüccarların yerleşmesiyle Finike oldu. modern yat limanı ve konaklama tesisleriyle şirin bir turizm kenti olan Finike, temiz denizi ve balık türleriyle ünlü.

Lmyra Antik Kenti ise, ilçeye bağlı Turunçova Beldesi yakınlarında. Zemuri adıyla da anılan Lmyra'nın kaya mezarları ve tiyatrosu görülebilecek kültürel değerlerimizden bazıları. Halen ayakta duran anıt mezar ise seferden dönerken burada ölen İmparator Jüstinyen'in oğlu Gaus'a ait. Elmalı yolu üzerindeki Arykanda ise, son dönemlerde verilen konserlerle kendini duyuran bir antik kentimiz.

Başlı başına bir tarih hazinesi olan Finike'den Demre (Kale) istikametine giderken karşılaşacağınız İncirli Mağara ise, Asya Kıta'sının dalınabilinen en derin mağarası. 122 metre derinliğindeki bu mağaraya zaman zaman uzman dalgıçlar nezaretinde dalışlar yapılıyor.

Demre (Kale)

Kaş ve Finike'den gidebileceğiniz Demre, Noel Baba olarak bilinen Hıristiyan dünyasının azizi Nikolas ile ünlü. Turfanda sebze üreticiliğinin de yaygın olduğu bu kentimiz, özellikle yaz aylarında mavi yolculuk turlarının önemli bir limanı. Finike'den bol virajlı bir yolla ulaşılan Demre'ye yaklaştığınızda sizi ilk karşılayan Beymelek Lagünü'dür. Balık üretilen bir dalyan durumundaki bu lagünün kıyısından Demre'ye ulaşılır. Demre'ye gelenlerin ilk uğrak yeri kent merkezindeki Noel Baba Kilisesi'dir.

Likya uygarlığının en önemli kentlerinden biri olan Myra ise tarih tutkunlarının ziyaret ettiği kültürel değerlerin başında geliyor. Hristiyanlığın yayıcılarından Aziz Pavlus'un ziyaretinden sonra hastaların iyileştiğine inanılan önemli bir hac merkezi haline gelen Myra'da Likya dönemi ölü gömütü örneklerinin en çarpıcısı üst üste dizilmiş kaya mezarları. Myra Demre'nin limanı durumundaki Çayağzı ise, doğa güzellikleriyle tarihin buluştuğu bir hazine.

Buradaki teknelerle hergün Kekova turları düzenleniyor. Demre'den Kaş istikametine giderken karşınıza ilk çıkacak olan Sura antik çağın kehanet merkezi. Anıt mezarıyla kartpostalları süsleyen bu antik kentte yaşayan kahinlerin balıklara bakarak kehanette bulunduğu anlatılmakta.

Kyenai ise, ulaşımı biraz zor olsa da bu güne kadar çok iyi korunabilmiş tarih mirasımızdan biri.

YARIN: KEKOVA-KAŞ-KALKAN

False